Frank van de Laar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frank van de Laar
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1965Bewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frank van de Laar (Laren (Noord-Holland), 1965) is een Nederlandse pianist. Frank van de Laar is Steinway-artist.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Laar begon met pianospelen toen hij tien jaar oud was. Hij studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn. Hij studeerde af in 1989 met de hoogste onderscheiding. Daarna studeerde hij verder bij Karl-Heinz Kämmerling in Hannover en bij Naum Grubert in Amsterdam.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 debuteerde Van de Laar in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Sindsdien speelde hij als solist in de meeste landen van Europa, in Rusland en in India. Hij is ook hoofdvakdocent piano aan het conservatorium van Amsterdam en aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en Zwolle.

Zijn repertoire gaat van Bach tot hedendaagse componisten. Hij is ook actief in de kamermuziek. Van de Laar heeft cd-opnamen en opnamen voor radio en televisie gemaakt.

Samen met de Spaanse pianiste Patricia de la Vega (eveneens afgestudeerd bij Jan Wijn) geeft hij al enkele jaren masterclasses tijdens het Stift Festival te Weerselo/Oldenzaal.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 behaalde Van de Laar de derde prijs op het Internationale Brahms Concours in Hamburg. In 1988 won hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinckconcours voor Nederlandse pianisten. Hij won onder andere ook nog de Jacques Vonk Prijs in 1989, de Ronde Lutherse Kerk Prijs in 1990 en de prijs van de Slowaakse muziekkritiek in 1993.