Marnix van Rij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marnix van Rij
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Marnix Leonard Alexander van Rij
Geboren 25 oktober 1960
Functie senior partner Ernst&Young Belastingadviseurs LLP
Sinds 1998
Partij CDA (vanaf 1984)
Politieke functies
1986-1999 Lid gemeenteraad van Wassenaar
1990-1994 Wethouder van Wassenaar
1994-1999 Fractievoorzitter CDA-fractie Wassenaar
1999-2001 Partijvoorzitter
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Marnix Leonard Alexander (Marnix) van Rij (Rotterdam, 25 oktober 1960) is een voormalig Nederlands politicus. Hij werd vooral bekend als voorzitter van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) die na een conflict met partijleider Jaap de Hoop Scheffer aftrad.

Zijn middelbare school (1973-1979) volgde hij aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Hierna studeerde hij achtereenvolgens Nederlands recht (1983) en belastingrecht (1986) aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tijdens deze laatste studie werkte hij als assistent bij Moret Gudde Brinkman Belastingadviseurs te Den Haag. Na voltooiing van zijn tweede opleiding trad Van Rij in dienst bij de ABN. In datzelfde jaar, 1986, werd hij gekozen tot lid van de gemeenteraad in zijn woonplaats Wassenaar, nadat hij de lokale afdeling van het CDJA in 1985 had opgericht. In 1990 werd hij op 29-jarige leeftijd wethouder in Wassenaar. Ook werkte hij als zelfstandig belastingadviseur, om vervolgens op 1 juli 1994 weer in de dienst te treden bij Moret Ernst & Young, eerst als senior-belastingconsultant, vanaf 1 januari 1998 als partner.

In februari 1999 werd Van Rij parttime voorzitter van het CDA. Kort daarvoor had het CDA wederom een gevoelige verkiezingsnederlaag geleden en kwam de partij opnieuw in de oppositie terecht. Van Rij wist nieuw elan in de partij te brengen. Samen met een groep dertigers/jonge veertigers gaf hij leiding aan de vernieuwing in de partij.

Conflict met De Hoop Scheffer en aftreden[bewerken]

Van Rij trad op 26 september 2001 vervroegd af als partijvoorzitter, vanwege een strategisch conflict over de koers van de partij met de toenmalige partijleider, Jaap de Hoop Scheffer, die fractievoorzitter was in de Tweede Kamer en beoogd lijsttrekker voor de verkiezingen van 2002.

Het CDA deed het in 2001 structureel slecht in de peiligen (circa 25 zetels). Veel leden van de partij hadden het vertrouwen in de Hoop Scheffer verloren. Yvonne van Rooy polste De Hoop Scheffer in augustus 2001 of deze bereid was plaats te maken voor Van Rij. Aanvankelijk leek De Hoop Scheffer hiertoe bereid, maar korte tijd later kwam hij hierop terug. Van Rij wilde toen nummer 3 op de lijst voor het CDA worden, maar hier stak De Hoop Scheffer een stokje voor. Van Rij trok zich uiteindelijk terug als partijvoorzitter. De Hoop Scheffer trad af, nadat hij tot de conclusie was gekomen dat het partijbestuur onvoldoende vertrouwen in hem had als lijsttrekker. Het tot dan toe vrij onbekende kamerlid Jan Peter Balkenende volgde De Hoop Scheffer op als lijsttrekker en werd na de verkiezingen minister-president van Nederland.

Van Rij werkt sinds 2001 weer voltijds bij Ernst & Young.