Station Eijsden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Eijsden   
Station-Eijsden.jpg
Afkorting Edn
Opening 24 november 1861
Sluiting 10 december 2006
Heropening 11 december 2011
Perrons 1
Perronsporen 2
Lijn(en) spoorlijn 40
Vervoerder(s) NMBS
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 43′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Eijsden
Station Eijsden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Vertrekkende trein bij station Eijsden
Keizer Wilhelm II en zijn gevolg op het perron van Station Eijsden; 10 november 1918.

Station Eijsden is het spoorwegstation van Eijsden. Het station werd geopend op 24 november 1861. Tussen 10 december 2006 en 11 december 2011 was het station gesloten, omdat de intercity tussen Maastricht en Brussel er niet kon stoppen. Het station wordt tot 14 december 2014 bediend door de NMBS-stoptrein Maastricht - Luik-Guillemins. Het is het zuidelijkst gelegen station in Nederland.

Een belemmering bij de exploitatie vanuit Nederlandse richting is het feit dat het station sinds de elektrificatie in 1985 op het Belgische net is aangesloten. Tussen Maastricht Randwyck en Eijsden ligt de spanningssluis met de overgang van 1500 V (Nederland) naar 3000 V (België) gelijkstroom ter hoogte van de Karosseer. Het station is niet te bereiken met het Nederlandse elektrische materieel dat slechts geschikt is voor een spanning van 1500 V.

Op het station zijn OV-chipkaartlezers van NS geplaatst. Dit omdat NS aan NMBS opdracht heeft verleend tot het bedienen van station Eijsden. Voor het in- en uitchecken worden NS en NMBS als één vervoerder beschouwd.

Sluiting 2006 - 2011[bewerken]

Per 10 december 2006 verlengde de NMBS de route van de Intercity BrusselLuik voor een proefperiode van twee jaar naar Maastricht, om hiermee Zuid-Limburg een snellere verbinding te bieden met België. Vanwege de lengte van deze Intercity was een stop te Eijsden niet meer mogelijk, de perrons waren te kort. Bovendien lag het aantal reizigers per dag onder de 500, hetgeen te laag is volgens de NS-normen.[1] Na de proefperiode bleek eind 2008 dat de nieuwe verbinding dermate succesvol was dat de Intercity definitief in de dienstregeling werd opgenomen. Een heropening van station Eijsden was daardoor voorlopig van de baan. In 2011 besloot de NMBS de intercityverbinding Maastricht - Brussel op te heffen. Vanaf 11 december 2011 rijdt er weer een stoptrein tussen Maastricht en Luik die ook in Eijsden stopt.

Treinverbindingen[bewerken]

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2015 te Eijsden:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5300 Intercity (NMBS) MaastrichtEijsdenWezetLuik-GuilleminsTongerenDiepenbeekHasselt De NMBS rijdt op het Nederlands traject onder de verantwoording en de hoofdrailnet concessie van NS.
Rijdt in het weekend tot Luik-Guillemins.

Voor- en natransport[bewerken]

  • Lijn 66: Maastricht Brusselseweg - Mesch Steenbergweg (Kommelsweg)

Nieuw Treinplan NMBS vanaf december 2014[bewerken]

Vanwege het ingaan van het nieuwe treinplan van de NMBS (vanaf 14 december 2014) wordt Eijsden aangedaan door de trein Maastricht - Luik-Guillemins - Hasselt, die overal stopt. De trein wordt door NS een stoptrein genoemd, maar door NMBS een IC-trein. De trein rijdt tussen Maastricht en Hasselt een omweg, en het is dan ook sneller en goedkoper om de trein naar Maastricht te nemen en aldaar de bus naar Hasselt.

Historische gebeurtenis[bewerken]

In de vroege morgen van zondag 10 november 1918 werd er op het station van Eijsden geschiedenis geschreven. De Nederlandse douaniers en grenssoldaten stonden klaar voor de (zoveelste) trein die uit Belgische richting kwam. Het was hun taak om te bepalen of de vluchtelingen, meestal Belgen, werden teruggestuurd, of naar vluchtelingen- of interneringskampen gebracht werden. De trein van die dag was anders. Het was de trein van Keizer Wilhelm II van Duitsland. De keizer zelf was met zijn gevolg per auto vanuit Spa naar de grenspost gereden, vanwaar men mocht doorrijden naar het station om de trein op te wachten.[2]

De keizer had ingezien dat hij de oorlog verloren had en was diezelfde nacht zijn hoofdkwartier in het Belgische Spa ontvlucht. Omdat in Duitsland opstand dreigde, kon hij niet terug naar zijn eigen land. De officier van wacht besloot onmiddellijk zijn meerdere op de hoogte te laten brengen, die in de kazerne van Maastricht verbleef. Nadat deze zelf poolshoogte was komen nemen, werd er onmiddellijk een telegram naar Den Haag gestuurd. Tegen de tijd dat de Nederlandse regering en Koningin Wilhelmina op de hoogte waren gebracht, een besluit hadden genomen, en het antwoord terug was gestuurd, waren er ongeveer 48 uur verstreken. Gedurende deze tijd had de keizer zitten wachten met zijn trein op het station van Eijsden. Inmiddels was in het Franse Compiègne op 11 november de wapenstilstand getekend. De tijd drong dan ook voor de keizer, die zich officieel nog altijd op Belgisch grondgebied bevond, waar hij als oorlogsmisdadiger opgepakt zou kunnen worden.

In de morgen van 12 november kwam het voor hem verlossende bericht: Zijn asielaanvraag was goedgekeurd. In alle haast werd een groot aantal grenssoldaten opgetrommeld die in de buurt gestationeerd waren. Zij moesten een erehaag vormen en de keizer officieel welkom heten op Nederlands grondgebied. Verschillende soldaten waren echter anti-Duits en weigerden de keizer te groeten. De trein vertrok met de keizer van Eijsden via Maastricht, Venlo, Nijmegen en Arnhem naar Maarn, waar hij voorlopig onderdak kreeg in kasteel Amerongen. Keizer Wilhelm zou Nederland nooit meer verlaten. Hij overleed meer dan twee decennia later in Doorn, in 1941.[3]

Bronnen

Referenties