Thorbeckeprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De naam Thorbeckeprijs is aan twee verschillende prijzen gegeven. De eerste Thorbeckeprijs is een ereprijs van de Thorbecke-stichting en dateert uit 1878. De tweede Thorbeckeprijs is de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid en wordt sinds 1992 door de vereniging Thorbecke aan Nederlandse politici uitgereikt. Beide prijzen zijn genoemd naar de staatsman J.R.Thorbecke (1789-1872).

Er is ook nog een Thorbeckepenning van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, die in het spraakgebruik ook Thorbeckeprijs wordt genoemd.

Thorbeckeprijs (1878)[bewerken | bron bewerken]

Deze Thorbeckeprijs is een prijs van de Thorbecke-stichting die in 1878 door vrienden en fans van J.R.Thorbecke (1789-1872) is opgericht. De stichting houdt zich bezig met het bevorderen van onderzoek op het gebied van rechtswetenschap en staatsinrichting. Of, volgens de statuten, ‘ter blijvende nagedachtenis van den edelen burger, staatsman en geleerde, aan wien het Vaderland en de Wetenschap evenzeer ten duurste verplicht zijn en bestemd om die nagedachtenis ook bij latere geslachten levendig te houden door het aanmoedigen en bevorderen van degelijke studiën op dat gebied der wetenschap waarop hij zelf met woord en schrift en daad zoor vruchtbaar en schitterend gearbeid heeft, te weten: de rechts- en staatswetenschap in haaren ganschen omvang’.[1]

Erepenning[bewerken | bron bewerken]

De Thorbeckeprijs van de Thorbecke-stichting bestaat uit een (zilveren) erepenning.

Laureaten[bewerken | bron bewerken]

André Donner ontvangt Thorbeckeprijs uit handen van voorzitter mr. E.O. Baron van Boetzelaer (2 juni 1978)

Andere laureaten zijn onder anderen (geen data bekend): Pieter Geijl, Ernst Heinrich Kossmann, Lou de Jong, Jo van der Hoeven, Constantijn Kortmann, G. van der Tang, Tim Koopmans en Herman van Gunsteren.[4]

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid (1992)[bewerken | bron bewerken]

De Thorbeckeprijs is te beschouwen als een van de meest prestigieuze prijzen die een Nederlandse politicus in zijn vakgebied te beurt kan vallen. De winnaar ontvangt een bronzen beeldje van Thorbecke. In 2000 werd de Thorbeckeprijs gehouden voor niet-Kamerleden en werd Van Ramshorst winnaar evenals Schellings in 2007.

Winnaars[bewerken | bron bewerken]

De volgende politici hebben de prijs in de afgelopen jaren gewonnen:

Externe link[bewerken | bron bewerken]