Booker T. Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Booker T. Jones
Booker T. Jones.jpg
Algemene informatie
Geboren Memphis, 12 nov 1944
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1961
Genre(s) rhythm-and-blues
Beroep pianist, componist, liedschrijver, gitarist, muziekproducent, zanger, saxofonist
Instrument(en) Hammondorgel, piano, orgel, saxofoon, trombone, hobo
Act(s) Booker T. & the M.G.'s
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Booker T. Jones (Memphis, 12 november 1944) is een Amerikaanse muzikant, liedjesschrijver, platenproducer en arrangeur, en is waarschijnlijk het bekendst van de band Booker T. & the M.G.'s.

Jones werd geboren in Memphis, Tennessee, en leerde al op jonge leeftijd verschillende instrumenten bespelen, waaronder de hobo, de saxofoon, de trombone en de piano. Hij speelde ook op het orgel in zijn kerk. Hij deed zijn eerste professionele optreden toen hij 16 was - hij speelde de bariton-saxofoon op de single "Cause I Love You" van Rufus Thomas en Carla Thomas.

In 1962 vormde Jones de MGs met Steve Cropper (gitaar), Lee Steinberg (basgitaar) en Al Jackson Jr. op de drums. (Donald Dunn kwam later in plaats van Steinberg). De eerste en waarschijnlijk grootste hit Green Onions was een nummer dat "per ongeluk" tijdens een jamsessie is ontstaan. Jim Stewart van Stax Records nam het stiekem op en vond het een goed nummer. Jones werkte nog wat aan het nummer en de groep bracht het nummer via Stax Records uit.

In de jaren daarna studeerde Jones aan de universiteit van Indiana, speelde met zijn band en trad soms op als sessiemuzikant met andere acts van het Stax platenlabel. Hij schreef ook een aantal liedjes voor andere artiesten zoals Eddie Floyds "I've Never Found a Girl (To Love Me Like You Do)", Otis Reddings "I Love You More Than Words Can Say", en samen met William Bell schreef hij Albert Kings "Born Under a Bad Sign." Dit laatste nummer werd later erg populair door een coverversie van de band Cream.

In 1970 verhuisde Jones naar Californië en stopte met zijn sessiewerk voor Stax. Het album Melting Pot uit 1971 bleek het laatste album van Booker T. & the M.G.'s.

Jones produceerde drie albums met zijn ex-vrouw onder de naam Booker T. & Priscilla, en hij haalde in 1981 de hitparade als solo-muzikant met het nummer "I Want You". Andere bekende albums die hij produceerde zijn bijvoorbeeld Just As I Am van Bill Withers (waarop hij ook verschillende instrumenten bespeelde) en Willie Nelsons album Stardust.

Jones speelt nog steeds met de Booker T. & the M.G.'s, en met zijn eigen Booker T. Jones Band.

Externe link[bewerken]