Station Tilburg Reeshof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Tilburg Reeshof   
Afkorting Tbr
Opening 14 december 2003
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Breda - Eindhoven (Staatslijn E)
Vervoerder(s) NS
Reizigers 2.563 (2013) [1] per dag
Coördinaten 51° 34′ NB, 4° 60′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Tilburg Reeshof
Station Tilburg Reeshof
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Tilburg Reeshof is een Tilburgs spoorwegstation dat westelijker ligt dan Station Tilburg Universiteit en 6,5 kilometer van station Tilburg dat aan de oostkant van de stad ligt. Het station werd op 14 december 2003 geopend, ten behoeve van de ontsluiting van de Vinex-wijk Reeshof die al sinds de eerste bouwfase in 1980 kampte met ernstig tekortschietend openbaar vervoer en in de spits ook per auto nauwelijks bereikbaar was door opstoppingen.

Het station ligt aan de spoorlijn Breda – Tilburg (km 15,9) en wordt twee maal per uur bediend door de NS-sprinter BredaTilburg's-Hertogenbosch - Utrecht Centraal.

Ten behoeve van het voor- en natransport zijn er fietskluizen en onbewaakte stallingsvoorzieningen voor fietsers aanwezig. Er zijn twee parkeerterreinen en onder het spoorviaduct (Reeshofweg) zijn bushaltes voor de stadslijnen 3 en 4 (busmaatschappij Veolia). Lijn 4 wordt lijn 2, ten noordwesten van stadsdeel Reeshof. Deze haltes zijn bereikbaar via hellingbanen en trappen. De westelijke halte is in januari 2013 toegevoegd ten behoeve van een verandering in de dienstregeling; lijn 4 rijdt sindsdien verder waar eerst lijn 2 en 3 reden door Dalem naar de Middeldijkdreef. Er zijn geen liften. Direct ten noorden van NS-station Tilburg-Reeshof ontwikkelt woningbouwvereniging Wonen Brebrug het nieuwbouwproject Forum Reeshof. In de plannen zijn ontwerpen voor horeca, kantoren, een zorgcentrum en een sportschool meegenomen. Daarnaast wordt een groot aantal appartementen in de huur- en koopsector gerealiseerd. Ten zuidoosten van dit station ligt het Reeshof College, een vmbo-school.

Begin 2013 besloot het College van Burgemeesters en Wethouders om het zogenoemde ruimgebied voor fietsen uit te breiden. Verkeerd gestalde fietsen kunnen worden geruimd bij dit station, voorafgaand met een waarschuwingskaartje aan het stuur.

Voorzieningen[bewerken]

Ten behoeve van het voor- en natransport zijn meerdere voorzieningen aanwezig:

  • Gedeeltelijk overdekte perrons
  • Fietskluizen
  • Meerdere onbewaakte fietsenstallingen
  • 2 parkeerplaatsen: Ketelhavenplein (richting Breda) en Woerdenstraat (richting Tilburg CS)
  • Twee bushaltes (onder het spoorviaduct) voor bus 4 CS via Reeshof Witbrant - Universiteit en 2 Centrum via Reeshof NW - Reeshof Heyhoef - Station Universiteit - CS
  • Hellingbanen tussen bushaltes en de perrons.
1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Tilburg