Station Geleen-Lutterade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Geleen-Lutterade   
Station Geleen-Lutterade
Afkorting Lut
Opening 1862
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Maastricht - Venlo
Stadsbus(sen) 3
Vervoerder(s) Arriva
Reizigers 1312 (2016)[1] per dag
Ligging
Plaats Geleen
Coördinaten 50° 58′ 31″ NB, 5° 49′ 28″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Geleen-Lutterade (Nederlands spoorwegstation)
Station Geleen-Lutterade
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Geleen-Lutterade is een van de drie spoorwegstations in de gemeente Sittard-Geleen en is gelegen aan de spoorlijn Maastricht - Sittard in de wijk Lutterade. Oorspronkelijk heette het station Geleen, maar dit werd later, toen in Geleen-Oost een tweede station in gebruik kwam aan de lijn Sittard-Heerlen, veranderd in Lutterade. In 1954 kreeg het station de naam Geleen-Lutterade. Het eerste stationsgebouw stamt uit 1890 en was grotendeels als woonhuis ingericht. In 1931 werd dit gebouw vervangen door enkele nieuwe gebouwtjes met een overkapping op het perron waardoor een eilandstation ontstond. In 1976 werden de perrongebouwen vervangen door een nieuw gebouw van het standaardtype sextant. Dit gebouwtje is in 2006 gesloopt.

Op het station zijn kaartautomaten, fietskluizen en een onbewaakte fietsenstalling aanwezig, direct naast het station bevindt zich een parkeerplaats voor auto’s. Vanuit het station is als verbinding met het centrum van Geleen een oversteek voor voetgangers en fietsers gerealiseerd over de naast het spoor gelegen Westelijke Randweg. Autoverkeer bereikt Geleen-Centrum via de Julianatunnel.

In oktober 2011 is een onderzoek gestart naar een verandering van naam voor het station. De nieuwe naam zou Campus Chemelot worden.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2024 te Geleen-Lutterade:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32400 RS 12 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtGeleen-LutteradeSittardRoermond

Na middernacht rijdt de laatste trein richting Roermond niet verder dan Sittard.

Langs het westelijke spoor bevindt zich een enkelsporige niet geëlektrificeerde goederenspoorlijn naar het expeditieterrein van de Chemelot Campus.

Voor deze goederenlijn zijn plannen voor uitbreiding in de nabije toekomst. Om deze uitbreiding te kunnen realiseren dient de naastgelegen woonwijk Mauritspark geheel te verdwijnen.[bron?]

Busverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]