Esther Ouwehand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esther Ouwehand
Esther Ouwehand (cropped).jpg
Algemene informatie
Naam Esther Ouwehand
Geboren 10 juni 1976 in Katwijk
Functie Lid Tweede Kamer
Partij Partij voor de Dieren (vanaf 2001), GroenLinks
Politieke functies
2006-heden Tweede Kamer
2012 Fractievoorzitter
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Esther Ouwehand (Katwijk, 10 juni 1976) is een Nederlandse politica voor de Partij voor de Dieren.

Biografie[bewerken]

Na een aanvankelijke apolitieke carrière in de marketing van jongerentijdschriften bij Sanoma Uitgevers is zij sinds oktober 2002 betrokken bij de Partij voor de Dieren, waar zij in 2004 coördinator werd van het partijbureau. In die functie heeft zij gewerkt aan de opbouw van de partijorganisatie. Ze heeft een achtergrond in het jongerenwerk en is bestuurslid van jongerencentrum "De Schuit" in Katwijk.

Bij de landelijke verkiezingen van 2006 was Ouwehand tweede op de kiezerslijst van de partij en was zij sterk betrokken bij de verkiezingscampagne. Zij had een belangrijk aandeel in de formulering van het verkiezingsprogramma. Op 30 november 2006 werd zij evenals lijsttrekker Marianne Thieme beëdigd als Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

Op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010 zou Ouwehand aanvankelijk niet worden opgenomen. Op het partijcongres van 25 april 2010 werd ze alsnog op de lijst geplaatst. Van de leden stemden er 184 voor plaatsing op de lijst, 140 van de aanwezigen stemden tegen. Tijdens het zwangerschapsverlof van Thieme in 2012 was Ouwehand fractievoorzitter.

Persoonlijk[bewerken]

Esther Ouwehand is protestants opgevoed maar is tegenwoordig agnost. Voorts is zij vegetariër.

Externe link[bewerken]