DOK Delft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
DOK Delft
Ingang van DOK Delft in 2010
Ingang van DOK Delft in 2010
Locatie Zuidpoort, Delft
Huidig gebruik Mediatheek
Opening 2007 (Vesteplein)
Status In gebruik
Monumentstatus geen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

DOK Delft is de openbare bibliotheek in Delft. Het is een fusie van de voormalige DiscoTake, de Openbare bibliotheek Delft en het Kunstcentrum Delft. Sinds januari 2006 vormen zij samen DOK. In mei 2007 is zij een nieuw gebouw ingetrokken aan het Vesteplein (Zuidpoort).

Vanaf die periode streeft DOK Delft ernaar om de modernste Bibliotheek ter wereld te zijn. Als ‘Library Concept Center’ wint DOK in 2006 en 2007 verschillende prijzen op het gebied van innovatie, hieronder de Innovatiestimulans bibliotheekvernieuwing. Ook ontwikkelt DOK in die periode een nieuw databasesysteem onder de naam ‘Clientrix’. Uiteindelijk wordt DOK Delft eind 2009 door een vakjury onder auspiciën van Bibliotheekblad uitgeroepen tot ‘beste Bibliotheek van Nederland’.

DOK heeft een soortgelijke missie als Google, het voor iedereen beschikbaar stellen van alles wat wordt uitgegeven in de wereld ongeacht het soort medium. Dit onder het motto "Er is niets mooiers dan een mooi verhaal". Het delen van dat verhaal staat centraal.

Vanaf 2010 profileert DOK zich steeds meer als huiskamer van Delft. DOK is een moderne, inspirerende plek waar je boeken, muziek, films, kunst en games leent en informatie zoekt. Maar DOK is ook een gezellige ontmoetingsplek. In beide vestigingen (DOK Centrum en DOK Voorhof) zijn allerlei zitjes waar je, naar behoefte, rustig of in een wat drukkere ambiance kunt lezen, werken of een kopje koffie drinken.

Deze aanpassing in focus betekent niet dat DOK stilstaat op het gebied van innovatie. In 2012 is het e-team in het leven geroepen. Het e-team is een collectief van DOKmedewerkers die zich vanuit verschillende afdelingen en vakgebieden inzet voor de innovatieve vooruitgang bij DOK, waarbij de informatievoorziening naar de klant toe centraal staat.

Omdat DOK ondanks bezuinigingen de klant centraal blijft stellen door middel van de ontwikkeling van diverse projecten is DOK in 2013 opnieuw genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland.

Externe link[bewerken]