Khadija Arib

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Khadija Arib
Arib tijdens een PvdA-ledendag in 2015
Arib tijdens een PvdA-ledendag in 2015
Algemene informatie
Volledige naam Khadija Arib
Geboren 10 oktober 1960
Functie Voorzitter van de Tweede Kamer
Sinds 13 januari 2016
Partij PvdA
Titulatuur drs.
Politieke functies
1998-2006
2007-heden
Lid van de Tweede Kamer
Lid van de Tweede Kamer
2016-heden Voorzitter van de Tweede Kamer
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Khadija Arib (Hedami, in de provincie Settat, 10 oktober 1960) is een Marokkaans-Nederlands politica van de Nederlandse Partij van de Arbeid. Sedert 19 mei 1998 is ze, op een periode van drie maanden in 2006 en 2007 na, namens die partij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ze werd op 13 januari 2016 voorzitter van de Tweede Kamer. Daarvoor was ze vanaf 12 december 2015 waarnemend voorzitter.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Khadija Arib werd geboren op 10 oktober 1960 in Hedami in Marokko. Ze was enig kind. Ze kwam op haar vijftiende van Marokko naar Nederland, in het kader van gezinshereniging, een recht dat Nederland kort daarvoor wettelijk vastgelegd had.[1] Hier volgde ze een opleiding aan de Sociale Academie en studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Carrière[bewerken]

Na haar opleiding was ze achtereenvolgens medewerker bij welzijnsstichtingen in Breda en Utrecht, medewerker Instituut voor Sociale en Economische Studies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en waarnemend hoofd en senior-beleidsmedewerker bij de maatschappelijke Opvang en Gezondheidszorg in Amsterdam. In 1982 was ze medeoprichter en voorzitter van de Marokkaanse Vrouwenvereniging in Nederland.[2] In 1989 werd Arib enkele dagen vastgehouden in een Marokkaanse politiecel, omdat ze zich publiekelijk inzette voor de positie van Marokkaanse vrouwen. Pas na tussenkomst van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken kon ze terugkeren naar Nederland.[3]

Tweede Kamer[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1998 werd ze gekozen in het parlement. Op 19 mei dat jaar werd ze beëdigd. Ze hield zich in de Kamer vooral bezig met volksgezondheid en zedenwetgeving. In 2001 was ze mede-indiener van een initiatiefvoorstel om een Kinderombudsman in te stellen. Begin 2006 presenteerde ze een voorstel om onnodige babysterfte in Nederland, met name onder allochtone vrouwen, te voorkomen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 kwam ze op een 34e plaats op de kandidatenlijst van de PvdA te staan, net niet voldoende om herkozen te worden. Ze bleef tot 30 november dat jaar lid van de Tweede Kamer. Op 1 maart 2007 kreeg ze alsnog een plaats in het parlement nadat zes Tweede Kamerleden van de PvdA naar het nieuw gevormde kabinet-Balkenende IV waren doorgestroomd.

Nadat ze in november 2006 niet was herkozen in de Kamer, werd Arib lid van een werkgroep die het Conseil Consultatif des Droits de l’Homme, een raad voor de mensenrechten in Marokko, moet adviseren over een nieuw Marokkaans migratiebeleid.[4] Bij haar rentree in de Kamer ontstonden er vragen over deze nevenfunctie, omdat deze mogelijk te nauwe banden met de Marokkaanse koning of regering zou inhouden. Aribs fractiegenoot Jeroen Dijsselbloem, die de kwestie onderzocht, concludeerde echter dat de werkzaamheden prima verdedigbaar zijn; tijdelijk, onbetaald en onafhankelijk.[5][6]

In 2009 bracht ze een biografie uit onder de naam 'Couscous op zondag: Een familiegeschiedenis', waarin zij haar leven beschrijft vanaf haar komst naar Nederland.

Begin 2010 kwam zij opnieuw in het nieuws, omdat ze een congres in Marrakech had bijgewoond op kosten van de CCME, de Marokkaanse Hoge Raad voor Marokkanen in het buitenland. Haar partij zag hier geen probleem in.[7]

Van 17 november 2010 tot 20 november 2012 was ze voorzitter van de algemene commissie voor Jeugdbeleid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Kamervoorzitterschap[bewerken]

Op 19 september 2012 stelde zij zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer,[8] als opvolger van Gerdi Verbeet (PvdA), maar op 25 september 2012 koos de Kamer voor Anouchka van Miltenburg (VVD). Arib verloor in de derde schriftelijke stemronde van Van Miltenburg met 90 tegen 56 stemmen.[9] Arib werd daarop eerste ondervoorzitter vanaf 1 november dat jaar. Na het aftreden van Van Miltenburg op 12 december 2015 nam Arib haar taken waar. Op 13 januari 2016 werd zij door de Kamer gekozen als nieuwe voorzitter.[10] In de vierde stemronde won ze met 83 tegen 51 stemmen van VVD'er Ton Elias. Er waren vijftien ongeldige stemmen uitgebracht. Andere kandidaten waren CDA'er Madeleine van Toorenburg en PVV'er Martin Bosma.[11] Arib werd op 29 maart 2017 herkozen als Kamervoorzitter met 111 van de 122 geldig uitgebrachte stemmen. Niemand had zich aangemeld als tegenkandidaat. Op 13 maart 2019 ondertekende ze als Kamervoorzitter mede een motie die intimidatie van Kamerleden door andere Kamerleden afwijst; een unicum. De CDA-motie heeft betrekking op de Kamerleden van DENK waar de voorzitter vaak bij moet ingrijpen.[12]

Arib is de eerste voorzitter van de Tweede Kamer met een dubbele nationaliteit, de eerste van Afrikaanse afkomst en de eerste die een islamitische achtergrond heeft.[13] In het tv-programma "De Balie", naar aanleiding van een vraag van Ahmed Marcouch, zei Arib dat het niemand wat aangaat of zij nog moslima is of niet, en dat ze er het liefst voor uitkomt seculier te zijn.

Erkenning[bewerken]

Privé[bewerken]

Arib is gescheiden en heeft drie kinderen.

Publicaties[bewerken]

  • Marokkaanse vrouwen in Nederland, 1992
  • Couscous op zondag: een familiegeschiedenis, 2009
  • Allah heeft ons zo gemaakt: liefde tussen vrouwen, 2011, met een inleiding over islam en homoseksualiteit.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
A. (Anouchka) van Miltenburg
Voorzitter van de Tweede Kamer
2016 -
Opvolger:
-