Ronny Bierman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronny Bierman
Ronny Bierman als Kitty Overwater in Hotel de Botel (1976)
Ronny Bierman als Kitty Overwater in Hotel de Botel (1976)
Algemene informatie
Volledige naam Ronny Greetje Bierman
Geboren 12 juli 1938
Overleden 3 februari 1984
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1964 - 1983
Beroep actrice, zangeres
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ronny Greetje (Ronny) Bierman (Amsterdam, 12 juli 1938 – aldaar, 3 februari 1984) was een Nederlands actrice en zangeres. Ronny Bierman was een dochter van Jonas Bierman en Grietje van Ettinger. Bierman is geboren in de buurt van de Haarlemmerdijk, haar vader was kantoorbediende. Ze groeide op in een etagewoning in de Leimuidenstraat. In 1944 kreeg zij een jonger zusje. Meteen na het behalen van haar ULO diploma wilde zij het podium op, maar haar ouders zagen liever dat ze eerst een "normaal" vak leerde. Zij ging een opleiding als kleuterleidster volgen, en is vervolgens enige tijd ook kleuterleidster geweest. Met het verdiende geld kon zij de academie van Kleinkunst gaan volgen. Ronny Bierman had een hekel aan interviews en zij gaf uitsluitend interviews als het over haar werk ging. Haar privéleven hield zij gescheiden. Ronny Bierman is nooit getrouwd geweest.

Biografie[bewerken]

Ronny Bierman, was op 22-jarige leeftijd, één van de eerste leerlingen van de Cabaretschool Bob Bouber, de latere Akademie voor Kleinkunst. Haar klasgenoten waren o.a. Rob de Nijs en Martin Brozius. Ze was veelvuldig te zien op televisie en in films.

Na haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in de hoofdstad debuteerde Ronny Bierman in 1962 in de musical Free as Air. Nadien was ze een succesvol comédienne en speelde ze in talrijke musicals, televisieseries, toneelstukken en films. Hoewel zij zelf vond dat zij geen groot danseres en zangeres was lag haar voorkeur bij het spelen in musicals. Ze maakte deel uit van het baanbrekende cabaret Lurelei en het Rotterdams Toneel. Ze speelde bekende rollen in de musical Anatevka (1966) en de televisieserie 't Schaep met de 5 pooten (1969-1970). Ook was ze Vrouw van Duin in Merijntje Gijzen (1974) en drie jaar eerder Blonde Greet in de humoristische film Wat Zien Ik!? van Paul Verhoeven. In 1972 was ze met Jenny Arean en André van Duin op televisie te zien in de muziekproductie Het meisje met de blauwe hoed. In 1976 speelde zij samen met Rijk de Gooyer in het blijspel Quitte of dubbel, dit blijspel zou later verfilmd worden. Verder was zij een graag geziene gast in televisie-programma's. Ze was panellid in Avro's puzzeluur en gastpresentatrice bij Avro's sportpanorama.

In 1983 moest ze haar rol in een blijspel teruggeven omdat ze ernstig ziek bleek. Ze overleed korte tijd later op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige leverkwaal. Haar graf op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied is inmiddels geruimd.

Filmografie[bewerken]

Liederen[bewerken]

 • Loe, d'r ligt een lijster in de la
 • He Knul
 • Met negen huishoudens op een trap (met Leen Jongewaard)
 • Greetje en Jansie (met Adèle Bloemendaal)
 • Ach de mens op aarde (met Piet Römer)
 • Moeder is dansen
 • Trui gaat filmen
 • Wees een beetje aardig
 • Grijpstra en De Gier
 • De gulle gever
 • We willen wat anders
 • Ogen dicht en droom

Optredens[bewerken]