Koos Andriessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koos Andriessen
Koos Andriessen in 1988
Koos Andriessen in 1988
Algemene informatie
Volledige naam Jacobus Eye Andriessen
Geboren 25 juli 1928
Partij CHU, CDA
Titulatuur prof.dr.
Politieke functies
1963-1965, 1989-1994 minister van Economische Zaken
1994 minister van Verkeer en Waterstaat
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jacobus Eye (Koos) Andriessen (Rotterdam, 25 juli 1928) is een Nederlands voormalig politicus. Hij was minister van Economische Zaken in de kabinetten Marijnen (namens de CHU) en Lubbers III (namens het CDA). Hij vervulde tevens diverse bestuurlijke functies en was ondernemer, ambtenaar, werkgeversbestuurder, econoom, en hoogleraar.

Koos Andriessen in 1964.

Levensloop[bewerken]

Andriessen studeerde economie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool te Rotterdam en promoveerde in 1955 aan de Vrije Universiteit Amsterdam met het proefschrift "De ontwikkeling van de moderne prijstheorie".

Van 1955 tot 1959 vervulde hij diverse ambtelijke topfuncties op het ministerie van Economische Zaken waarna hij tot 1963 hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam was. Hierna was hij twee jaar lang als het jongste lid van het kabinet-Marijnen belast met het ministerschap van Economische Zaken. Hij bond toentertijd de strijd aan met minister Joseph Luns van Buitenlandse Zaken over wie het wat de handelspolitiek betreft het voor het zeggen behoorde te hebben.

In 1965 zette hij zijn carrière in het bedrijfsleven voort. Zo was hij in deze periode enige tijd - van 1988 tot 1989 - voorzitter van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW), de christelijke werkgeversorganisatie.

In 1989 werd hij opnieuw minister van Economische Zaken, nu in het kabinet-Lubbers III waarbij hij één van de oudste bewindspersonen in dit kabinet was. Hij was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor een nieuwe elektriciteitswet, bevorderde een verruiming van de openingstijd van winkels en deed een kaderwet het licht zien aangaande allerlei subsidiemogelijkheden voor het bedrijfsleven. Ook was hij samen met premier Ruud Lubbers de motor achter de invoering van de omstreden technolease waarbij noodlijdende bedrijven via een financieel-fiscale constructie werden geholpen.

In 1994 was hij daarnaast voor een paar maanden minister van Verkeer en Waterstaat vanwege de overstap naar het Europees Parlement van minister Hanja Maij-Weggen (eveneens CDA).
Na zijn ministeriële periode vervulde en vervult hij allerlei bestuursfuncties in het bedrijfsleven en de (semi-)overheid. Zo was hij voorzitter van de ISOC.NL de internet society Nederland en zette hij zich in voor de versnelling van de digitale samenleving.

Andriessen schreef ook een aantal leerboeken voor het hoger economisch onderwijs, De sociaal-economische besturing van Nederland en Economie in theorie en praktijk die heden ten dage nog steeds - in herdruk - worden gebruikt.

Publicaties[bewerken]

  • De ontwikkeling van de moderne prijstheorie, 1955 proefschrift
  • De economische groei in Nederland. Een terugblik over de jaren 50 en enig perspectief voor de jaren 60, 1962
  • De sociaal-economische besturing van Nederland, samen met S. Miedema en C.J. Oort, 1963
  • Economie in theorie en praktijk, 1964
  • Op de top van de golf. Opstellen over ondernemerschap en economie, 1987
Voorganger:
J.W. de Pous
Minister van Economische Zaken
1963-1965
Opvolger:
J.M. den Uyl
Voorganger:
R.W. de Korte
Minister van Economische Zaken
1989-1994
Opvolger:
G.J. Wijers
Voorganger:
J.R.H. Maij-Weggen
Minister van Verkeer en Waterstaat
1994
Opvolger:
A. Jorritsma-Lebbink