Het wonderlijke leven van Willem Parel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wonderlijke leven van Willem Parel
Regie Gerard Rutten
Producent Joop Geesink
Scenario Eli Asser
Max Dendermonde
Wim Sonneveld
Muziek Dolf van der Linden
Distributie Joop Geesink Producties
Première 11 februari 1955
Genre Komedie
Speelduur 91 min.
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het wonderlijke leven van Willem Parel is een Nederlandse film uit 1955 van Gerard Rutten. De film duurt 91 minuten, is met geluid en in zwart-wit. Het verhaal is geïnspireerd op een van Wim Sonnevelds gecreëerde typetjes, Willem Parel, een plat pratende zoon van een Amsterdamse orgeldraaier, die Sonneveld oorspronkelijk vooral ten gehore bracht in het theater, maar later, rond 1953, kwam hij ook op de VARA-radio en uiteindelijk werd er dus een speelfilm van gemaakt.

De film werd geschreven naar een scenario van Eli Asser, Max Dendermonde, Wim Sonneveld en diens levenspartner Huub Janssen. Sonneveld vertolkte de hoofdrol van Willem Parel. Andere acteurs in de film waren onder meer Joop Doderer, Johan Kaart en Albert Mol. Rijk de Gooyer maakte zijn filmdebuut.

Nadat de film in roulatie kwam ontstond er een vete tussen de Amsterdamse journalisten en Haagse journalisten, die elkaar betwisten over elkaars artikelen van de film. De makers hielden zich hier buiten: al waren de meeste kritieken slecht, het publiek kwam wel.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wim Sonneveld wil van zijn alter ego Willem Parel af. Maar dan stapt Parel uit een poster die ergens aan een muur hangt, en gaat het personage een eigen leven leiden. Zo zet hij onder andere de Jordaan en de Apollolaan op stelten, en brengt hij menig lied ten gehore (zoals Daar is de Orgelman) in diverse kroegen, waar hij het ook nog aan de stok krijgt met een Brabander en een Groninger.

Rolverdeling[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Zie ook[bewerken]