Joost Eerdmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost Eerdmans
Joost Eerdmans in 2014
Joost Eerdmans in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Bernard Johannes Eerdmans
Geboren 9 januari 1971
Partij CDA, LPF, EénNL, Leefbaar Rotterdam, FvD
Titulatuur drs.
Politieke functies
2002-2006 Lid Tweede Kamer
2009-2014 Wethouder in Capelle aan den IJssel
2014-2018 Wethouder in Rotterdam
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Bernard Johannes (Joost) Eerdmans (Harderwijk, 9 januari 1971) was van 15 mei 2014 tot en met 4 juli 2018 wethouder van Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam. Van 23 mei 2002 tot 30 november 2006 was hij lid van de Tweede Kamer. In eerste instantie voor de Lijst Pim Fortuyn, vanaf 20 september 2006 als onafhankelijk Tweede Kamerlid en vanaf 25 september 2006 als fractievoorzitter van de Groep Eerdmans/Van Schijndel.

Hij stond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 tweede op de lijst van EénNL, maar deze partij kwam niet in de Tweede Kamer. Van 2 maart 2009 tot en met 27 maart 2014 was hij wethouder in Capelle aan den IJssel namens Leefbaar Capelle. Vanaf september 2011 tot december 2013 presenteerde hij het radioprogramma Avondspits van omroepvereniging WNL, nadat hij voor diezelfde omroep het tv-programma Uitgesproken had gepresenteerd.

Levensloop[bewerken]

Zijn middelbare onderwijs voltooide Eerdmans aan het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk, waarna hij bestuurskunde studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was lid van het bestuur van de faculteitsvereniging S.F.V. Cedo Nulli en behaalde in 1995 zijn doctoraalexamen. Tussentijds volgde hij in 1993 een post-academische studie aan de Public administration School for Public and Environmental Affairs van de Indiana University te Bloomington (VS).

Hij werkte kort als projectmedewerker bij het CDA, waarna hij een baan vond bij het ministerie van Justitie. Hier werkte hij van 1997 tot 1999 in diverse functies en was betrokken bij de oprichting van FUTUR, een organisatie van jonge ambtenaren. In 1999 werd Eerdmans secretaris van Ivo Opstelten, de burgemeester van Rotterdam.

Bij de LPF[bewerken]

In 2002 zocht Eerdmans contact met Pim Fortuyn, die bezig was met het samenstellen van een eigen kieslijst na zijn breuk met Leefbaar Nederland. Eerdmans kwam op plaats 19 van de kieslijst, waardoor hij bij de verkiezingen van 15 mei 2002, negen dagen na de dood van Fortuyn, in de Tweede Kamer werd gekozen.

Na de val van het Kabinet-Balkenende I werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Hoewel de LPF bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 veel minder stemmen haalde dan bij de vorige verkiezingen kwam Eerdmans dankzij zijn tweede plaats op de kieslijst wederom in de Tweede Kamer.

Eerdmans hield zich vooral bezig met de onderwerpen justitie en politie. Samen met toenmalig PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen diende hij een wetsvoorstel in om het mishandelen van dieren zwaarder te bestraffen. Tevens diende hij een wetsvoorstel in voor de invoering van minimumstraffen voor moord en doodslag. Eerdmans was destijds voorstander van lekenrechtspraak.

Eerdmans ontving in 2005 de Thorbeckeprijs, een prijs voor politieke welsprekendheid.

Na de LPF[bewerken]

In augustus 2006 richtte Eerdmans, onafhankelijk van de LPF, samen met de voormalige Rotterdamse wethouder Marco Pastors een nieuwe landelijke politieke partij op onder de naam EénNL. Door zijn bemoeienis met de nieuwe partij werd Eerdmans op 20 september uit de LPF-fractie gezet. Tot de Tweede Kamerverkiezingen 2006 vormde hij vervolgens samen met ex-VVD'er Anton van Schijndel de Groep Eerdmans/Van Schijndel. Tijdens de verkiezingen wist hij 7.046 stemmen te behalen. Nadat EénNL bij de verkiezingen geen zetels wist te behalen, kondigde Eerdmans zijn vertrek uit de nationale politiek aan. Hij was enige tijd columnist op de website GeenStijl. Sinds augustus 2007 werkte hij als public-affairsmanager bij accountant en consultant Deloitte.

Op 2 maart 2009 werd Eerdmans namens Leefbaar Capelle geïnstalleerd als deeltijdwethouder in Capelle aan den IJssel nadat de VVD zich in december 2008 terugtrok. Vanaf april 2009 was hij presentator van het programma PepTalk van BNR Nieuwsradio. Op 31 augustus 2009 kondigde Eerdmans de oprichting van het Het Burgercomité tegen Onrecht aan, een platform dat zich richt op het behartigen van de belangen van slachtoffers en nabestaanden van ernstig geweld naar de politiek, de overheid en de media.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stond Eerdmans als lijstduwer op de 24e plaats op de kandidatenlijst voor Leefbaar Capelle. Hij kreeg zoveel voorkeurstemmen, dat hij als nummer 2, na lijsttrekker Ans Hartnagel, in de raad terechtkwam. Hij besloot echter niet in de raad te blijven, maar een nieuw wethouderschap aan te gaan. LC was met 9 zetels de grote winnaar van de verkiezingen. In 2010 was hij ook een van de presentatoren van het TROS-programma Regelrecht, samen met onder meer Ivo Opstelten.

Van 5 januari tot 2 september 2011 presenteerde hij het journalistieke programma Uitgesproken voor omroepvereniging WNL. Dat hij hierin ook zijn eigen mening te berde bracht, werd zeer kritisch ontvangen door zijn VARA-collega Jan Tromp, die Eerdmans "activistisch" noemde. Nadat het programma was opgeheven ging Eerdmans voor WNL verder op Radio 1 met het programma Avondspits. Voorheen was dit een journalistiek programma, maar hij maakte er een opinieprogramma van, waarbij luisteraars konden reageren op een mening van Eerdmans over een bepaald onderwerp. In december 2013 verdween het programma van de radio.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 was Eerdmans lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam. Eerdmans werd op 15 mei geïnstalleerd als wethouder voor veiligheid, handhaving en buitenruimte in Rotterdam.[1]

Joost Eerdmans is jurylid van de Pim Fortuynprijs.

Persoonlijk[bewerken]

Joost Eerdmans is op 3 juni 2006 in Den Haag getrouwd en heeft een dochter en een zoon. Hij is een achterachterneef van quizmaster Theo Eerdmans.

Bibliografie[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]