Adviesorgaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Raad van Advies (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Raad van Advies.

Een Raad van Advies (RvA) of adviesraad is een vaste groep onafhankelijke personen die een bepaalde organisatie adviseert over het te voeren beleid. Een adviesraad kan deel uitmaken van een overheidsorgaan, een stichting, een vereniging of een bedrijf. Bij de overheid worden voor zulke raden benamingen gebruikt als adviescommissie, adviesorgaan en adviescollege.

De raden kunnen als onderdeel van de organisatie gericht zijn op het management of het bereiken van de doelen. Een adviesraad kan ook als organisatie op zichzelf het doel zijn, zoals het Centraal Planbureau.

Via een Raad van Advies kan de organisatie of de overheid waarvan het deel uitmaakt gebruik maken van externe kennis, ervaring en het sociaal netwerk van de leden. Het is een (meestal permanent) gremium (college, vergadering) met een adviserende (raadgevende) functie.

Adviesorganen van de overheid[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse overheid kent een groot aantal permanente adviesorganen, die ministers – gevraagd en ongevraagd – adviseren op bepaalde beleidsterreinen. Voorbeelden van permanente adviesorganen zijn de SER, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Raad van State en adviescolleges zoals de Gezondheidsraad, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Onderwijsraad, de Raad voor Cultuur, de Hoge Raad van Adel, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken en de Raad van Advies van Sint Maarten.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende adviesorganen op federaal niveau zijn:

Sedert 1990 moet de gendergelijkheid ingevoerd worden in alle adviesorganen van de Belgische overheid (maximum 2/3 leden van hetzelfde geslacht)[3]

Verwante begrippen[bewerken | brontekst bewerken]

Een adviescollege adviseert in het bijzonder de regering.

Een adviescommissie is een (vaak tijdelijke) commissie die adviseert over heikele politieke of maatschappelijke onderwerpen. De adviezen van beide soorten organen zijn vaak niet bindend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een onderzoekscommissie, die zelfs rechterlijke bevoegdheden kan hebben.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Lijst van de raadgevende commissies en organen op federaal niveau. FOD Economie. Gearchiveerd op 14 december 2017. Geraadpleegd op 30 september 2014.
  2. Adviesorganen. FOD WASO. Gearchiveerd op 20 december 2019. Geraadpleegd op 30 september 2014.
  3. Adviesorganen. Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Gearchiveerd op 6 oktober 2014. Geraadpleegd op 30 september 2014.