Theo Eerdmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Eerdmans
Theo Eerdmans tijdens de opnamen van een programma ter gelegenheid van de 500.000e televisiekijker in Nederland.
Theo Eerdmans tijdens de opnamen van een programma ter gelegenheid van de 500.000e televisiekijker in Nederland.
Algemene informatie
Volledige naam Matthijs Eerdmans
Geboren 28 juli 1922
Geboorteplaats Rotterdam
Overleden 28 oktober 1977
Overlijdensplaats Loosdrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Bekende werken "Mijn Vrijheid" (1952)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Matthijs (Theo) Eerdmans (Rotterdam, 28 juli 1922Loosdrecht, 28 oktober 1977) was een Nederlandse quizmaster, journalist en auteur.

Biografie[bewerken]

Hij begon zijn carrière als administrateur bij de PTT in Den Haag en werd daarna achtereenvolgens verslaggever bij de kranten De Nederlander en Het Vrije Volk. Bij het grote publiek werd hij het meest bekend als presentator in de beginjaren van de Nederlandse televisie. Hij leidde de spelprogramma's Je neemt er wat van mee en Tel uit je winst. Bij alle programma's werd hij bijgestaan door zijn assistente Maud van Praag (1925-2011). Beroemd werd het eind van de VARA-quiz Je neemt er wat van mee, waarin een kandidaat duizend gulden kon winnen, maar één cent moest teruggeven om zo geen kansspelbelasting te hoeven betalen.

Eerdmans schreef ook een aantal boeken. Voor de novelle "Mijn Vrijheid" uit 1952, over zijn arrestatie tijdens een razzia in 1944, kreeg hij een literaire prijs. Daarnaast schreef hij twee detectiveverhalen, Moord en mooie handel en Telefoon uit Maastricht.

Na jaren van grote roem ging de loopbaan van Eerdmans bergafwaarts. Het televisiewerk nam af en kort nadat Het Vrije Volk Amsterdam voor Rotterdam had ingeruild werd hij in het najaar van 1970 op non-actief gesteld en later ontslagen. In 1977 verdronk hij onder nooit geheel duidelijk geworden omstandigheden tijdens het vissen op de Loosdrechtse Plassen nabij Vreeland.

Externe link[bewerken]