Liesbeth Spies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liesbeth Spies
Minister Spies als minister van Binnenlandse Zaken in 2012
Algemene informatie
Volledige naam Jantje Wilhelmina Elisabeth Spies
Geboren 6 april 1966
Geboorteplaats Alphen aan den Rijn
Functie burgemeester van Alphen aan den Rijn
Sinds 15 december 2014
Partij CDA
Religie protestants
Titulatuur mr. drs.
Alma mater Universiteit Leiden
Politieke functies
2002-2010 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
2010-2011 waarnemend partijvoorzitter CDA
2011 lid Provinciale Staten van Zuid-Holland
2011 lid Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
2011-2012 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
2014 waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jantje Wilhelmina Elisabeth (Liesbeth) Spies (Alphen aan den Rijn, 6 april 1966) is een Nederlands bestuurder en politica van het CDA. Sinds 15 december 2014 is zij burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Spies studeerde van 1984 tot 1990 staatsrecht en vrije doctoraal met hoofdvak economie aan de Universiteit Leiden. In haar studententijd was ze preses van het dispuut Res Publica.[1]

Van 1990 tot 1994 was ze (senior-)adviseur en projectleider bij Research voor Beleid BV te Leiden. Vervolgens werkte ze bij de provincie Zuid-Holland, van 1994 tot 1998 als secretaris en waarnemend hoofd projectbureau bij IPO (Interprovinciaal Overleg), daarna tot maart 2002 als hoofd bureau coördinatie milieu en ruimtelijke ordening en programmanager voor uitvoering beleidsplan milieu en water, en ten slotte gedurende twee maanden als hoofd van de afdeling Handhaving.

Lid Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 mei 2002 trad ze toe tot de Tweede Kamer, waar ze zich bezighield met bestuurlijke organisatie, staatkundige vernieuwing, grondwetszaken en milieubeleid. Vanaf 25 juli 2002 was ze geruime tijd lid van het CDA-fractiebestuur. Ze was vanuit de fractie contactpersoon voor het Steenkamp-instituut en bestuurdersvereniging en voor het landsdeel 'West' en equipeleider van de Zuid-Hollandse Kamerleden. Ze is voorzitter geweest van de Alphense CDJA-kern en van de programmacommissie in Alphen aan den Rijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002.

Waarnemend partijvoorzitter[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 november 2010 werd Spies waarnemend partijvoorzitter van het CDA. Ze volgde Henk Bleker op, die tot staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werd benoemd in het kabinet-Rutte I. Spies bleef voorzitter tot het CDA-congres van 2 april 2011, toen Ruth Peetoom het van haar overnam.

Provinciale Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Spies was korte tijd lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en werd op 27 april 2011 lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Op 16 december 2011 trad zij af in verband met haar benoeming tot minister.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties[bewerken | brontekst bewerken]

Leers, Spies en Donner bij de overdracht op 16 december 2011

Liesbeth Spies was vanaf 16 december 2011 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze volgde Piet Hein Donner op, die in februari 2012 vicepresident van de Raad van State werd.[2]

Na de val van het kabinet-Rutte I stelde Spies zich verkiesbaar voor de lijsttrekkerschapverkiezing van het CDA.[3] Ze werd met 3,7% van de stemmen niet gekozen. Ze besloot zich niet verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.[4]

Na de verkiezingen en de vorming van het kabinet-Rutte II werd Spies als minister opgevolgd door Ronald Plasterk.

Burgemeesterschap[bewerken | brontekst bewerken]

Van juli tot december 2014 was zij waarnemend burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht.

Op 15 december 2014 werd Spies burgemeester van haar geboorte- en woonplaats Alphen aan den Rijn als opvolger van waarnemend burgemeester Tjerk Bruinsma.

In november 2019 werd bekend dat Spies betalingen, die zij had ontvangen uit drie betaalde bijbanen, niet volledig had gestort in de gemeentekas. Dit is wel vereist op basis van de in 2014 opgestelde gedragscode van de gemeente Alphen. Zij zegt zich in plaats daarvan gehouden te hebben aan de landelijke Gemeentewet-richtlijn voor burgemeesters.[5] De gemeenteraad heeft tijdens een debat geconcludeerd dat de gedragscode juridisch niet houdbaar is en aangepast moet worden. Bestuurders zijn niet verplicht om meer af te dragen dan de wet bepaalt.[6][7] Op 3 september 2020 heeft de gemeenteraad van Alphen Spies voorgedragen voor een tweede termijn als burgemeester.[8]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Spies bekleedt enkele commissariaten en heeft een eigen adviesbureau. Sinds december 2013 is zij voorzitter van de raad van toezicht van Alzheimer Nederland. In 2014 is zij gekozen als voorzitter van Veilig Verkeer Nederland. Sinds 30 maart 2017 is zij voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. In 2021 leidde zij de commissie-Spies van het CDA die de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 analyseerde.

Voorganger:
Piet Hein Donner
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
2011 - 2012
Opvolger:
Ronald Plasterk
Voorganger:
Mirjam van 't Veld (wnd)
Burgemeester van Stichtse Vecht
2014
Opvolger:
Marc Witteman
Voorganger:
Tjerk Bruinsma (wnd)
Burgemeester van Alphen aan den Rijn
2014 - heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Liesbeth Spies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.