Adviesorgaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een adviesorgaan is een (meestal permanent) gremium (college, vergadering) met een adviserende (raadgevende) functie. Een dergelijk orgaan functioneert meestal als raad binnen een grotere organisatie, zoals een bedrijf of de overheid.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse overheid kent een groot aantal permanente adviesorganen, die ministers – gevraagd en ongevraagd – adviseren op bepaalde beleidsterreinen. Voorbeelden van permanente adviesorganen zijn de SER, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Raad van State en adviescolleges zoals de Gezondheidsraad, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Onderwijsraad, de Raad voor Cultuur, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bekende adviesorganen op federaal niveau zijn:

Sedert 1990 moet de gendergelijkheid ingevoerd worden in alle adviesorganen van de Belgische overheid (maximum 2/3 leden van hetzelfde geslacht)[3]

Verwante begrippen[bewerken | brontekst bewerken]

Een adviescollege adviseert in het bijzonder de regering.

Een adviescommissie is een (vaak tijdelijke) commissie die adviseert over heikele politieke of maatschappelijke onderwerpen. De adviezen van beide soorten organen zijn vaak niet bindend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een onderzoekscommissie, die zelfs rechterlijke bevoegdheden kan hebben.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zoek adviesorgaan op in het WikiWoordenboek.