Station Tilburg Reeshof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Tilburg Reeshof   
Afkorting Tbr
Opening 14 december 2003
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Breda - Eindhoven (Staatslijn E)
Vervoerder(s) NS
Reizigers 2.434 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 34′ NB, 4° 60′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Tilburg Reeshof
Station Tilburg Reeshof
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tilburg Reeshof is een Tilburgs spoorwegstation dat westelijker ligt dan Station Tilburg Universiteit en 6,5 kilometer van station Tilburg dat aan de oostkant van de stad ligt. Het station werd op 14 december 2003 geopend, ten behoeve van de ontsluiting van Vinex-wijk Stadsdeel Reeshof dat sinds de eerste bouwfase in 1980 kampte met ernstig tekortschietend openbaar vervoer en in de spits ook per auto nauwelijks bereikbaar was door opstoppingen. Maar inmiddels is rondweg-Burgemeester Letschertweg/N260 aangelegd, die snelweg A58 (tussen Breda en Eindhoven) verbindt met de Midden-Brabantweg/N261 (tussen Tilburg-Noord en Waalwijk).

Het station ligt aan de spoorlijn Breda – Tilburg (km 15,9) en wordt twee maal per uur bediend door de NS-sprinter BredaTilburg's-Hertogenbosch - Utrecht Centraal.

Ten behoeve van het voor- en natransport zijn er fietskluizen en onbewaakte, deels-overdekte stallingsvoorzieningen voor fietsers aanwezig. Er zijn twee parkeerterreinen en onder het spoorviaduct (Reeshofweg) zijn bushaltes voor de stadsbus: richting Centraal Station, en richting Reeshof NW. De bushaltes zijn bereikbaar via hellingbanen en trappen. Er zijn geen liften. Direct ten noordoosten van NS-station Tilburg-Reeshof heeft woningbouwvereniging WonenBrebrug het nieuwbouwproject Forum Reeshof laten bouwen, dat begin 2015 is opgeleverd. Dus koop- en huurwoningen, horeca, kantoren en een zorgcentrum zijn gerealiseerd. Ten zuidoosten van dit station ligt het Reeshof College, een vmbo-school. Op >10 minuten lopen ligt Winkelcentrum Heyhoef (Sportcentrum/Zwembad Reeshof): via de Kijkduinlaan-Kasterenlaan. Ten zuidwesten van dit station wordt de Reeshof-wijk Koolhoven-Oost verder uitgebouwd vanaf 2015, die een ontsluitingsweg zal krijgen richting dit station.

Begin 2013 besloot het College van Burgemeesters en Wethouders om het zogenoemde ruimgebied voor fietsen uit te breiden. Verkeerd gestalde fietsen kunnen worden geruimd bij dit station, voorafgaand met een waarschuwingskaartje aan het stuur.

Voorzieningen[bewerken]

Ten behoeve van het voor- en natransport zijn meerdere voorzieningen aanwezig:

  • Gedeeltelijk overdekte perrons
  • Fietskluizen
  • Meerdere onbewaakte fietsenstallingen
  • 2 parkeerplaatsen: Ketelhavenplein (richting Breda) en Woerdenstraat (richting Tilburg CS)
  • Twee bushaltes (onder het spoorviaduct) richting Reeshof Witbrant - Universiteit/campus en Centraal Station, en richting Reeshof NW - Winkelcentrum Dalem - Winkelcentrum Heyhoef - Winkelcentrum Buurmalsenplein - Winkelcentrum Paletplein - Station Universiteit - Centraal Station - Centrum
  • voetgangers/fietsbruggen die de spoortunnel-Reeshofweg kruisen
  • Hellingbanen tussen bushaltes en de perrons.
1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Tilburg