Het LangeLand Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het LangeLand Ziekenhuis
Het LangeLand Ziekenhuis
Plaats Vlag Zoetermeer Zoetermeer
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Organisatie Stichting 't Lange Land Ziekenhuis
Gesticht in 1985
Start bouw 14 december 1985
Opening 6 april 1988
Directeur Erik Booden
Website www.langeland.nl
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Bedden 220
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het LangeLand Ziekenhuis (handelsnaam van stichting 't Lange Land Ziekenhuis) is een algemeen en het enige ziekenhuis in de Nederlandse stad Zoetermeer. Het is genoemd naar de in 1767 drooggelegde polder 't Lange Land en is gevestigd in De Leyens, het noordoostelijke deel van de wijk Buytenwegh De Leyens. Het LangeLand Ziekenhuis is een volwaardig basisziekenhuis, met onder meer een afdeling intensieve zorg, spoedeisende hulp en geboortezorg. Het vervult daarmee een kernfunctie in de gezondheidszorg, zowel voor de stad als voor de directe omgeving. Om het ziekenhuis mogelijk te maken werd het Haagse Bethlehemziekenhuis gesloten en het werk in Zoetermeer voortgezet. Het ziekenhuis heeft een opnamecapaciteit van 220 bedden en uitgebreide poliklinische en dagbehandelingsvoorzieningen. Bij de start had het een omvang van circa 21.000 m² bvo.

Eerste jaren en uitbreidingen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste paal voor Het LangeLand Ziekenhuis werd geslagen op 14 december 1985. Het werd op 6 april 1988 in gebruik genomen. Na de moeilijke eerste tien jaar van zijn bestaan heeft Het LangeLand Ziekenhuis zijn bedrijfsvoering economisch doelmatig ingericht. Pas in 2005 werd de beddenerkenning van Het LangeLand Ziekenhuis verhoogd tot het toen werkelijk aanwezige aantal van 243 en het aantal normatieve m² tot 22.059. Desondanks waren er bouwkundige uitbreidingen in 1997, 1999, 2001, 2003, 2004 en 2005, en een gestage uitbreiding van de medische staf. De laatste uitbreidingen waren de nieuwbouw van de SEH (de afdeling spoedeisende hulp) en operatiekamers en het samen met de Regionale Huisartsen Vereniging opzetten van een huisartsenpost in het ziekenhuis. In december 2008 heeft men in samenwerking met het HagaZiekenhuis een dialyse-afdeling opgezet.

Nieuw profiel en samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 2011/2012 werd het zorgprofiel van het ziekenhuis, na financiële problemen, opnieuw vormgegeven. De samenwerking met de ziekenhuizen uit de zogenaamde 'Coöperatie' (het Groene Hart Ziekenhuis, het Haaglanden MC en het Bronovo) droeg hieraan bij. De bedoeling was samen met deze ziekenhuizen een coöperatie te vormen met als doel om in de regio een volledig en kwalitatief zorgpakket te kunnen (blijven) bieden. Anno 2013 is de samenwerking formeel beëindigd en koos het ziekenhuis voor de MC groep van Loek Winter als beoogd samenwerkingspartner.[1] Daarna is nog een optie onderzocht met zorgorganisatie Fundis momenteel is een aansluiting in voorbereiding met de Reinier Haga Groep. Inmiddels schrijft het ziekenhuis alweer een aantal jaren zwarte cijfers.

Zie de categorie 't Lange Land Ziekenhuis Zoetermeer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.