Commissie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
een commissiezaal uit 1901 in Halifax Town Hall

Een commissie is een groep van mensen met een bepaalde taak die zij gezamenlijk uit proberen te voeren.

Algemene kenmerken[bewerken]

Een commissie functioneert doorgaans binnen een grotere organisatie en wordt door die organisatie ingesteld om een bepaalde taak te verrichten ten behoeve van die organisatie, of te werken aan een deelgebied van het doel van die organisatie. Een sportvereniging kan bijvoorbeeld wedstrijdcommissies oprichten om wedstrijden te organiseren.

Een commissie wordt vaak voor een bepaalde tijd geïnstalleerd. Na vervulling van het doel of na een bepaalde periode worden de commissieleden gedechargeerd uit de commissie. Wanneer het doel dat de commissie nastreeft meer concreet en resultaatgericht is, spreekt men wel van een werkgroep.

Iemand die deel uitmaakt van een commissie wordt commissielid genoemd of, zoals bij de Europese Commissie, commissaris. Commissieleden hebben vaak specifiekere functies binnen de commissie. Dit kunnen algemene functies zijn, zoals voorzitter, secretaris of penningmeester, of meer specifieke functies zoals redacteur.

Gebruik van commissies[bewerken]

Verenigingen[bewerken]

Binnen verenigingen bevinden zich vaak commissies, in het bijzonder binnen studentenverenigingen. Bij de laatste worden de commissienamen wel eens afgekort door de namen te laten eindigen op cie, bijvoorbeeld kascie, redakcie, almanakcie of internetcie. Binnen verenigingen valt de verantwoordelijkheid van een commissie doorgaans onder twee organen: de ALV en het bestuur. Men spreekt dan ook van respectievelijk ALV-commissies en bestuurscommissies.

Overige instellingen[bewerken]

Ook binnen andere instellingen kunnen commissies geformeerd worden. Zo worden opleidingen van bijvoorbeeld universiteiten van sommige landen in de wereld verplicht een onderwijscommissie of OC te hebben, bestaande uit zowel studenten als docenten, die zorg draagt voor de kwaliteit van het onderwijs. Een onderwijscommissie heeft enkel een adviserende rol aan het opleidingsbestuur. De belangrijkste taken zijn het evalueren van vakken en een advies uitbrengen over het onderwijs- en examenreglement van de opleiding. De Examencommissie van de opleiding kan deze vervolgens vaststellen.

Andere betekenissen[bewerken]

Een commissie is ook het loon van iemand die voor rekening van een ander een (professionele) opdracht uitvoert.

Een commissie is ook een vergoeding voor het aanbrengen van een klant.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek commissie op in het WikiWoordenboek.