Gedeputeerde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gedeputeerde heeft in de volgende landen de volgende betekenissen.

België[bewerken]

In de Belgische provincies is een gedeputeerde (ook wel bestendig afgevaardigde genoemd) een lid van de deputatie van een provincie. De gedeputeerden worden gekozen uit en hebben tevens zitting in de provincieraad.

Nederland[bewerken]

In Nederland is een gedeputeerde een lid van de Gedeputeerde Staten van een provincie. Deze gedeputeerde is de bestuurder van de provincie voor wat betreft een bepaald vakgebied, of vakgebieden. De positie van een gedeputeerde is vergelijkbaar met een wethouder in het gemeentebestuur. De woonplaatseis voor gedeputeerden verdwijnt net als die bij de wethouder, daar de Tweede Kamer en minister Ronald Plasterk het daarover eens zijn geworden De gedeputeerden worden gekozen door de Provinciale Staten. Dit geschiedt door middel van het systeem van getrapte verkiezingen. Sinds maart 2003 is een gedeputeerde geen lid meer van de Provinciale Staten.

Sinds 10 oktober 2010 kent Nederland ook eilandgedeputeerden als lid van een bestuurscollege van een openbaar lichaam Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

Tijdens de Republiek der Nederlanden werd de term gedeputeerde ook wel gebruikt om een vertegenwoordiger van de Staten naar de Staten-Generaal aan te duiden.

Nederlandse Antillen[bewerken]

Op de Nederlandse Antillen was een gedeputeerde een lid van het bestuurscollege van een eilandgebied. Hij werd gekozen uit de eilandsraad.

Rusland[bewerken]

In Rusland is een gedeputeerde of afgevaardigde (in het Russisch aangeduid als Депутат, Depoetat) een volksvertegenwoordiger die zitting heeft in de Staatsdoema en wordt verkozen door het volk, via een partijlijst of via een kieskring.