Ministerie van Justitie en Veiligheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ministerie van Justitie en Veiligheid
J&V
Ministerie van Justitie en Veiligheid Logo.png
Het gebouw van het ministerie
Het gebouw van het ministerie
Functiehouders
Minister Ferdinand Grapperhaus
Minister voor RB Sander Dekker
Staatssecretaris Mark Harbers
Secretaris-generaal Siebe Riedstra
Geschiedenis
Opgericht 12 maart 1798
Algemeen
Land Vlag van Nederland Nederland
Adres Turfmarkt 147
2511 DP Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Politiek
Voormalig gebouw van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag

Het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid (voorheen Departement van Justitie, Ministerie van Justitie en Ministerie van Veiligheid en Justitie[1]) houdt zich bezig met de rechtsorde in alle stadia. Dit omvat onder meer wetgeving, preventie, handhaving, strafoplegging en slachtofferhulp.

Geschiedenis[bewerken]

Het ministerie is opgericht als Departement van Justitie in 1815 in de regeling van het bestuur in de Nederlanden met Cornelis Felix van Maanen als minister[2][3]. Bij de oprichting was Justitie gevestigd in het 17e-eeuwse huis van Brunswijk aan de Lange Poten[4], en vanaf 1862 ook in het naastliggende aan het Plein liggende Huygenshuis.

In 1838 voerde Maanen het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Strafvordering in. Van Maanen nam in 1842 ontslag nadat de ontwerp-Conflictenwet (over administratieve geschillen) slecht was ontvangen. Willem II verving hem door Van Hall.

In 1876 werden de bestaande gebouwen gesloopt voor een nieuw gebouw dat in 1883 voltooid werd. Het beschikte over een vergaderzaal voor de ministerraad en kantoorruimte voor Hoge Raad van Adel. In 1939 werkten er 182 ambtenaren.[5] Gedurende de oorlog was er een Londens departement van Justitie, gevestigd in Arlington House, die zich bezig zou gaan houden met de speciale naoorlogse berechting, en het Haagse departement onder Duitse bezetting dat in 1943 verhuisde naar Apeldoorn.

Het ministerie werd na de oorlog weer op Plein 2 gehuisvest totdat het in 1978 werd verplaatst samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar een nieuwe kantoortoren aan de Schedeldoekshaven. Het voormalige gebouw werd aan het Tweede Kamergebouw toegevoegd.

Op 14 oktober 2010 met ingang van het kabinet-Rutte I werd het Directoraat-Generaal Veiligheid vanuit BZK aan het ministerie toegevoegd en ging het ministerie door onder de naam "Ministerie van Veiligheid en Justitie".

Het ministerie is samen met Binnenlandse Zaken sinds december 2012 gevestigd in het Wijnhavenkwartier in Den Haag in het JuBi-gebouw.

In kabinet-Rutte III is de naam gewijzigd in "Ministerie van Justitie en Veiligheid".

Organisatie[bewerken]

Sinds 26 oktober 2017 is Ferdinand Grapperhaus (CDA) minister van Justitie en Veiligheid. Sander Dekker (VVD) is minister voor Rechtsbescherming op het departement. Staatssecretaris op dit departement is Mark Harbers (VVD). Siebe Riedstra heeft sinds 15 juni 2015 de positie van secretaris-generaal

Taken[bewerken]

Onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid vallen onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de politie, de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Dienst Justis, de screeningsautoriteit), IND, Dienst Terugkeer & Vertrek, Brandweer, Dienst Justitiële Inrichtingen, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie. De rechtbank is echter geen dienst van het ministerie.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)