Naar inhoud springen

Station Bergen op Zoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bergen op Zoom
Station Bergen op Zoom
Station Bergen op Zoom
Algemeen
Stationscode Bgn
Aantal reizigers 5.311 (2023)[1]
Geschiedenis
Opening 23 december 1863
Stationsbouw
Architect(en) Cees Douma
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) Staatslijn F
Treindienst(en)
Treinvervoerder NS
Overig openbaar vervoer
Vervoerders
-Busvervoerder Arriva & Connexxion
Ligging
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Bergen op Zoom
Coördinaten 51° 30′ NB, 4° 18′ OL
Station Bergen op Zoom (Nederland)
Station Bergen op Zoom
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nederland

Station Bergen op Zoom is een Nederlands spoorwegstation aan de "Zeeuwse Lijn" Roosendaal - Vlissingen. Het station bedient niet alleen de West-Brabantse stad Bergen op Zoom, maar heeft door diverse streekbusverbindingen ook een regionale functie.

Het station werd geopend op 23 december 1863. In 1971 werd het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een modern ogende constructie met veel glas van de hand van architect Cees Douma. Op de voorgevel is een mozaïek van de kunstenaar Jan Dijker aangebracht.

Vanaf 2011 is gefaseerd gestart met het aanpakken van de stationsomgeving. Het busstation is vernieuwd en is dynamisch geworden waarbij de vertrektijden op lichtkranten op de perrons worden aangekondigd, de fietsenstallingen aan beide zijdes van het station zijn vernieuwd en uitgebreid, op de plek van de voormalige busremise zijn woningen gerealiseerd, de voetgangerstunnel en het stationsplein zijn heringericht en op het voormalige emplacement is het hoofdbureau van politiedistrict Markizaten verrezen waarin ook de regionale meldkamer voor West-Brabant/Zeeland onderdak heeft gevonden.

Het stationsgebouw heeft nadien nog een opknapbeurt gekregen, zowel aan het exterieur als interieur waarbij de komst van het "Stationshuiskamer"concept het meest in het oog valt. Tevens heeft ProRail het perron volledig herbestraat en van nieuwe verlichting en meubilair voorzien.

Het eilandperron met de oorspronkelijke overkapping kan bereikt worden door middel van een overweg naar de stationshal, gelegen ten westen van de sporen, en een voetgangerstunnel met uitgangen aan beide uiteinden en ter hoogte van het perron een trap en een lift. Het eilandperron ligt tussen de sporen 2 en 3. Het station had de beschikking over 2 extra sporen voor goederentreinen en/of inhalende treinen, deze zijn eind mei 2023 gesaneerd.

In de dienstregeling 2025 stoppen de volgende treinseries op dit station:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalBergen op ZoomVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2300 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalBergen op ZoomVlissingen Rijdt alleen op weekdagen overdag en rijdt 1x/uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2200. 's Avonds en in het weekend rijdt serie 2200 2x/uur.
6500 Sprinter (NS) RoosendaalBergen op ZoomGoesMiddelburgVlissingen Rijdt doordeweeks 1x per uur. Rijdt niet 's avonds en in het weekend.

In de late avond rijdt de op een na laatste Intercity richting Amsterdam Centraal niet verder dan Rotterdam Centraal. De laatste Intercity rijdt zelfs niet verder dan Roosendaal.

Voor- en natransport

[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn zowel een bewaakte fietsenstalling als onbewaakte fietsenstallingen aanwezig. De bewaakte fietsenstalling bevindt zich in het stationsgebouw en is via de centrumzijde te betreden. Sinds december 2013 is deze bewaakte fietsenstalling onbemand. Ook is er aan beide zijden van het station (centrumzijde en oostzijde) een onbewaakte fietsenstalling. Daarnaast is er een busstation met verbindingen richting diverse kernen in de omgeving (zie kopje bus) en kan er gebruikgemaakt worden van de Zonetaxi of Regiotaxi. Ook zijn er meerdere parkeerterreinen voor auto's, zoals het Q-park aan de oostzijde van het station.

Dynamisch Busstation Bergen op Zoom

Het busstation van Bergen op Zoom, gelegen naast het spoorwegstation, vormt het centrum van een stads- en streekvervoernetwerk. Dagelijks rijden er vanaf het station bussen naar verschillende dorpen/steden in de regio West-Brabant, Zuid-Holland en het eiland Tholen. De streekdiensten worden verzorgd door Connexxion en Arriva, die sinds 14 december 2014 de busdiensten van Veolia Transport heeft overgenomen.

