Universiteit van Indiana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Indiana
Indiana University (IU)
Universiteit van Indiana
Afkorting IU
Latijnse naam Indianensis Universitas
Motto Lux et Veritas
Locatie Bloomington (hoofdcampus)
Indiana, Verenigde Staten
Opgericht 1820
Type Openbaar
Studenten 98.543
Personeel 5.144
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Indiana (Indiana University, IU) is de universiteit van de Amerikaanse staat Indiana. IU wordt beschouwd als een van de beste niet-particuliere universiteiten in de Verenigde Staten. Zo noemde het tijdschrift Time de universiteit College of the Year in 2001.

IU werd in 1820 gevestigd door de staat Indiana als de State Seminary. De naam werd in 1828 veranderd in Indiana College en in 1838 in het huidige Indiana University. Sinds 1909 is de universiteit lid van de Association of American Universities.

De universiteit heeft bijna 100.000 studenten verspreid over negen campussen. De hoofdcampus is in Bloomington, met zo'n 40.000 studenten. Twee campussen worden gedeeld met Purdue University.

De Jacobs School of Music van IU wordt beschouwd als een van de beste muziekscholen ter wereld. Het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction van IU werd in 1947 gevestigd door de seksuoloog Alfred Kinsey. In 1948 en 1954 publiceerde het instituut de destijds zeer controversiële Kinseyrapporten, die een onthullende inkijk gaven in menselijke seksualiteit.

De sportteams van IU staan bekend als de Indiana Hoosiers. Het basketbalteam is een van de beste universiteitsteams van het land en heeft vijf nationale kampioenschappen gewonnen. Ook het voetbalteam is een van de beste van de VS en heeft zeven keer de nationale titel behaald. IU is lid van de universitaire sportliga Big Ten Conference.

De Little 500-wielrenwedstrijd wordt jaarlijks in het voetbalstadion van IU in Bloomington gehouden. De Oscarwinnende film Breaking Away (1979) volgt een groep tieners in Bloomington die deelnemen aan de Little 500. De film werd deels opgenomen op de IU-campus in Bloomington, waaronder het voormalige American football-stadion.

IU heeft twee eigen radiozenders (WFIU en WIUX), twee televisiezenders (WTIU en IUSTV), de dagelijkse krant Indiana Daily Student en een eigen uitgeverij, Indiana University Press.

Campussen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Indiana University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.