Stientje van Veldhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stientje van Veldhoven
Stientje van Veldhoven 2017 (2).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Stientje van Veldhoven-van der Meer
Geboren 22 juni 1973
Geboorteplaats Utrecht
Functie Minister voor Milieu en Wonen
Sinds 1 november 2019
Partij D66
Titulatuur drs.
Politieke functies
2010-2017 Lid Tweede Kamer
2017-2019 Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
2019-heden Minister voor Milieu en Wonen
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Stientje van Veldhoven-van der Meer (Utrecht, 22 juni 1973) is een Nederlandse politica van de Democraten 66 (D66). Sinds 1 november 2019 is zij Minister voor Milieu en Wonen. Daarvoor was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (2010-2017) en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (2017-2019).

Biografie[bewerken]

Studie[bewerken]

Van Veldhoven studeerde Beleid & Bestuur in Internationale Organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen en universiteiten in Nijmegen, Parijs en Brussel. Zij was ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, waar ze onder andere leider van het programma Zuidvleugel Randstad was, en zes jaar diplomaat bij de Europese Unie in Brussel. Van 2007 tot 2009 was ze secretaris van de D66-afdeling België en Luxemburg.

Tweede Kamer[bewerken]

Van 2010 tot 2017 was Van Veldhoven voor D66 lid van de Tweede Kamer. Ze had daar de portefeuille energie, klimaat, gaswinning en circulaire economie toebedeeld gekregen. Daarnaast was zij secretaris van de fractie en lid van het Presidium van de Tweede Kamer.

Op 8 januari 2016 diende zij een wetsvoorstel in omtrent het afschaffen van de vermelding van bij de gratie Gods bij de ondertekening van wetten.[1]

Staatssecretaris[bewerken]

Op 26 oktober 2017 werd Van Veldhoven beëdigd als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat belast met milieu, luchtkwaliteit, circulaire economie, verkeersemissies en brandstoffen, bodem, openbaar vervoer, het spoor en fietsbeleid, de KNMI en de Autoriteit voor Nucleaire veiligheid in het kabinet-Rutte III.

Minister[bewerken]

Op 1 november 2019 werd Van Veldhoven minister in het kabinet-Rutte III. Als minister is Van Veldhoven belast met de portefeuilles Milieu (o.a. geluidhinder, externe veiligheid en risico’s, gevaarlijke stoffen, biociden en gewasbescherming buiten landbouw, luchtkwaliteit), Circulaire economie, Duurzaam vervoer, verkeersmissies en brandstoffen, Bodem, Fietsbeleid, KNMI, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en Planbureau voor de Leefomgeving. Tevens zijn, in verband met het tijdelijk terugtreden van Kajsa Ollongren als minister, als extra taken toegevoegd: Wonen, Dienst Huurcommissie, Ruimtelijke ontwikkeling (inclusief structuurvisie en nationale omgevingsvisie), Omgevingswet, Crisis- en Herstelwet, Wet Ruimtelijke ordening en Kadaster.

Voorganger:
S.A.M. (Sharon) Dijksma
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
2017-2019
Opvolger:
-
Voorganger:
-
Minister voor Milieu en Wonen
2019-heden
Opvolger:
-