Peter van Heeswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter van Heeswijk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Peter van Heeswijk
Geboren 10 juli 1962
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Peter van Heeswijk (Luyksgestel, 10 juli 1962) is een Nederlandse politicus voor het CDA. Van medio 2007 tot juni 2010 was hij partijvoorzitter.

Hij studeerde politicologie maar ging aan de slag in zijn Kempense familiebedrijf, Bakkerij van Heeswijk in Luyksgestel. daarnaast zat hij in de Provinciale Staten van deze provincie en was hij voorzitter van het CDA in Noord-Brabant.

Hij werd op 2 juni 2007 op een CDA-ledenvergadering in Utrecht met 63% van de stemmen tot partijvoorzitter verkozen.[1] In deze functie, waarin hij Marja van Bijsterveldt opvolgde, wilde hij zich sterk maken voor een vergroting van de rol van de regio's. Hij stapte op na de zeer teleurstellende verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer van 2010.[2] Hij werd ad interim opgevolgd door Henk Bleker.

Partijvoorzitter Van Heeswijk kreeg zware kritiek in het evaluatierapport van de commissie-Frissen, die de desastreuze nederlaag van het CDA bij de verkiezingen van 2010 onderzocht. In de jaren van de kabinetten Balkenende III en IV zou hij te veel een verlengstuk zijn geweest van de minister-president, waardoor de partij geen eigen gezicht meer had. Volgens de commissie Frissen hadden na de val van Balkenende IV de CDA bewindslieden onderling besloten dat Balkenende de kar nog eens moest trekken. Hierop besloot het Dagelijks bestuur van het CDA dat Balkenende lijsttrekker moest worden en daarop belde Van Heeswijk met de premier om hem hiervoor over te halen. Van Heeswijk wist nadat de premier had toegezegd een dag later het partijbestuur van het lijsttrekkerschap te overtuigen.[3]

Peter van Heeswijk is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is lid van de rooms-katholieke Kerk en woonachtig in Bergeijk. Op 1 november 2010 wordt hij algemeen directeur bij het Nijmeegse reinigingsbedrijf Dar.[4] Om in mei 2015 als directeur van Woonpartners, de grootste woningbouwstichting van Helmond, te gaan werken. Daar stopt hij in 2017.[5]

Externe link[bewerken]