Ton Elias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ton Elias
Ton Elias 2014.jpg
Algemene informatie
Naam Ton Maarten Christofoor Elias
Geboren 14 maart 1955 in Den Haag
Functie Lid Tweede Kamer
Partij VVD (vanaf 1995)
Titulatuur cand.
Politieke functies
2008-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Ton Maarten Christofoor Elias (Den Haag, 14 maart 1955) is een Nederlands politicus en een voormalig Nederlands journalist. Namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is hij sinds 18 december 2008 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, als tussentijds opvolger van Henk Kamp.

Elias behaalde zijn vwo-diploma (atheneum-a) in 1974. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde zijn kandidaats in 1983.

Hij was tussen 1982 en 1989 werkzaam als politiek verslaggever van Den Haag Vandaag. De samenwerking met collega Ferry Mingelen verliep moeizaam. In 2003 noemde hij de rubriek Den Haag Vandaag in het Parool 'een gevaar voor de democratie'. Later werkte hij als journalist voor RTL 4, waar hij in 1994 de verkiezingsdebatten leidde. Bij RTL raakte hij in conflict met Frits Wester. Hij werd overgeplaatst en vervolgens ontslagen.

Vervolgens werkte hij als directeur communicatie bij verzekeringsbedrijf Aegon. Daarna startte hij een tweetal eigen PR-bedrijven: Elias Advies en Elias Communicatie. Als eigenaar van Elias Communicatie was hij verantwoordelijk voor diverse overheidscampagnes, waaronder de campagne "Europa. Best Belangrijk.", bedoeld om de betrokkenheid van Nederlanders bij Europa te vergroten. Deze campagne is later ten onrechte verward met de campagne over het referendum inzake de Europese Grondwet, die echter werd geleid door Jan Goeijenbier (D66)[1]. Voorts diende Elias vanuit zijn twee PR-bedrijven een reeks van leden van raden van bestuur, ministers, staatssecretarissen, burgemeesters, gedeputeerden, directeuren als sparring partner.

Op 5 juli 2006 maakte hij bekend zich namens de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 verkiesbaar te willen stellen voor de Tweede Kamer. De kandidatuur werd ondersteund door VVD-leider Mark Rutte en de liberale ministers Rita Verdonk en Henk Kamp. De 23e plaats op de kandidatenlijst was echter net niet genoeg voor een zetel. In december 2008 kwam Elias alsnog in het parlement, nadat Henk Kamp de Kamer verlaten had om commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba te worden.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 stond hij op nummer 20 op de kandidatenlijst van de VVD en werd als dusdanig gekozen.[2] Hij begon als woordvoerder economische zaken en voerde vervolgens het woord over onderwijs, openbaar vervoer en verkeer. Sinds januari 2014 is Ton Elias woordvoerder luchtvaart en mediabeleid. [3] Daarnaast is hij secretaris van de VVD-fractie, lid van het Presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer), leidt hij de Tijdelijke Onderzoekscommissie ICT-projecten bij de overheid en is hij actief als voorzitter van de Contactgroep met het Franse Parlement en ondervoorzitter van de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie.[4]

Wetenswaardig[bewerken]

Vanaf medio november 2010 levert de politicus bijdragen aan de opiniepagina van de nieuw vormgegeven NRC.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. [1], Parlementaire Monitor
  2. [2], VVD, 30 maart 2010
  3. [3], www.tweedekamer.nl
  4. [4], www.parlement.com.