Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nibud
Oprichting 18 oktober 1979
Hoofdkantoor Utrecht, Nederland
Website Nibud
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Het Nibud richt zich daarbij vooral op consumenten, maar ook op professionals die werken bij de overheid en de financiële en maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast doet het Nibud onderzoek naar de geldzaken van consumenten. [bron?]

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

De missie van het Nibud is het verhogen van de redzaamheid van consumenten op het gebied van de huishoudfinanciën. Enerzijds door consumenten in staat te stellen zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken die van invloed zijn op hun budget en anderzijds door deskundigheid van institutionele kaders te verhogen, voor zover deze door hun beleid, advisering en/of voorlichting invloed hebben op het budget van consumenten.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nibud doet onderzoek naar de financiële situatie en het financiële gedrag van huishoudens en vervult als kenniscentrum hierin een expertrol. Het Nibud onderzoekt trends, ontwikkelingen en nieuwe inzichten in de huishoudfinanciën van consumenten. Doelgroepen waar onderzoek naar wordt gedaan zijn aan de ene kant de doorsnee particuliere huishoudens, maar aan de andere kant ook kwetsbare groepen zoals minima, ouderen, zieken en gehandicapten, scholieren, schoolverlaters en zelfstandigen.

Belangrijkste thema's[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nibud staat vooral bekend om de thema's zakgeld, kleedgeld, kostgeld en alimentatie. Het Nibud geeft bijvoorbeeld richtlijnen voor zak- en kleedgeldbedragen en informeert de consument over de financiële gevolgen van scheiden. Daarnaast biedt het instituut veel informatie voor ouders over financiële opvoeding. Een ander onderwerp dat centraal staat bij het Nibud is budgetteren en budgetadvies.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]