Het busstation is eind 2011 vervangen voor een nieuw dynamisch busstation, waar met digitale schermen de aankomst- en vertrektijden/haltes voor de bussen staan aangegeven.

De stadsbussen van Bergen op Zoom worden geëxploiteerd door Arriva. Ze rijden niet in het weekend.

Lijn Route Bijzonderheden
12 Station - Centrum - Ziekenhuis
25 Station - Centrum - Havenkwartier - Het Fort - Bergse Plaat

De streekbussen die geëxploiteerd worden door Connexxion horen bij de concessie Zeeland, die van Arriva bij de concessie West-Brabant.

Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
102 Bergen op Zoom - Halsteren - Tholen - Oud-Vossemeer - Nieuw-Vossemeer - Sint Philipsland - Oude-Tonge Connexxion
105 Bergen op Zoom - Hoogerheide - Ossendrecht (- Putte) Arriva Rijdt alleen 's avonds en in het weekend van/naar Putte
106 Bergen op Zoom - Hoogerheide - Ossendrecht - Putte Arriva Rijdt niet in het weekend
107 Bergen op Zoom - Halsteren - Tholen - (Oud-Vossemeer) - Poortvliet - Scherpenisse - Sint-Maartensdijk - Stavenisse ← Sint-Annaland Connexxion Gekoppeld aan lijn 108; begint in Sint-Annaland en eindigt in Stavenisse; 's avonds en in het weekend via Oud-Vossemeer en alleen in de richting van Stavenisse
108 Bergen op Zoom - Halsteren - Tholen - (Oud-Vossemeer) - Poortvliet - Scherpenisse - Sint-Maartensdijk - Sint-Annaland ← Stavenisse Connexxion Gekoppeld aan lijn 107; begint in Stavenisse en eindigt in Sint-Annaland; 's avonds en in het weekend via Oud-Vossemeer en alleen in de richting van Sint-Annaland
110 Dinteloord - Steenbergen - Halsteren - Bergen op Zoom - Hoogerheide - Ossendrecht (← Putte) Arriva Spitsbus
112 Roosendaal - Wouw - Heerle - Bergen op Zoom Arriva
209 Sint Philipsland → Sint Annaland - Oud-Vossemeer - Tholen - Halsteren - Bergen op Zoom Connexxion Spitsbus; 's ochtends in de richting van Bergen op Zoom, 's middags in de richting van Sint-Annaland
310 Rotterdam Zuidplein - Numansdorp - Dinteloord - Steenbergen - Halsteren - Bergen op Zoom Arriva Bravodirect
603 Sint-Maartensdijk - Scherpenisse - Poortvliet - Halsteren - Bergen op Zoom Connexxion Schoolbus

Stationsvoorzieningen

[bewerken | brontekst bewerken]

Op station Bergen op Zoom zijn een aantal bedrijven en winkels te vinden. Zo is er een kiosk en een snackbar. Tegenover het station is er ook een hotel/restaurant. Voor het station is er een taxi opstapplaats. Naast het station bevindt zich het busstation.

Station Bergen op Zoom Zuid

[bewerken | brontekst bewerken]

Om de geplande wijk De Markiezaten en de al bestaande wijk Bergse Plaat in het zuiden van de stad beter te ontsluiten, wenst de gemeente een tweede station. Dit station zou dan over de Markiezaatsweg komen te liggen. Dit station wordt voorlopig nog niet gerealiseerd, omdat de bouw van de wijk De Markiezaten achterloopt. Ook zou het station nog niet genoeg bezoekers trekken: er zijn 5.000 bezoekers nodig om een nieuw station te openen, tijdens de bouw van de wijk De Markiezaten zou het ongeveer 1.500 bezoekers trekken.[bron?]

Ontwikkeling aantal reizigers

[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 7.112
2020 3.429
2021 3.903
2022 5.049
2023 5.311

Na de verbouwing van het nieuwe stadspark 'Kijk in de Pot', dat gelegen is naast het stamlijntje richting de haven, is spoor 1 met laagperron even een opstaphalte geweest.