Marja van Bijsterveldt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Marja van Bijsterveldt
Marja van Bijsterveldt.jpeg
Algemene informatie
Volledige naam Janneke Marlene van Bijsterveldt-Vliegenthart
Geboren 27 juni 1961
Partij CDA
Politieke functies
1990-1994 Gemeenteraad Almere
1990-1993 Wethouder Almere
1994-2003 Burgemeester Schipluiden
2002-2007 Partijvoorzitter CDA
2007-2010 Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2010 Lid Tweede Kamer
2010-2012 Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2016-heden Burgemeester Delft
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Janneke Marlene (Marja) van Bijsterveldt-Vliegenthart (Rotterdam, 27 juni 1961) is een Nederlandse politica. Ze is lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en maakte van 2010 tot 2012 als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deel uit van het kabinet-Rutte I. Eerder was ze staatssecretaris op hetzelfde departement, voorzitter van het CDA, burgemeester van Schipluiden en wethouder en gemeenteraadslid in Almere. Van Bijsterveldt werd in september 2016 burgemeester van Delft.

Levensloop[bewerken]

Gemeentepolitiek[bewerken]

Na haar havo volgde ze een opleiding tot Verpleegkunde-A en werkte Van Bijsterveldt van 1981 tot 1990 in de gezondheidszorg. Ze was in deze periode lid van het bestuur van het CDJA en werd in 1990 voor het CDA gekozen in de gemeenteraad van Almere. Ze werd gelijktijdig wethouder in deze gemeente, belast met sociale zaken, welzijn en woonruimteverdeling. Toen ze in maart 1993 de Almeerse burgemeester Cees de Cloe (PvdA) verdedigde – haar kritiek was dat er geen hoor en wederhoor had plaatsgevonden -, die moest aftreden omdat hij mogelijk te veel aan onkosten had gedeclareerd, dienden de coalitiepartners VVD en PvdA een motie van wantrouwen tegen Van Bijsterveldt in.[1] Hierop trad ze af. Het programma Impact maakte een uitgebreide reportage van de gebeurtenissen in Almere in 1993 en zond deze uit op 24 februari 1994.[2] Ze bleef lid van de gemeenteraad en werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 herkozen. In september 1994 verliet ze de raad om burgemeester van de gemeente Schipluiden te worden. Op het moment dat zij tot burgemeester werd benoemd, was zij de jongste in deze functie in Nederland.

Van Bijsterveldt bleef burgemeester tot 1 januari 2003. Gedurende deze periode was ze tevens actief binnen de partijorganisatie van het CDA als voorzitter van het CDA-Vrouwenberaad.

Partijvoorzitterschap[bewerken]

In november 2002 werd Van Bijsterveldt voorzitter van het CDA. Zij was de eerste voorzitter die rechtstreeks door de leden werd gekozen. Met ruim 75 procent van de ongeveer 50.000 stemmen versloeg ze Jan Krapels. In mei 2006 werd zij herkozen voor een tweede termijn. Als partijvoorzitter kreeg ze te maken met een lastige periode in de partij na slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Staatssecretaris[bewerken]

Bij het aantreden van het kabinet-Balkenende IV werd Van Bijsterveldt aangesteld als staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze legde daarop haar functie als partijvoorzitter neer. Ze was van 22 februari 2007 tot 14 oktober 2010 in deze functie portefeuillehouder van het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en de lerarenopleidingen. Haar eerste wet betrof de invoering van de zgn. Kwalificatieplicht; hiermee werd de leerplicht zodanig aangepast dat jongeren tot 18 jaar pas de school mogen verlaten als zij ten minste een mbo-2-, havo- of vwo-diploma hebben. Ze stelde in mei 2007 de Expertgroep doorlopende leerlijnen taal en rekenen in, die moest adviseren over een betere aansluiting van de niveaus van reken- en taalvaardigheid in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo naar een vervolgopleiding of doorstroming naar de arbeidsmarkt. Ook voerde ze de Wet gratis schoolboeken in met ingang van 1 augustus 2009 en besloot tot een verplichte taal- en rekentoets voor leerlingen in het voortgezet onderwijs met ingang van het schooljaar 2013/2014. Ze nam ook maatregelen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan en voerde de Maatschappelijke Stage in.

