Edith Schippers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edith Schippers
Edith Schippers 2012 (highres).jpg
Algemene informatie
Naam Edith Ingeborg Schippers
Geboren 25 augustus 1964
Functie Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Partij VVD (vanaf 1991)
Titulatuur drs.
Politieke functies
2003-2010 Lid Tweede Kamer
2010-heden Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Edith Ingeborg Schippers (Utrecht, 25 augustus 1964) is een Nederlands politica voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 14 oktober 2010 is zij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte I en vanaf 5 november 2012 in het kabinet-Rutte II.

Studie[bewerken]

Schippers heeft in 1985 haar vwo-diploma behaald in Coevorden. Daarna heeft ze politicologie gestudeerd in Leiden.

Tweede Kamer[bewerken]

Zij was van 1993 tot 1994 de persoonlijk medewerker van Tweede Kamerlid Dick Dees. Daarna werkte ze drie jaar als fractiemedewerker voor de Tweede Kamerfractie van de VVD. Van 1997 tot 2003 was Schippers secretaris gezondheidszorg en arbeidsmarkt en secretaris ruimtelijke ordening van VNO-NCW.

Sinds 3 juni 2003 is zij lid van de Tweede Kamer. Zij houdt zich bezig met zaken die de volksgezondheid betreffen, waaronder de verandering van het zorgstelsel. Op 8 maart 2006 nam zij het vicefractievoorzitterschap over van Bibi de Vries. In 2008 publiceerde Schippers samen met haar fractiegenote Anouchka van Miltenburg een fractienota getiteld Dichtbij Betere Zorg over de Nederlandse gezondheidszorg in de komende tien jaar. Zij werd in 2009 lid van de tijdelijke commissie parlementair onderzoek financieel stelsel.

Minister[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 stond Schippers op de tweede plaats van de kandidatenlijst. Tijdens de kabinetsonderhandelingen die volgden op de verkiezingen was zij een van de belangrijkste adviseurs van Mark Rutte. In het kabinet-Rutte I was zij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor de verkiezingen van 2012 stond Schippers op de tweede plek van de kieslijst. Ook in het kabinet-Rutte II is ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Minister Schippers kwam geregeld in opspraak vanwege haar rookbeleid. Direct na haar aantreden als minister versoepelde ze het rookverbod in de horeca[1][2] en daarna bleek dat ze nauwe banden onderhield met de tabaksindustrie, wat haar de bijnaam 'Minister van Tabak' opleverde.[3][4][5][6] Ondanks druk van kamerleden, weigerde Schippers inzicht te geven in haar banden met de tabaksindustrie.[7] Op 22 maart 2012 kwam zij in opspraak, omdat ze niet transparant zou zijn geweest over de kosten om de Olympische Spelen naar Nederland te halen in 2028. Voor minister Schippers was het argument om het bedrag van 8 miljard niet te noemen het feit dat het noemen van een som van bedragen, 17 jaar voor aanvang van de Spelen, volstrekt willekeurig zou zijn.

In juni 2012 maakte ze kabinetsplannen bekend betreffende mogelijke besparingen op zorgkosten.[8]

Edith Schippers was aanwezig bij de Olympische Winterspelen van 2014 samen met Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Privé[bewerken]

Schippers is gehuwd en heeft één dochter. Haar echtgenoot Sander Spijker was sinds november 2012 tot en met november 2013 werkzaam als hoofd innovatie en e-health bij het Slotervaartziekenhuis.[9][10][11] De KNAW, KNMG en de Gezondheidsraad hadden op 31 januari 2012 aan minister Schippers een code ter voorkoming van oneigenlijke beinvloeding door belangenverstrengeling aangeboden.[12]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Ab Klink
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
2010-heden
Opvolger:
-