Station Tilburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Tilburg   
Station Tilburg 2013.JPG
Plaats Tilburg
Afkorting Tb
Opening 5 oktober 1863 (oorspronkelijk station)
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Toegang via poortjes
Lijn(en) Breda - Eindhoven (Staatslijn E)

Tilburg - Nijmegen
Tilburg - Turnhout (opgebroken)

Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva & De Lijn
Reizigers 34.503 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 5′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Tilburg (Nederlands spoorwegstation)
Station Tilburg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tilburg is het centrale station van Tilburg, naast de andere stations in de stad: Tilburg Reeshof en Tilburg Universiteit (voorheen Tilburg West). Station Tilburg werd geopend op 5 oktober 1863. Het was het eindpunt van de eerste door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) geopende spoorlijn, BredaTilburg (staatslijn E).

Nabij het station van Tilburg lag een van de hoofdwerkplaatsen van de Nederlandse Spoorwegen waar het groot onderhoud aan de locomotieven plaatsvond. Het complete gebied staat tegenwoordig bekend als de Spoorzone.

Voor de personeelsleden van het station die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog hangt er in de stationshal een plaquette voor het gevallen spoorwegpersoneel met zes namen. In de werkplaats was er eveneens één te vinden met 6 namen.

Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1965 naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. Het station bestaat voornamelijk uit een hoge, opmerkelijk vormgegeven 'zwevende' overkapping, waaronder de perrons en de restauratie liggen.

Station Tilburg werd begin 2013 verbouwd en voorzien van een nieuwe entree. Er kwam ook een brede passage door het station, die de Spoorlaan verbindt met het toekomstige stationsplein aan de noordkant.[2]

Tijdens de verbouwing was de gratis, onoverdekte fietsenstalling tijdelijk gedeeltelijk op het oostelijke deel van het perron langs 1. Een gedeelte lag oostelijker langs de Spoorlaan. Er waren 4.600 gratis fietsenklemmen; na de verbouwing is dit aantal verhoogd tot 4.700. Begin 2013 besloot het college van burgemeester en wethouders om het zogenoemde ruimgebied voor fietsen uit te breiden. Verkeerd gestalde fietsen kunnen worden geruimd bij dit station, voorafgaand met een waarschuwingskaartje aan het stuur. Het busstation van CS werd ook vernieuwd.

Later werd gewerkt aan verbetering van de doorstroming van fietsers en voetgangers tussen de noord- en zuidkant van het station. In oktober 2014 werd daartoe een 6,6 miljoen kilo wegende tunnel onder het station geschoven.[3]

OV-chipkaart[bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Verbindingen[bewerken]

Treinseries die stoppen in Tilburg tijdens de dienstregeling 2019:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1100 Intercity Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
3600 Intercity RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven Gekoppeld in Eindhoven aan serie 6400 naar Weert.
6600 Sprinter DordrechtBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem Centraal Rijdt niet ’s avonds tussen Nijmegen en Arnhem Centraal. Rijdt op zondag overdag 1x per uur tussen 's-Hertogenbosch en Arnhem Centraal

In Tilburg stoppen treinen in de richting Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Breda. Het busstation vormt een knooppunt voor regionaal en stedelijk vervoer per bus. Vanaf december 2014 rijdt Arriva de stads- en streekdiensten in Tilburg. De Belgische vervoerder De Lijn rijdt streekbus 450 richting Station Turnhout.

1rightarrow blue.svg Zie voor trein- en busverbindingen vanaf station Tilburg het artikel Openbaar vervoer in Tilburg

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]