Ministerie van Veiligheid en Justitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ministerie van Veiligheid en Justitie
V&J
Ministerie van Veiligheid en Justitie Logo.png
Het gebouw van het ministerie
Het gebouw van het ministerie
Functiehouders
Minister Stef Blok
Staatssecretaris Vacant
Secretaris-generaal Siebe Riedstra
Geschiedenis
Opgericht 12 maart 1798
Algemeen
Land Vlag van Nederland Nederland
Adres Turfmarkt 147
2511 DP Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Politiek
Voormalig gebouw van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag

Het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie houdt zich bezig met de rechtsorde in alle stadia. Dit omvat onder meer wetgeving, preventie, handhaving, strafoplegging en slachtofferhulp. Tot 14 oktober 2010 heette dit ministerie "Ministerie van Justitie", met ingang van het kabinet-Rutte I is het Directoraat-Generaal Veiligheid vanuit BZK aan het ministerie toegevoegd en gaat het ministerie door onder de naam "Ministerie van Veiligheid en Justitie".

Sinds 27 januari 2017 is Stef Blok (VVD) minister van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris op dit departement was sinds 20 maart 2015 Klaas Dijkhoff (eveneens VVD), tot zijn benoeming als minister van Defensie in oktober 2017. Siebe Riedstra heeft sinds 15 juni 2015 de positie van secretaris-generaal

Onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vallen onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de politie, de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Dienst Justis, de screeningsautoriteit), IND, Dienst Terugkeer & Vertrek, Brandweer, Dienst Justitiële Inrichtingen, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie. De rechtbank is echter geen dienst van het ministerie.

Huisvesting[bewerken]

Het ministerie is gevestigd in het Wijnhavenkwartier in Den Haag. In 1978 werd tijdens het ministerschap van Job de Ruiter nieuwe kantoorhoogbouw opgeleverd die gebouwd was met het jackblocksysteem. Begin 2008 werd op de plek van het afgebroken woongebouw De Zwarte Madonna aan de Haagse Turfmarkt gestart met de bouw van een nieuw gebouw met een rode en een witte toren. Dit complex is in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen door Hans Kollhoff, als onderkomen voor dit ministerie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het JuBi-project. Het werd opgeleverd in december 2012. Het voormalige onderkomen van Justitie (ontworpen door architecten Lucas & Niemeyer) werd gesloopt en de bouwplaats wacht op een definitief plan voor het Onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)