Station Eindhoven Strijp-S

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Eindhoven Strijp-S   
Station Eindhoven Strijp-S
Plaats Eindhoven
Afkorting Ehs
Opening 26 september 1971
Perrons 3
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn E
Vervoerder(s) NS
Reizigers 3184 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 27′ 3″ NB, 5° 27′ 23″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Eindhoven Strijp-S (Nederlands spoorwegstation)
Station Eindhoven Strijp-S
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Eindhoven Strijp-S (tot 13 december 2015 Eindhoven Beukenlaan) is een spoorwegstation in Eindhoven op het traject Boxtel - Eindhoven en wordt bediend door de stoptreinen vanuit Eindhoven Centraal in de richtingen 's-Hertogenbosch en Tilburg en de andere kant op richting Weert en Deurne. Het station werd geopend op 23 september 1971.[2] Het voormalige stationshuisje is een zeshoekig gebouw, een zogenaamd sextant. Het gebouwtje is in gebruik als lunchroom / snackbar. Het station zelf is onbemand en ligt ten noorden van de Rondweg (deel Marconilaan / Beukenlaan), op de grens van Woensel en Strijp, naast Strijp-S met het Klokgebouw, een voormalig Philips-pand dat een functie heeft als (onder andere) een poppodium.

Sinds de treindienstregeling 2016 heeft het station de naam Eindhoven Strijp-S, in plaats van Eindhoven Beukenlaan.

In 2018 zou het station voorzien worden van liften om de perrons toegankelijk te maken voor onder andere mindervaliden, kinderwagens en reizigers met bagage.

Zie voor treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Eindhoven

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2021 te Eindhoven Strijp-S:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4400 Sprinter Oss's-HertogenboschEindhoven Strijp-SEindhoven CentraalHelmondDeurne Rijdt i.v.m. de coronacrisis niet tussen 's-Hertogenbosch en Oss. In de ochtendspits van Oss naar ’s-Hertogenbosch, in de avondspits in omgekeerde richting.
5200 Sprinter Tilburg UniversiteitTilburgBoxtelEindhoven Strijp-SEindhoven Centraal Gekoppeld in Eindhoven aan serie 6400 naar Weert.

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het station zijn fietskluizen en onbewaakte fietsenstallingen aanwezig. Verder is er parkeergelegenheid voor auto's. Er stoppen geen lijnbussen bij het station.[3] De dichtstbijzijnde bushalte is Eindhoven Strijp-S, waar de Bravodirect lijnen 401 (Eindhoven Centraal - Meerhoven - Eindhoven Airport), 402 (Eindhoven Centraal - Veldhoven Zonderwijk) en 403 (Eindhoven Centraal - Veldhoven - Oerle Zuid) stoppen.