Citroentje met suiker (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Citroentje met suiker
Genre Komedie
Hoofdrollen Piet Römer
Leen Jongewaard
Lex Goudsmit
Regie Bram van Erkel (seizoen1), John van de Rest (seizoen 1/2), Bob Rooyens (seizoen 2)
Scenario Eli Asser
Muziek Joop Stokkermans
Ruud Bos
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series 't Schaep met de 5 pooten
Productie
Producent Joop van den Ende
Uitzendingen
Start 6 oktober 1972
Einde 5 mei 1974
Afleveringen 16
Seizoenen 2
Zender KRO
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Citroentje met suiker was de titel van een komedieserie die van 1972 tot 1974 maandelijks werd uitgezonden door de KRO, geschreven door Eli Asser met in het eerste seizoen muziek van Joop Stokkermans, en in het tweede seizoen muziek van Joop Stokkermans en Ruud Bos. De regie lag in handen van Bram van Erkel, die na drie afleveringen wegens tegenvallend succes werd vervangen door John van de Rest, die op zijn beurt halverwege de tweede serie weer werd vervangen door Bob Rooyens. De serie speelde in een Amsterdams café met de naam "De Kip Met Gouden Eieren". Het diende als opvolger van 't Schaep met de 5 pooten.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Het was producent Joop van den Ende niet gelukt om de rechten op de originele serie van regisseur Joes Odufré te bemachtigen en ook wilde Harry Bannink niet meewerken als componist. In plaats van Bannink werd in het eerste seizoen Joop Stokkermans aangetrokken en in het tweede seizoen was er muziek van Stokkermans en Ruud Bos samen. De hoofdrollen zouden weer voor het trio Leen Jongewaard, Piet Römer en Adèle Bloemendaal zijn. Römer speelde de cafébaas Mees Goedkoop, Bloemendaal eigenaresse Toos Goedkoop-Palfrenier (echtgenote van Mees) van de naastgelegen kapsalon en Jongewaard haar broer Manie Palfrenier, die een pasfotozaakje in de kapsalon had. Verder speelde Lex Goudsmit mee als Akkie Palfrenier, de vader van Toos en Manie. De serie zou in 1971 al starten maar werd uitgesteld omdat Bloemendaal ziek was. Later wilde Bloemendaal niet meer meespelen wegens het ontbreken van Rob Touber als regisseur, die zich teruggetrokken had wegens een meningsverschil met Joop van den Ende over een vorig programma met Bloemendaal en Jongewaard dat hij geregisseerd had. Er was nu een probleem voor het script. De oplossing werd erin gevonden om het personage Toos gelijk al de serie in te schrijven als zijnde vertrokken naar Spanje, met een open vraag of en wanneer zij terug zou keren. De serie werd lauw en werd meteen vergeleken met 't Schaep met de 5 pooten en werd al snel bestempeld als een matige variant op die serie. De liedjes werden geen hits, wat met enkele nummers uit 't Schaep wel was gebeurd. Met name Adèle Bloemendaal werd door de kijkers en critici gemist. Aan het eind van het eerste seizoen werd bekend dat de problemen rond de medewerking van Bloemendaal uit de wereld waren en zij zou in het tweede seizoen gaan meespelen.

Zowel het eerste als het tweede seizoen bevatte acht afleveringen. Het tweede seizoen was wat anders van opzet dan het eerste; Bloemendaal pakte haar rol als Toos op en de hoofdfiguren woonden nu samen in een huis. Eli Asser was in de VS geweest en had daar inspiratie opgedaan uit Amerikaanse series. De scènes speelden nu voornamelijk in de huiskamer en niet meer in het naastgelegen café. De cafésfeer verdween en de dialogen gingen meer over actuele gebeurtenissen en dialogen tussen twee echtparen. De liedjes werden niet meer geïntegreerd in de scènes maar als losstaand item opgenomen, met aankondiging en titel in beeld. Deze tweede serie had meer succes dan de eerste. Aan het eind van het tweede seizoen liet Jongewaard weten in eigen beheer een toneelproductie te willen gaan maken. Zijn rol zou overgenomen gaan worden door Ko van Dijk jr. Jongewaard bedacht zich later echter toch toen zijn wens niet haalbaar bleek, waardoor hij in derde seizoen toch opnieuw de rol oppakte. Piet Römer en Elsje de Wijn stapten na problemen achter de schermen wel uit de serie.

