Joost Eerdmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost Eerdmans
Joost Eerdmans in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Bernard Johannes Eerdmans
Geboren 9 januari 1971
Geboorteplaats Harderwijk
Partij JA21 (sinds 2020)
Leefbaar Rotterdam (sinds 2013)
Voorheen: CDA, LPF, Groep Eerdmans-Van Schijndel, EénNL, Leefbaar Capelle, FvD
Titulatuur drs.
Politieke functies
2002-2006,
2021-heden
Lid Tweede Kamer
2009-2014 Wethouder in Capelle aan den IJssel
2014-2018 Wethouder in Rotterdam
2014-2018 Locoburgemeester in Rotterdam
2018-2021 Fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam
2020-heden Partijleider JA21
2021-heden Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Bernard Johannes (Joost) Eerdmans (Harderwijk, 9 januari 1971) is een Nederlands politicus, bestuurder en presentator.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn middelbare onderwijs voltooide Eerdmans aan het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk, waarna hij bestuurskunde studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was lid van het bestuur van de faculteitsvereniging S.F.V. Cedo Nulli en behaalde in 1995 zijn doctoraalexamen. Tussentijds volgde hij in 1993 een post-academische studie aan de Public administration School for Public and Environmental Affairs van de Indiana University te Bloomington (VS).

CDA[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte kort als projectmedewerker bij het CDA, waarna hij een baan vond bij het ministerie van Justitie. Hier werkte hij van 1997 tot 1999 in diverse functies en was betrokken bij de oprichting van FUTUR, een organisatie van jonge ambtenaren. In 1999 werd Eerdmans secretaris van Ivo Opstelten, de burgemeester van Rotterdam.

LPF[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 zocht Eerdmans contact met Pim Fortuyn, die bezig was met het samenstellen van een eigen kieslijst na zijn breuk met Leefbaar Nederland. Eerdmans kwam op plaats 19 van de kieslijst, waardoor hij bij de verkiezingen van 15 mei 2002, negen dagen na de dood van Fortuyn, in de Tweede Kamer werd gekozen.

Na de val van het kabinet-Balkenende I werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Hoewel de LPF bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 veel minder stemmen haalde dan bij de vorige verkiezingen kwam Eerdmans dankzij zijn tweede plaats op de kieslijst wederom in de Tweede Kamer.

Eerdmans hield zich vooral bezig met de onderwerpen justitie en politie. Samen met toenmalig PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen diende hij een wetsvoorstel in om het mishandelen van dieren zwaarder te bestraffen. Tevens diende hij een wetsvoorstel in voor de invoering van minimumstraffen voor moord en doodslag. Eerdmans was destijds voorstander van lekenrechtspraak.

Eerdmans ontving in 2005 de Thorbeckeprijs, een prijs voor politieke welsprekendheid.

EénNL[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2006 richtte Eerdmans, onafhankelijk van de LPF, samen met de voormalige Rotterdamse wethouder Marco Pastors een nieuwe landelijke politieke partij op onder de naam EénNL. Door zijn bemoeienis met de nieuwe partij werd Eerdmans op 20 september uit de LPF-fractie gezet. Tot de Tweede Kamerverkiezingen 2006 vormde hij vervolgens samen met ex-VVD'er Anton van Schijndel de Groep Eerdmans-Van Schijndel. Tijdens de verkiezingen wist hij 7.046 stemmen te behalen.

Nadat EénNL bij de verkiezingen geen zetels wist te behalen, kondigde Eerdmans zijn vertrek uit de nationale politiek aan. Hij was enige tijd columnist op de website GeenStijl. Sinds augustus 2007 werkte hij als public-affairsmanager bij accountant en consultant Deloitte.