In november 2007 kreeg Van Bijsterveldt te maken met protesten van scholieren, leraren en ouders tegen de handhaving van een lesurennorm in het voortgezet onderwijs van 1040 uur.[3] Nadat een aantal demonstraties op rellen uitliep, riep Van Bijsterveldt wethouders op om op te treden tegen relschoppers, door leerplichtambtenaren de opdracht te geven boetes uit te delen.[4]

Na de val van het kabinet-Balkenende IV op 20 februari 2010 volgde minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet minister van OCW Ronald Plasterk op en nam daarbij de portefeuille van staatssecretaris Sharon Dijksma over. De portefeuille van Plasterk (hoger onderwijs, wetenschapsbeleid, emancipatie, cultuur en media) werd vrijwel geheel door Van Bijsterveldt overgenomen.[5]

Het maandblad Opzij publiceerde in oktober 2009 een lijst met de 100 machtigste vrouwen van Nederland. Van Bijsterveldt stond daarop als derde genoteerd vanwege enerzijds haar positie als staatssecretaris en anderzijds haar enorme netwerk in het CDA. Een jaar eerder had ook Vrij Nederland een uitgebreid portret van Van Bijsterveldt gepubliceerd [6] waarin zij onder meer om deze redenen en vanwege haar wijze van opereren als een van de machtigste vrouwen van het Binnenhof werd omschreven.

Minister[bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 werd Van Bijsterveldt gekozen in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ze was van 23 februari 2010 tot 5 november 2012 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV in en het kabinet-Rutte I. In deze hoedanigheid kreeg ze te maken met protesten, ditmaal van studenten die het oneens waren met de geplande langstudeerboete en universiteiten, middels een protestmars van hoogleraren, die ontevreden waren met de geplande boete voor langstudeerders en bezuinigingen op zowel de eerste als tweede geldstroom. In november 2011 deed Van Bijsterveldt een oproep aan ouders om zich meer met het onderwijs van hun kinderen bezig te gaan houden. Uit opiniepeilingen van Maurice de Hond [7] bleek steun maar er was ook kritiek, onder andere van oud-minister en oud-staatssecretaris Emancipatiezaken Hedy d’Ancona en hoofdredacteur van mama-magazine Phaedra Werkhoven.[8]

Op 6 maart 2012 vond in de Amsterdam ArenA een grote staking plaats waarbij 50.000 leraren staakten tegen het kabinetsplan van Van Bijsterveldt om 300 miljoen te bezuinigen op het passend onderwijs. Wel wilde kabinet Rutte I 250 miljoen euro investeren in een prestatiebonus voor leerkrachten die het opmerkelijk goed doen. Hier waren de stakende leerkrachten in de ArenA het niet mee eens. Uiteindelijk zijn de bezuinigingen op het passend onderwijs bij de nieuwe coalitievorming geschrapt maar de systeemwijziging is wel ingevoerd.

Tegenwoordig[bewerken]

Op 1 januari 2014 volgde Van Bijsterveldt Laurentien Brinkhorst op als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Daarnaast is zij onder meer voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, voorzitter bij de Protestantse Theologische Universiteit, lid van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Op 2 juni 2016 is zij door de gemeenteraad van Delft voorgedragen als nieuwe burgemeester van die stad. Op 2 september 2016 is zij geïnstalleerd.

Persoonlijk leven[bewerken]

Van Bijsterveldt is getrouwd en heeft kinderen. Haar echtgenoot is sinds 2010 gemeenteraadslid voor het CDA in Midden-Delfland. Haar neef Arjan Vliegenthart was lid van de Eerste Kamer namens de SP en wethouder in Amsterdam. Van Bijsterveldt is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (voor de fusie in 2004 van de Gereformeerde Kerken in Nederland).

Onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
J.B Waaijer
Burgemeester van Schipluiden
1994-2003
Opvolger:
J. de Prieëlle (wnd)
Voorganger:
B.J. (Bruno) Bruins
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2007-2010
Opvolger:
H. (Halbe) Zijlstra
Voorganger:
A. (André) Rouvoet
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2010-2012
Opvolger:
M. (Jet) Bussemaker
Voorganger:
G.A.A. Verkerk
Burgemeester van Delft
2016-heden
Opvolger:
-