In het derde seizoen besloot Asser om wederom een draai aan de serie te geven: hij had genoeg van het schrijven van volkse dialogen in plat-Amsterdams, hij wilde de personages in een totaal andere omgeving zetten en werken met andere thema's. De stijl werd absurdistischer. Hij liet voor het derde seizoen de hoofdpersonen een villa in het Gooi erven. Hun namen werden veranderd naar Tosca, Manuel en Arthur. Gelijk vanaf het begin van seizoen drie woonden zij daar al en stichtten met drs. Sicco Vogel (Ko van Dijk jr.), de heer die nog in de villa woonde, "Stichting Durmazon" (afkorting voor Dur Mag Zoveel Niet). Dit was een organisatie die zich inliet met oplichting en bedrog, dat uiteindelijk altijd mislukte. De titel van de serie werd vanaf aflevering drie veranderd in "Stichting Durmazon". Dit surrealistische geheel sloeg niet aan bij het kijkerspubliek; de afleveringen misten herkenbaarheid en verhaallijnen waren te bizar voor het doorsnee publiek. In april 1975 werd besloten te stoppen met de serie en bleek de op 20 april uitgezonden aflevering gelijk de laatste te zijn geweest.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice
Mees Goedkoop Piet Römer
Toos Goedkoop-Palfrenier Adèle Bloemendaal
Manie Palfrenier Leen Jongewaard
Akkie Palfrenier Lex Goudsmit
Sjeenie Elsje de Wijn
Tilly Zekereplaats Ronny Bierman
Klaas Goedkoop Han Römer
Linda Baljuw Mieke Bos
assistent Boebie Leeflang Rob de Nijs
herenkapper 'Bloempotten' Leo Cor Witschge
trambestuurder Thijs van Vliet Ben Hulsman
Nelis de brugwachter Joop Doderer
bloemenverkoper Vossie Wim de Meyer
loodgieter Thomas Johan Sirag
huisschilder Henkie Fred Perrier
tante Alie 'Breipatroon' Copijn Truce Speyck
Micha Jongbloed Paul Meijer
Joep Plomper Gerard Cox
journalist meneer Lapsus Frans Kokshoorn
Peter de postbesteller Peter Post
accordeonist Johnny Meijer
aannemer Krijnen John Kraaijkamp sr.

Hoorspel[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 produceert de KRO een hoorspelserie, getiteld "Citroentje met suiker", geïnspireerd op het oorspronkelijke idee van Eli Asser, maar nu met scripts van Manon Spierenburg, Titia Rieter, Jan Veldman en Dick van den Heuvel, geregisseerd door Olaf Wijnants en Doreth Matheeuwsen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice
Mees Goedkoop Rob van de Meeberg
Toos Marjolein Algera
Akkie Palfrenier Frits Lambrechts
Tante Alie Bea Meulman
Manie Palfrenier Reinder van der Naalt
Leo Bloempot Harry Slinger
David Paul Boereboom
Annemarie van Woerden (voorzitster van amateurtoneelvereniging Ons genoegen) Edna Kalb

Afleveringen en liedjes[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering (seizoen Aflevering (serie) Uitzenddatum Aflevering titel en korte inhoud Liedjes (muziek: Joop Stokkermans)
1 1 6 oktober 1972 "Meegaan met je tijd"

Toos is naar Torremolinos vertrokken om haar dochter te helpen met het opzetten van een patatkraam. Haar man Mees heeft ondertussen ene Linda Cinerama ontmoet; een ouvreuse in een bioscoop. Schoonvader Akkie is bang dat zij hem zal verdringen achter de tap in het café. Manie heeft geld geleend van Mees om een pasfotohandeltje te beginnen.

Neem nooit je schoonvader in de zaak / Geen ervaring / Meegaan met je tijd
2 2 3 november 1972 "Je mottermee leren leven, man!"

