Philippe Herreweghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Philippe Herreweghe
Philippe Herreweghe dirigeert het Collegium Vocale, maart 2011
Philippe Herreweghe dirigeert het Collegium Vocale, maart 2011
Algemene informatie
Geboren 2 mei 1947
Gent
Land België
Werk
Genre(s) Klassieke muziek
Beroep Dirigent
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Philippe ridder Herreweghe (Gent, 2 mei 1947) is een Vlaamse dirigent.

Vorming[bewerken]

Herreweghe liep school aan het Gentse Sint-Barbaracollege. Hij kreeg zijn eerste pianoinitiatie van zijn moeder, een dame uit de Gentse bourgeoisie. Na zijn humaniora studeerde hij aan het Conservatorium van Gent, waar hij lessen volgde bij Marcel Gazelle (piano), Gabriel Verschraegen (orgel) en Johan Huys (klavecimbel). Daarna studeerde hij geneeskunde en specialiseerde zich in de psychiatrie aan de Universiteit van Gent.

Collegium Vocale en La Chapelle Royale[bewerken]

Terwijl hij studeerde aan de universiteit, stichtte hij het kamerkoor Collegium Vocale Gent, waarmee hij zich met name toelegt op muziek van Johann Sebastian Bach en andere Duitse barokmuziek. Het ensemble werd al snel opgemerkt en musici als Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt vroegen Herreweghe om mee te doen met hun volledige opnames van de cantates van Bach.

In 1977 stichtte hij het vocaal en instrumentaal ensemble La Chapelle Royale, waarmee hij Franse barokmuziek uitvoert. Sinds 1982 is hij artistiek directeur van het Festival de Saintes. In 1991 richtte hij het Orchestre des Champs Elysées op, dat gespecialiseerd is in repertoire uit de romantische en preromantische periode. Herreweghe is zoals ook Koopman, een voorstander van de authentieke uitvoeringspraktijk, die hij combineert met zijn eigen visie en interpretaties. Deze visie trekt hij consequent door wanneer hij met moderne symfonische orkesten werkt. Sinds 1998 is hij vast verbonden aan deFilharmonie.

Herreweghe heeft een grote discografie opgebouwd, is een veelgevraagd gastdirigent en daarbij een mateloos grote bewonderaar van het werk van Bach.

Eind 2010 bracht hij de Vierde Symfonie van Gustav Mahler uit op "authentieke" instrumenten. Daarbij spelen de strijkers op darmsnaren zoals bij de eerste uitvoering in 1901, waardoor het instrument wat minder luid klinkt maar wel wat expressiever lijkt.

Herreweghe en de Bach Academie[bewerken]

Philippe Herreweghe nam begin mei 2006 het initiatief om tijdens een jaarlijkse "Bach Academie" zijn ervaring als dirigent door te geven en ze meteen ook in twijfel te trekken. Volgens hem is er niet één manier om Bach te spelen. Herreweghe is beducht voor een sluipende vorm van academisme. Zijn "Collegium Vocale" heeft een typische Bachstijl ontwikkeld, met een beperkt koor en orkest; de tekstanalyse, de retorische benadering, de vocale techniek zijn kenmerkend. Zijn stijl paste in een mode (ongeveer vanaf de jaren 70) die zich wilde afzetten tegen zogenaamd romantische, en ook meer middle of the road uitvoeringen, waarin meer interpretatieve vrijheid kan heersen.

De "Bach Academie" is geen festival, maar een soort van residentie. De formule is compact: een week lang op dezelfde plaats kamperen met gastmuzikanten, intensief repeteren en musiceren, één aspect uit het oeuvre van Bach uitdiepen. En vooral ook veel werken en oefenen met jonge muzikanten waaruit op termijn een projectkoor kan groeien. Voor Herreweghe wordt educatie steeds belangrijker, hij wil mobiliseren, een context scheppen om kennis door te geven. Herreweghe wil een motet laten zingen op behoorlijk niveau, daarom is het belangrijk dat het amateur-koorleven goed bloeit. Dat is de basis. Ook voor de cellist en Bachvertolker Janos Starker is lesgeven belangrijk omdat het generaties met elkaar verbindt.[1]

