Robert Samson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Robert A. Samson (1946) is een Nederlandse mycoloog.

In 1974 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Utrecht op het proefschrift Paecilomyces and some allied Hyphomyce. In 1975 en 1976 voerde hij namens een NATO Science Fellowship mycologisch onderzoek uit bij de University of Texas at Austin, de University of Florida en de Indiana University Bloomington.

Sinds 1970 is Samson verbonden aan het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Anno 2009 is hij hier hoofd van de afdeling diensten en toegepast onderzoek. Sinds 2002 is hij adjunct-hoogleraar in de fytopathologie aan de Kasetsart-univeristeit in Bangkok (Thailand).

Samson doet onderzoek naar de taxonomie van Penicillium en Aspergillus, schimmels die voorkomen in voedsel (met de nadruk op hitteresistente en xerofiele filamenteuze schimmels), schimmels die binnen huizen en andere binnenruimtes voorkomen, rasterelektronenmicroscopie van schimmels en schimmels die ziekten veroorzaken bij insecten.

In 2001 kreeg Samson van de United States Federation for Culture Collections (USFCC) en de American Society for Microbiology (ASM) de USFCC/J. Roger Porter Award, een onderscheiding voor buitengewone verrichtingen van een wetenschapper die het belang van microbiële biodiversiteit heeft gedemonstreerd door voortdurend beheer voor een grote hulpbron die wordt gebruikt door de wetenschappelijke gemeenschap. Hij is lid van diverse wetenschappelijke organisaties, waaronder de British Mycological Society, de Mycological Society of America (erelid sinds 2004), de World Federation of Culture Collections en de International Union for Microbiological Societies. Hij is verbonden aan het Nederlands Soortenregister als specialist van schimmels.

Samson is executive redacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Studies in Mycology. Hij is (mede)auteur of (mede)redacteur van meerdere boeken, waaronder Advances in Food Mycology (2006, samen met Ailsa Diane Hocking, John I. Pitt en Ulf Thrane), Introduction to Food- And Airborne Fungi (2004, samen met Ellen S. Hoekstra en Jens C. Frisvad), Food Mycology: A Multifaceted Approach to Fungi and Food, Volume 25 (2007, samen met Jan Dijksterhuis), Microorganisms in Home and Indoor Work Environments: Diversity, Health Impacts, Investigation and Control (2002, 2009, samen met Brian Flannigan en J. David Miller) en Aspergillus In The Genomic Era (2008, samen met Janos Varga)

Externe links[bewerken]