Station Maastricht Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Maastricht Noord   
Station Maastricht Noord in 2014
Station Maastricht Noord in 2014
Plaats Maastricht
Afkorting Mtn
Opening 17 november 2013[1]
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Heuvellandlijn (Aken - Maastricht)
Stadsbus 10
Vervoerder(s) Arriva
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maastricht Noord
Station Maastricht Noord
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Maastricht Noord is een spoorwegstation in Maastricht, gelegen in de wijk Beatrixhaven, ten noorden van Limmel en Nazareth, tegenover het landgoed Mariënwaard. Het station ligt aan de Heuvellandlijn, op een locatie waar de twee sporen van de lijn van Maastricht naar Sittard parallel hieraan lopen. Er zijn enkel perrons langs de sporen van de Heuvellandlijn.

Voorzieningen[bewerken]

Bij het station is een P&R-voorziening met 360 parkeerplaatsen gerealiseerd, zodat bezoekers die per auto via de A2 of A79 naar Maastricht komen, een alternatief wordt geboden om het centrum van de stad te bereiken. Bij het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en ProRail op 1 april 2010 werd afgesproken dat onder het spoor een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers zal worden gerealiseerd, die zorgt voor een betere ontsluiting van het bedrijventerrein Beatrixhaven en de woonwijken aan de westzijde van het spoor.

Op de onbewaakte fietsenstalling zijn 12 fietskluizen te huur. Oorspronkelijk zouden dit er 5 zijn. Daarnaast zijn er 8 OV-fietsen te huur.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2018 te Maastricht Noord:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32000


S4

Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtMaastricht NoordHeerlen

Bouw en oplevering[bewerken]

De voorbereiding voor de bouw begonnen in maart 2011. De eerste spade ging in februari 2012 de grond in.[2] Na eerder uitstel, stond de oplevering gepland voor juni 2013, maar door problemen met de grondwaterspiegel ter plaatse en het faillissement van aannemer Martens Infra[3] werd deze datum niet gehaald en werd de opening (voor de vierde keer) uitgesteld.[4] Vanaf 17 november 2013 stoppen de Veolia-treinen tussen Maastricht Randwyck en Kerkrade Centrum bij het nieuwe station. Deze verbinding is sinds 11 december 2016 overgenomen door Arriva.

Afbeeldingen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Opening station Maastricht Noord[dode link] Maastrichtbereikbaar.nl
  2. Start bouw Station Maastricht-Noord, 12 januari 2012.
  3. Station Maastricht Noord later open Treinreiziger.nl
  4. Op de Rails, oktober 2012, blz. 466.