NARCIS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NARCIS
Type Kennisbank
Taal NL / EN
Registratie Optioneel
Eigenaar DANS
Opgericht 2004
Status wordt uitgefaseerd
Link NARCIS
Portaal  Portaalicoon   Media

NARCIS (National Academic Research and Collaborations Information System) is een database die ontwikkeld is om de zichtbaarheid en vindbaarheid van Nederlands wetenschappelijk onderzoek te vergroten.

NARCIS is in 2004 begonnen als een samenwerkingsproject van KNAW Onderzoek Informatie, NWO, VSNU en METIS in het kader van de dienstenontwikkeling binnen het DARE-programma van de SURFfoundation, en is een koppeling van zowel het DAREnet (de repository's van de Nederlandse universiteiten) als de Nederlandse Onderzoeks Databank (NOD), waardoor de database toegang biedt tot wetenschappelijke informatie waaronder (open access) publicaties afkomstig van alle Nederlandse universiteiten, KNAW, NWO en een aantal wetenschappelijke instellingen.[1] Het HBO-onderwijs maakt gebruik van vergelijkbare kennisbank, de HBO-kennisbank. De NARCIS-database is sinds 2011 onderdeel van de Data Archiving and Networked Services (DANS). In 2015 is gekozen voor om de tot nu toe gebruikte Digital Author Identifier te vervangen door de International Standard Name Identifier of door ORCID. Per 1 maart 2023 wordt de portal opgeheven.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • NARCIS - Nationale wetenschappelijke portal: toegang tot o.a. wetenschappelijke (open access) publicaties en onderzoeksdata in Nederland, en een overzicht van experts, onderzoek en onderzoeksorganisaties.