Editie 2006 te Antwerpen[bewerken]

Van maandag 30 oktober tot zondag 5 november 2006 vond in het internationaal kunstencentrum deSingel te Antwerpen de eerste editie plaats. Ze bouwden deSingel om tot een heus Bach-laboratorium. Onder de titel 'Mein Verlangen' ontleedden ze Bachs fascinerende relatie tot de dood. Er vonden concerten, open repetities, masterclasses en lezingen plaats over Bachs relatie tot de dood. Met medewerking van het Collegium Vocale Gent, Ricercar Consort, Philippe Pierlot, Rainer Zipperling, Pierre Hantai, Christoph Siebert, Bl!ndman, Explorations, Roel Dieltiens, Christine Busch, Gerrit Komrij en vele anderen. Jaarlijks is het ensemble afwisselend in residentie in deSingel te Antwerpen, BOZAR te Brussel of het Concertgebouw te Brugge. Samen met andere gerenommeerde musici zullen zij zich buigen over het grote oeuvre van Johann Sebastian Bach.

Editie 2007 te Brussel[bewerken]

De editie 2007 van de Bach Academie ging van 2 tot en met 4 november 2007 in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) door met als titel "Wahrlich, ich sage euch" - J.S. Bach en de muzikale retoriek. Deze editie sloot af met de uitvoering van vier cantates van Bach: "Wie schön leuchtet der Morgenstern" (BWV 1), Cantate "Nun komm, der Heiden Heiland" (BWV 61), Cantate "Schwingt freudig euch empor" (BWV 36) en Cantate "Nun komm, der Heiden Heiland" (BWV 62).[2]

deFilharmonie[bewerken]

In 1998 wordt Philippe Herreweghe vast dirigent bij deFilharmonie, later wordt hij er muziekdirecteur. Bij dit modern symfonisch orkest concentreert hij zich op het klassieke en vroegromantische repertoire. Hij dirigeert deFilharmonie in de belangrijke Belgische en internationale concertzalen zoals de Wiener Musikverein en het Konzerthaus in Wenen, de Alte Oper in Frankfurt am Main, het Concertgebouw Amsterdam, de Liederhalle in Stuttgart en belangrijke concertzalen van Japan en Spanje.

Herreweghe nam met zijn Collegium Vocale Gent uit Gent de Matthäus Passion en vele van Bachs cantates op. Met deFilharmonie neemt hij de integrale Beethovensymfonieën op.
Medio november 2010 raakte bekend dat Herreweghe Harmonia Mundi verlaat en start met een eigen label, genoemd Phi. Voortaan zullen alle nieuwe opnames met het Collegium Vocale Gent en het Orchestre des Champs-Elysées verschijnen bij Phi.


Philippe Herreweghe, 2013.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Oosteratorium - J.S. Bach 1995 01-04-1995 14 6 met Collegium Vocale Gent
Matthäus-Passion - J.S. Bach 2004 20-03-2004 61 6 met Collegium Vocale Gent
Weinen, klagen... - J.S. Bach 2005 05-03-2005 47 7 met Collegium Vocale Gent
Tönet, ihr Pauken! 2005 08-10-2005 94 2 met Collegium Vocale Gent
Christus, der ist mein Leben - J.S. Bach 2008 01-03-2008 82 2 met Collegium Vocale Gent
Jesu, deine Passion - J.S. Bach: Cantatas BWV 22, 23, 157 & 159 2009 28-02-2009 57 6 met Collegium Vocale Gent
Matthäus-Passion - J.S. Bach (2010) 2010 10-04-2010 64 3 met Collegium Vocale Gent
Officium defunctorum - Tomás Luis de Victoria 2012 19-05-2012 137 2 met Collegium Vocale Gent

Onderscheidingen[bewerken]

Hij ontving verschillende onderscheidingen:

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. De Bach Academie: voluit Bach!, bozar.be, oktober 2007
  2. Bach Academie 2007 te Brussel
  3. www.syndicat-critique-tmd.fr