Geneeskunde (studie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Geneeskunde is de studie die opleidt tot arts.

De artsenstudie duurt in Nederland 6 jaar en in Vlaanderen 6 jaar (tot studiejaar 2012-2013, was dat 7 jaar). De eerste jaren zijn, afhankelijk van de universiteit, over het algemeen theoretisch georiënteerd.
Men kan de opleiding volgen aan de desbetreffende universiteiten:

Nederland[bewerken]

De opleiding tot arts is onderverdeeld in de bachelor en de master. De bachelor duurt drie jaar en in deze jaren leren de studenten met name de theoretische achtergronden. Daarna volgt de master van 3 jaar welke bestaat uit het volgen van verschillende stages (coassistentschappen) in allerlei specialismen als coassistent. Uiteindelijk sluit de student de opleiding af met het afleggen van het artsexamen. Na succesvolle afronding verkrijgt hij zijn artsenbul en wordt hij of zij geregistreerd in het BIG-register en is men basisarts. Daarmee kan men echter nog weinig beginnen, er volgt daarna nog een specialisatie, bijvoorbeeld als huisarts, internist, longarts, oogarts etc. Pas na die specialisatie is men daadwerkelijk geneeskundig voldoende geschoold om volledig zelfstandig patiënten te behandelen. De studie duurt in totaal ongeveer 12 jaar.

Op sommige universiteiten is het curriculum gewijzigd waardoor studenten al in hun 4e en 3e jaar in de kliniek stages volgen. Dit is bijvoorbeeld het geval op respectievelijk de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Utrecht

In Nederland kan men zich niet zomaar inschrijven voor de opleiding Geneeskunde, omdat er minder opleidingsplaatsen dan aanmelders zijn. De overheid hanteerde daarom een numerus fixus (instroombeperking) geregeld via de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen de Informatie Beheer Groep). De meeste plaatsen werden zodoende tot 2012 toegewezen door gewogen loting. Na dat jaar worden de studieplekken door de universiteit toegewezen aan de hand van een decentrale selectieprocedure. Groningen en Leiden kennen een mogelijkheid voor zij-instromers om geneeskunde te studeren.

Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen maken de studenten geneeskunde na het 6e jaar een keuze:

  • huisartsengeneeskunde
  • sociale geneeskunde (verzekeringsgeneeskunde, schoolgeneeskunde, ... )
  • wetenschappelijk onderzoek
  • prespecialisatie (kindergeneeskunde, psychiatrie, orthopedie, oogarts, ... ).

In Vlaanderen staat de studie open voor al wie een diploma secundair onderwijs (of gelijkwaardig) bezit, én slaagt in een toelatingsproef. De proef gaat over kennis van wetenschappen en de vaardigheid informatie te verwerken. Deze toelatingsproef vindt plaats begin juli. Studenten die niet slagen op deze toelatingsproef kunnen een herkansing afleggen in augustus. Ook was er vaak een overschakelingsprogramma vanuit het eerste jaar biomedische wetenschappen mogelijk na slagen op het toelatingsexamen, maar na de hervorming van de opleiding is dit niet meer mogelijk.

Externe links[bewerken]