Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel "Staten" is ook het meervoud van staat.

De staten (ook wel stenden of standen) waren een gewestelijke standenvergadering. De staten vertegenwoordigden de drie maatschappelijke lagen van de bevolking, meestal:

Soms daarbij ook nog:

  • de plattelandselite oftewel de (gegoede) boeren

Elk graafschap of elk hertogdom, elk gewest of elke "staat" zouden wij nu zeggen, had zijn eigen Staten. In de Nederlanden kwamen deze bijeen in de Provinciale Staten die elk een vertegenwoordiging hadden in de Staten-Generaal, die meestal in Brussel werden samengeroepen wanneer de regerende gezagsdrager(s) in geldnood zat en een bede moest worden toegekend. Deze gelegenheden werden dan vaak benut om nieuwe vrijheden te bepleiten; een reden waarom de heersers van de Lage Landen niet happig waren de Staten-Generaal bijeen te roepen en zich eerder richtten tot de afzonderlijke Staten van iedere provincie.

Met het Plakkaat van Verlatinghe verklaarden de Noordelijke Staten-Generaal in 1581 de vorst vervallen (verlaten) van zijn macht.

Ook in de Zuidelijke Nederlanden bleven in die periode de Staten bestaan, alsook een "Zuidelijke" Staten-Generaal. In 1790 werd door die Staten-Generaal de onafhankelijkheid uitgeroepen en richtte men de Verenigde Nederlandse Staten op. Hetzelfde jaar nog hielden die op te bestaan toen de opstand door Oostenrijk werd neergeslagen.

Men kan de staten vergelijken met de hedendaagse wetgevende macht, zoals nu nog het geval is in de zelfstandige Britse Kroongebieden Jersey en Guernsey.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]