Tante Alie heeft haar panty opengehaald aan de motor van Nelis. Nelis geeft de schuld aan Joep Plomper, huurbaas en handelaar in oud metaal, die met zijn vrachtwagen al langere tijd de weg verspert. Akkie heeft een spotgoedkoop bad gekocht van Plomper en wil Mees zover krijgen dit te laten installeren door Plomper. Mees wil dit niet, maar Manie wel. Door installatie van het bad zou de huur ook flink stijgen. Manie probeert te onderhandelen met Plomper.

Inpakken en wegwezen / Lekker badje / Je mottermee leren leven, man!
3 3 1 december 1972 "Een mens heeft liefde nodig"

Toos verblijft al een tijdje in Benidorm en Akkie ziet Mees steeds eenzamer worden. Mees krijgt bovendien een dagvaarding vanwege een auto-ongeluk waarbij hij jaren eerder betrokken was. Manie stelt hem voor om ter afleiding te gaan koken als hobby.

Manie / Châteaubriand à la Béarnaise / Amsterdam, je kan zeggen wat je wil
4 4 29 december 1972 "Nee heb je, ja kan je krijgen"

In de buurt van het café worden huizen gesloopt. Manie beleeft een visioen waarin hij zich opwerpt zich als actieleider tegen de sloop en samen met zijn vrienden ten strijde trekt.

Nee heb je, ja kan je krijgen / Met negen huishoudens op één trap / Daar breng je ze nou voor groot (I)
5 5 26 januari 1973 "De man met de bontkraag"

Akkie blijkt plotseling verdwenen te zijn. De anderen gaan naar hem op zoek.

Sjeenie / Ach, de mens op deze aarde / 't Is te gek!
6 6 11 maart 1973 "Leve de operette!"

De operettevereniging repeteert in de zaak van Mees voor de operette "Viktoria und ihr Husar". Regisseur Manie heeft Mees aangewezen voor de rol van huzaar. Hij passeert hiermee Akkie, die vroeger deze rol heeft gespeeld. Uit frustratie begint hij te drinken en te gokken. Alle anderen doen hun best om te regelen dat Akkie toch de rol van huzaar nog krijgt.

Het eerste glas (I) / Een mens is zo oud als hij zich voelt / Het eerste glas (II)
7 7 8 april 1973 "Het is allemaal maar show"

Mees is bang dat hij te zwaar wordt en gaat op dieet. Manie wordt ontdekt door presentator Ted de Braak wanneer hij een lied zingt in het café. Hem wordt beloofd dat hij dit op radio en tv bij de KRO mag komen zingen. Hij raakt hierdoor zo zenuwachtig dat het werk eronder lijdt en hij vlak voor het optreden wegvlucht, waarna Tilly hem vervangt.

Het lot van een oude bediende / Als jij bij de kapper vandaan komt / Het is allemaal maar show
8 8 6 mei 1973 "Wereld, wij komen eraan!"

Manie wil zijn vrouw achterna en een camping in Torremolinos beginnen. Mees wil het fotograferen laten voor wat het is en een kunsthandel beginnen.

Wereld, wij komen eraan! / Daar breng je ze nou voor groot (II) / Planneplanneplanplanplan!

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Uitzenddatum Aflevering titel en korte inhoud Liedjes (muziek: Joop Stokkermans en Ruud Bos)
1 9 21 oktober 1973 "Vijf schertsfiguren onder één dak"

Toos is terug uit Spanje en trekt tijdelijk met Mees bij hun zwager Manie in, omdat het café verbouwd moet worden. Toos wint in een loterij een televisie-antenne om Duitse tv te ontvangen, maar ze heeft geen kleurentelevisie. Ze bedenkt een creatieve oplossing om toch aan een kleurentelevisie te komen.

Kleurentelevisie / Gezelligheid
2 10 18 november 1973 "De siamees van tante Trees"

De poes van tante Trees logeert bij Manie. Als er vijf bokkingen verdwenen zijn krijgt de poes onmiddellijk de schuld en is Toos razend.

Poes / Hein
3 11 25 december 1973 "Een witte kerst"

Mees en zijn gezin bereiden zich voor op de kerstdagen. Als de pas opgetuigde kerstboom omvalt, en Toos' fiets gestolen blijkt, zorgt dat voor de nodige strijd en irritaties.

