Eli Asser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eli Asser
Eli Asser in 1990
Eli Asser in 1990
Algemene informatie
Volledige naam Elias Asser
Geboren 22 december 1922
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1953-heden
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Elias (Eli) Asser (Amsterdam, 22 december 1922) is een Nederlands scenarioschrijver en tekstdichter.

Levensloop[bewerken]

Asser werd geboren als de jongste zoon van Isaäc Asser (1883-1942), een standwerker die op de markt scheermesjes verkocht, en diens tweede echtgenote Johanna van West (1892-1942). Vader Asser had uit zijn eerste huwelijk met Esther Kreveld (1892-1943) een zoon (een tweede zoon was al na een paar weken gestorven). Na Eli's geboorte werd nog een dochter geboren. Assers vader, zijn moeder, de eerste vrouw van zijn vader en zijn broer en zus kwamen in de Tweede Wereldoorlog om in de vernietigingskampen.

In de oorlog werkte hij onder andere bij de Joodsche Raad en als leerling-verpleger in de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Begin 1943, op de avond vóór alle patiënten door de bezetter werden weggevoerd, dook Asser samen met zijn vriendin en latere echtgenote Eva Croiset onder.[1] Later zou hij zijn ervaringen verwerken in het toneelstuk Aan de vooravond. Asser zat vervolgens een tijd ondergedoken bij een boer in Friesland.

Loopbaan[bewerken]

Asser werd na de bevrijding journalist. Hij werkte voor het Haagsch Dagblad en weekblad Vrij Nederland. Zijn doorbraak als tekstschrijver kwam in 1953 bij de VARA, waarvoor hij de komische radiostrip Mimosa (later Mimoza, MInisterie van MOeilijke ZAken, genoemd) schreef. Dit programma, met in de hoofdrollen Ko van Dijk, Johan Kaart en Conny Stuart en de special effects van het geluidenwonder Jan Oradi, was bijzonder populair. Ook de teksten van de aansluitende serie Willem Parel (Wim Sonneveld) waren van zijn hand.

Later schreef Asser reclameteksten. Daarnaast maakte hij onder andere komedies voor de KRO en de AVRO. Nationale roem verwierf hij met de komedieseries die in de jaren 1969-1972 werden uitgezonden door de KRO: 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker.

Hij schreef ook de liedteksten voor deze twee series, zoals Het zal je kind maar wezen, op muziek gezet door Harry Bannink en vertolkt door Adèle Bloemendaal. Met haar en Leen Jongewaard werkte hij ook aan theatershows. In 1979 maakte hij een musical-versie van het klassieke toneelstuk Potasch & Perlemoer. De verzameling liedteksten van Asser is gebundeld onder de titel: Het zal je kind maar wezen; verzamelde liedteksten.

In 1996 vertelde Eli Asser zijn levensverhaal aan het Visual History Archive van het USC Shoah Foundation Institute, opgericht in 1994 door Steven Spielberg. Dit verhaal is opgenomen in de Collectie 2000 Getuigen Vertellen van het Joods Historisch Museum.

In 2004 publiceerde hij het boek Alles is meegenomen, dat grotendeels bestaat uit brieven die hij en zijn vrouw Eefje (Eva Croiset, 1923-2002) elkaar schreven vanaf hun onderduikadressen tijdens de oorlog.

Asser was in 2008 te zien in een aflevering van de dramaserie Keyzer & De Boer Advocaten als de joodse heer Simon.[2]

Eli Asser heeft drie kinderen, onder wie Hella de Jonge (1949), echtgenote van cabaretier Freek de Jonge.

Trivia[bewerken]

  • Een bekende grap is: "Van wie is die tekst?" – "Van Eli Asser!"

Externe links[bewerken]