Hella de Jonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hella de Jonge
Hella de Jonge in 2018
Hella de Jonge in 2018
Persoonsgegevens
Volledige naam Hella Elisabeth de Jonge-Asser
Geboren 21 april 1949
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) beeldhouwster, schrijfster
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hella Elisabeth (Hella) de Jonge-Asser (Den Haag, 21 april 1949) is een Nederlandse kunstenares.

Privéleven[bewerken]

Hella de Jonge is de dochter van Eli Asser en Eva Croiset. Ze is getrouwd met cabaretier Freek de Jonge.

Loopbaan[bewerken]

De Jonge is beeldhouwster en schrijfster. Zij volgde haar kunstopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Na het basisjaar volgde ze de studierichting edelsmeden. Later voegde zij daar de specialisatie keramiek aan toe. Ze kreeg privéles van Madeleen Brinkman en exposeerde haar werk in diverse galeries en op de kunstbeurs pAn te Amsterdam. Ze is verantwoordelijk voor veel van de grafische aankleding, de decor- en kostuumontwerpen en voor de muzikale omlijsting van de solovoorstellingen van haar man, de cabaretier Freek de Jonge. Zij was op jonge leeftijd professioneel danseres en had kortstondig een modewinkeltje in Amsterdam.

Hella de Jonge publiceerde in 2006 het autobiografische boek Los van de Wereld. In dit boek wordt het leven van een tweede generatie Joods kind en de daarmee gepaard gaande problemen op openhartige wijze beschreven. De tegenstelling tussen de uiterlijk zo vrolijke tekstschrijver en scenarist Eli Asser en de werkelijke gezinssituatie van twee ouders met een onderduikverleden is groot. In 2012 verscheen het vervolg, Spring.

In 2014 maakte De Jonge de film Verlies niet de moed, waarin ze de oorlogsgeschiedenis van haar familie onderzocht aan de hand van een briefje dat haar grootmoeder, die omkwam in Auschwitz, achterliet. Voor de film interviewt ze onder andere haar vader Eli Asser. Het titelnummer van de film, Don't lose your heart, werd geschreven door Tim Knol.[1]

Bibliografie[bewerken]

  • Los van de wereld, Uitg. Balans, Amsterdam, 2006 ISBN 90-5018-740-4
  • Spring, De Bezige Bij, Amsterdam, 2012

Filmografie[bewerken]

  • Verlies niet de moed, 2014

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]