Station Deurne (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Deurne   
Station Deurne
Afkorting Dn
Opening 1864
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn Venlo - Eindhoven
Streekbus(sen) Hermes: 28
Arriva: 80
Buurtbus(sen) Hermes: 262 & 266
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Arriva & Hermes
Reizigers 4486 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Deurne
Coördinaten 51° 27′ 21″ NB, 5° 47′ 20″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Deurne (Nederlands spoorwegstation)
Station Deurne
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Deurne is het treinstation van Deurne aan de spoorlijn Venlo - Eindhoven. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Deurne.

Station Deurne heeft naast de twee doorgaande sporen een extra kopspoor, gebruikt voor de sprinters uit de richting Eindhoven die hier kopmaken en daarna in tegengestelde richting terug rijden. Dit spoor biedt een cross-platform-overstap op de intercity richting Venlo.

Stationsgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste stationsgebouw werd gebouwd in 1864 als een station van het type SS 5e klasse. Het gebouw had een hoog middendeel met puntgevel, met aan weerszijden een korte, even hoge vleugel. De architect was K.H. van Brederode. Dit gebouw werd in 1892 voorzien van grotere zijvleugels en in 1913 kreeg het middendeel een verdieping. De bovenverdieping werd in 1950 gesloopt. In 1976 werd het hele pand gesloopt en vervangen door een station van het standaardtype Douma.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2022 te Deurne:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3500 Intercity (NS) Schiphol AirportUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondDeurneVenlo Wordt in de avonduren en op zondag vervangen door serie 3700. Tussen de spitsen van maandag t/m donderdag en vrijdag de gehele dag tot 20:00 wordt deze serie te Schiphol Airport gekoppeld aan de 2400 van/naar Dordrecht. Rijdt tijdens de late avonduren vanaf 22:00 alleen tussen Venlo en Utrecht Centraal v.v.
3700 Intercity (NS) (DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden Centraal)Schiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondDeurneVenlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 3500. Rijdt op weekdagen in de vroege avond één rit vanaf Venlo naar Rotterdam Centraal en twee ritten vanaf Dordrecht naar Venlo, de rest van de ritten op weekdagen rijden alleen tussen Schiphol Airport en Venlo v.v.
4400 Sprinter (NS) Oss's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondDeurne In de spitsuren van/naar Oss, waarbij in de tegenspitsrichting non-stop wordt gereden tussen Oss en 's-Hertogenbosch.
13500 Intercity (NS) Eindhoven CentraalHelmondDeurneVenlo Rijdt alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat als treinserie 3500 niet rijdt.

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op de bewakingscamera's na, zijn de drie fietsenstallingen onbewaakt.
  • Er zijn fietskluizen aanwezig
  • Er is ruime parkeergelegenheid voor auto's.
  • De treintaxi rijdt in de bebouwde kom van Deurne en naar Internaat Vreekwijk.

Tevens zijn er in april 2009 lcd-schermen op station Deurne geplaatst waarop alle vertrekkende treinen te zien zijn. In 2015 zijn het aantal fietsenstallingen toegevoegd aan beide zijdes van het station. Aan de zuidzijde is ook een grote nieuwe parkeerplaats toegevoegd.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
28 Deurne, Hogeweg - Deurne, Station - Liessel - Neerkant - Meijel, Busstation (Bergerhof i.o.v.) Hermes De rit Meijel → Deurne rijdt tussen 8:00 en 10:00 uur (niet in de vakantieperiode) via het Peellandcollege.
De rit Deurne → Meijel rijdt tussen 13:00 en 18:00 uur (niet in de vakantieperiode) via het Peellandcollege.
80 Deurne, Station - Ysselsteyn - Venray, Station Arriva
262 Deurne, Ziekenhuis - Deurne, Station - Zeilberg - Griendtsveen - Helenaveen, Oude Peelstraat Hermes Buurtbus. Rijdt alleen maandag tot en met vrijdag overdag
266 Deurne, Ziekenhuis - Deurne, Station - Vlierden - Asten - Someren - Heeze - Geldrop, Ziekenhuis Hermes Buurtbus. Rijdt alleen maandag tot en met vrijdag overdag