Martin van Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martin van Rijn
Martin van Rijn 2012 (highres).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Maarten Johannes van Rijn
Geboren 7 februari 1956
Functie Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Partij PvdA
Titulatuur drs.
Politieke functies
2012-heden Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Maarten Johannes (Martin) van Rijn (Rotterdam, 7 februari 1956) is een Nederlands politicus voor de PvdA, bestuurder en voormalig topambtenaar. Hij is sinds 5 november 2012 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het Kabinet-Rutte II.

Van Rijn studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was onder meer directeur-generaal Gezondheidszorg (DGG) bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2003 tot 2007, directeur-generaal Management en Personeelsbeleid (DGMP) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 2000 tot 2003 en plaatsvervangend directeur-generaal van Volkshuisvesting op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 1995 tot 2000. Vanaf januari 2008 was hij CEO van pensioenfonds PGGM. Van Rijn is lid van de PvdA.

Van Rijn in de DRU (Ulft) bij de benoeming van Otwin van Dijk als burgemeester, juli 2016

In 2015 kwam Van Rijn in opspraak door de grote problemen die ontstonden met de uitbetaling van de persoonsgebonden-budget-gelden waarvoor hij verantwoordelijk was. Sinds 1 januari 2015 regelt de Sociale Verzekeringsbank de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam telkens onder vuur te liggen omdat het na maanden nog niet was gelukt om het beleid goed uit te voeren waardoor diverse zorgverleners hun geld niet of te laat kregen.

Van Rijn werd in 2014 in verlegenheid gebracht door zijn eigen vader toen deze in een interview met het Algemeen Dagblad vertelde over de volgens hem ondermaatse zorg voor zijn vrouw in een verpleeghuis in Den Haag.[1]

Twee jaar later, in 2016, schreef Hugo Borst hem tevens een brief over de slechte toestand van de ouderenzorg, waarna Borst in oktober 2016 een manifest schreef.[2]

Voorganger:
Marlies Veldhuijzen van Zanten
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
2012-heden
Opvolger:
-