Leefbaar[bewerken | brontekst bewerken]

Capelle[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 maart 2009 werd Eerdmans namens Leefbaar Capelle geïnstalleerd als deeltijdwethouder in Capelle aan den IJssel nadat de VVD zich in december 2008 terugtrok. Vanaf april 2009 was hij presentator van het programma PepTalk van BNR Nieuwsradio. Op 31 augustus 2009 kondigde Eerdmans de oprichting van Het Burgercomité tegen Onrecht aan, een platform dat zich richt op het behartigen van de belangen van slachtoffers en nabestaanden van ernstig geweld naar de politiek, de overheid en de media.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stond Eerdmans als lijstduwer op de 24e plaats op de kandidatenlijst voor Leefbaar Capelle. Hij kreeg zoveel voorkeurstemmen, dat hij als nummer 2, na lijsttrekker Ans Hartnagel, in de raad terechtkwam. Hij besloot echter niet in de raad te blijven, maar een nieuw wethouderschap aan te gaan. LC was met 9 zetels de grote winnaar van de verkiezingen. In 2010 was hij ook een van de presentatoren van het TROS-programma Regelrecht, samen met onder meer Ivo Opstelten.

Van 5 januari tot 2 september 2011 presenteerde hij het journalistieke programma Uitgesproken voor omroepvereniging WNL. Dat hij hierin ook zijn eigen mening te berde bracht, werd zeer kritisch ontvangen door zijn VARA-collega Jan Tromp, die Eerdmans "activistisch" noemde. Nadat het programma was opgeheven ging Eerdmans voor WNL verder op Radio 1 met het programma Avondspits. Voorheen was dit een journalistiek programma, maar hij maakte er een opinieprogramma van, waarbij luisteraars konden reageren op een mening van Eerdmans over een bepaald onderwerp. In december 2013 verdween het programma van de radio.

Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 was Eerdmans lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam. Het bereikte zetelaantal van 2010 werd behouden: veertien. Daarmee werd het de grootste partij van Rotterdam, aangezien de PvdA zakte van veertien naar acht zetels. Eerdmans werd op 15 mei geïnstalleerd als wethouder voor veiligheid, handhaving en buitenruimte in Rotterdam.[1] Na de verkiezingen van 2018 keerde hij niet terug als wethouder; hij nam plaats in de gemeenteraad van de stad.[2]

FVD[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 had Eerdmans al nauw samengewerkt met Forum voor Democratie (FVD).[3] Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 stond Eerdmans op de vierde plaats van de concept-verkiezingslijst van FVD, vóór de interne conflicten die op 23 november 2020 leidden tot het opstappen van Thierry Baudet als lijsttrekker bij deze verkiezingen en kort daarna als partijvoorzitter. Eerdmans gaf op 24 november aan zich beschikbaar te stellen als lijsttrekker bij de eerstkomende Tweede Kamerverkiezingen, maar gaf aan dat het wat hem betreft ook iemand anders mocht worden.[4] Twee dagen later stapte Eerdmans uit de partij.[5]

JA21[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 december 2020 werd bekend dat Eerdmans, samen met Annabel Nanninga, eveneens afkomstig van de FvD, meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021.[6] Daartoe richtten zij een nieuwe politieke partij op, genaamd JA21, die naar eigen zeggen 'een brede volkspartij op rechts' moet worden in de Nederlandse politiek. Eerdmans is de lijsttrekker van JA21 tijdens deze verkiezingen. Bij de verkiezingen van 17 maart 2021 behaalde de partij van Eerdmans drie zetels. Het eerste debat op 1 april 2021, na de beëdiging, was het nachtelijke veertien uur durende debat waarin premier Mark Rutte vocht tegen een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring kreeg. Eerdmans zei daarover: "Ik dacht dat ik 2002 als LPF-Kamerlid met de moord op Fortuyn heftig was binnengekomen. Bijna twintig jaar later nog een keer".

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Eerdmans is op 3 juni 2006 in Den Haag getrouwd en woont in Rotterdam. Hij heeft een dochter en een zoon. Hij is een achterachterneef van quizmaster Theo Eerdmans.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]