Bert de Vries (CDA)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert de Vries
Bert de Vries in 1984
Algemene informatie
Volledige naam Berend de Vries
Geboren 29 maart 1938
Partij ARP (-1980)
CDA (1980-2010)
Titulatuur dr.
Politieke functies
1978-1989, 1994-1998 Lid Tweede Kamer
1989-1994 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
1990 minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
2001-2002 voorzitter CDA
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Berend (Bert) de Vries (Groningen, 29 maart 1938) is een voormalig Nederlands politicus. Hij is vooral bekend als fractievoorzitter van het CDA halverwege de jaren 80 en minister van Sociale Zaken in het kabinet-Lubbers III. In september 1990 was hij bovendien acht dagen interim minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Hij had als bijnaam "de stofjas" vanwege zijn saaie imago.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bert de Vries werd geboren in Groningen. Zijn vader had een detectivebureau. Als scholier werd De Vries ingezet om te assisteren bij het observatiewerk, bijvoorbeeld voor het vergaren van bewijs van overspel. Na de Mulo werd hij ambtenaar van de belastingdienst. In de avonduren volgde hij de opleiding aan de HBS. Als werkstudent volgde hij de studie economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Via werk bij de provincie Groningen kwam hij terecht bij Philips, waar hij op de financiële afdeling werkte. Hierna (van 1968 tot 1978) werkte hij bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens zijn aanstelling in Rotterdam promoveerde hij in Amsterdam in de Economische Wetenschappen.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Vries aan het woord.

Op 21 november 1978 werd hij namens het CDA tussentijds lid van de Tweede Kamer, op de plek die was vrijgekomen na het aftreden van Willem Aantjes. In 1982 werd hij fractievoorzitter van het CDA (1982-1989). Hij regeerde de fractie met harde hand en stond geen dissidenten toe. Er zaten nog altijd drie 'CDA-loyalisten' in zijn fractie. De fractieleden Jan Nico Scholten en Stef Dijkman moesten in 1983 de fractie verlaten. Sytze Faber verliet in 1985 de Tweede Kamer om burgemeester van Hoogeveen te worden. Als minister loodste De Vries de Arbeidsvoorzieningswet en de Jeugdwerkgarantiewet door de Eerste- en Tweede Kamer. Ook was hij de architect van het zogenaamde Bami-akkoord over aanpassing van de WAO. De naam Bami-akkoord slaat op het feit dat tijdens het overleg in het huis van Bert de Vries een maaltijd van de afhaalchinees werd genuttigd. Met dit akkoord werd de val van het derde kabinet Lubbers voorkomen. Van 1989-1994 was hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in 1990 tevens enige dagen minister van Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. In 1994 vertrok hij uit de politiek, maar na het gedwongen aftreden van Marnix van Rij keerde hij nog korte tijd terug (2001-2002) als interim-voorzitter van het CDA.

Verdere loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn vertrek uit de actieve politiek was hij tot 1998 parttime-hoogleraar financieel-economisch beleid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1994 werd hij voorzitter van het bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en enige jaren later voorzitter van het bestuur van het ABP, het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs.

Breuk met het CDA[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 publiceerde hij het boek Overmoed en onbehagen. Het hervormingskabinet-Balkenende II, waarin hij scherpe kritiek verwoordt op het CDA en het kabinet-Balkenende II. Hij verwijt het kabinet te pessimistisch te zijn over de toekomst en de vergrijzing ten onrechte als een groot probleem op te voeren.

In 2010 was hij een van de ondertekenaars van een open brief waarin een groep CDA-prominenten zich uitsprak tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders. De Vries was op 17 november de eerste CDA-prominent die er openlijk voor uitkwam dat hij zijn lidmaatschap van de partij had opgezegd vanwege de samenwerking met de PVV.

Herziening van visie op Israël[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 januari 2012 hield hij in plaats van oud-premier Dries van Agt een lezing in de Kloosterkerk in Den Haag waar hij toelichtte waarom hij zich verbonden had met het Rights Forum van voormalige vooraanstaande Nederlandse politici rond Van Agt, die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. Hij zei, dat ook hij zijn vroegere meningen over Israël had moeten herzien: Ook bij mij is sprake geweest van een proces van “nader inzien”. Op basis van de ontstaansgeschiedenis van Israël lijkt het niet overdreven om te stellen dat de staat Israël – om met de Heidelbergse Catechismus te spreken - in volkenrechtelijke zonde ontvangen en geboren is. De Vries gaf aan dat dat “nader inzien” tevens voor meer onderwerpen gold: ook hele fundamentele kwesties zoals mijn houding ten opzichte van geloof en religie.[1]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De Vries is lid van de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bert de Vries, Ontspoord kapitalisme, (25 mei) 2020, Prometheus, Amsterdam, ISBN 978 90 44644371

Voorganger:
J. de Koning
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
1989-1994
Opvolger:
A.P.W. Melkert
Voorganger:
G.J.M. Braks
Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
1990
Opvolger:
P. Bukman