Witte kerst / Eventjes / Drummer boy
4 12 13 januari 1974 "Inflatie"

Mees en Toos moeten voortaan vanwege de inflatie vijfentwintig gulden meer huur aan Manie betalen.

Drama / Geld / Vader
5 13 10 februari 1974 "Er mag zoveel niet"

In huis worden grote voorraden gehamsterde levensmiddelen gevonden. Mees en Toos maken zich zorgen om hun zoon Klaas, die terugkomt van mallorca en bij hen wil gaan wonen. De vrouw van Klaas is plotseling verdwenen.

Er mag zoveel niet / Emancipatie
6 14 10 maart 1974 ???

De heer Krijnen, aannemer van de verbouwing van het café, blijkt verslingerd te zijn aan flipperen. Hij sleurt anderen hierin mee.

Speel nog eens op je mondharmonica / De flipperautomaat / Jaloezie
7 15 7 april 1974 "Stress"

Toos heeft last van spanningen en gaat over haar toeren. Akkie heeft yogalessen ontdekt. Deze worden door Sjeenie gegeven.

Stress / Steun de kleine zelfstandige / Het is een zegen
8 16 5 mei 1974 ???

Manie is op zoek naar een huis buiten de stad en wil graag trouwen, maar Sjeenie ziet dit alles niet zitten.

Citroentje met suiker

Seizoen 3 (vanaf aflevering 3 onder de titel 'Stichting Durmazon')[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Uitzenddatum Aflevering titel Liedjes (muziek: Ruud Bos)
1 26 oktober 1974 De zaak van het calvinistische kerkorgel De immoraliteit / Ik zeg nooit meer u / Ergens staat een heel oud kerkje
2 23 november 1974 Simon de schilderijensnijder Wat is het heerlijk om buiten te wonen / Vervuld van blinde woede / Een moeder blijft een moeder
3 21 december 1974 DUR MAg ZOveel Niet Als twee druppels water / Cuba Libre
4 26 januari 1975 De olifant was de moordenaar Wintersport / Spionnen
5 23 februari 1975 De ochtend na de vorige nacht In 't Gooi, Gooi, Gooi / De meisjes uit de salon van tante Trees
6 23 maart 1975 De grote brandnetelzwendel Ik kom in de krant / Dur mag zoveel niet
7 20 april 1975 De man met de thermische lans In de lente / Als ik maar weer zorgen kan

Het Hoorspel[bewerken | brontekst bewerken]

Dit werd uitgezonden van 23 maart tot 25 december 2009. In deze tabel de afleveringen

Aflevering Uitzendweek Aflevering titel Liedjes
1 Week 13 Menage a troís -
2 Week 14 Aaibaar Aaibaar (Toos)
3 Week 15 De Wesp -
4 Week 16 Lente In Twente -
5 Week 17 Groeiende Cellen -
6 Week 18 Oranjebitter 't Wordt Een Feessie, Koningin! (Akkie)
7 Week 19 Spoken -
8 Week 20 'n Vrouw Voor De Prof -
9 Week 21 Waterzucht & Bruidstranen -
10 Week 22 Alles Voor De Film -
11 Week 23 The Thrill Is Gone -
12 Week 24 Onderbuikgevoelens -
13 Week 25 Het Kuuroord -
14 Week 26 Huiselijk Geluk -
15 Week 27 Goedkoop Is Duurkoop Verbouwen (Toos)
16 Week 36 Zij Aan Zij Aan Zee -
17 Week 37 Voorkomen Is Beter -
18 Week 39 Zo Oud Als Je Je Voelt Ware Schoonheid Zit Van Binnen (Allen)
19 Week 40 In De Hoofdrol -
20 Week 41 Charissa -
21 Week 42 Voetjes Van De Vloer Pa (Leo Bloempot)
22 Week 43 De Piano -
23 Week 44 Schoolplein -
24 Week 46 Taal Is Een Mooi Ding Mijn Talent (Mees)
25 Week 47 Werknemer Van De Maand -
26 Week 48 Jan De Man -
27 Week 49 Sinterklaas -
28 Week 50 No Future Vandaag & Alleen Vandaag (Mees & Toos)
29 Week 51 Uit De Kast -
30 Week 52 Witte Kerst Wat Doen We Met Vader Met De Kerst? (Allen)