Station Kapelle-Biezelinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Kapelle-Biezelinge   
Station Kapelle-Biezelinge
Station Kapelle-Biezelinge
Plaats Kapelle-Biezelinge
Afkorting Bzl
Type SS vijfde klasse
Opening 1 juli 1868
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Roosendaal - Vlissingen
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 1225 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 29′ NB, 3° 57′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Kapelle-Biezelinge
Station Kapelle-Biezelinge
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Kapelle-Biezelinge straatzijde in 2002.

Kapelle-Biezelinge is een spoorwegstation in de Zeeuwse gemeente Kapelle. De spoorlijn Roosendaal - Vlissingen, waaraan het station gelegen is, vormt de grens tussen de dorpen Kapelle en Biezelinge.

Het stations heeft twee perrons.

Het station werd geopend op 1 juli 1868. Het stationsgebouw behoort tot het standaardtype SS vijfde klasse. Bij het station zijn fietskluizen en een onbewaakte fietsenstalling aanwezig. Ook zijn er parkeerplaatsen voor auto's.

Toekomst[bewerken]

Begin 2006 kondigde NS aan een drietal stations op de Zeeuwse lijn (Arnemuiden, Kapelle-Biezelinge en Krabbendijke) te willen sluiten met ingang van de dienstregeling 2007. Na protesten vanuit Zeeland en vanuit de Tweede Kamer heeft verkeersminister Karla Peijs eind december toegezegd zich sterk te maken voor handhaving van de stations. In gezamenlijk overleg is sluiting van de drie stations voorkomen en er zou met de invoering van de HSL Zuid een volledig nieuwe dienstregeling voor met name Zeeland gaan gelden, het twee keer per uur aandoen van alle stations op de Zeeuwse lijn. Met ingang van de dienstregeling 2013 stopt voortaan de Intercity tussen Vlissingen en de Randstad 2x per uur in Kapelle-Biezelinge.

Jip en Janneke tunnel[bewerken]

Sinds 2012 ligt er onder het station een fiets- en voetgangerstunnel. De gemeente Kapelle had opdracht gegeven aan ProRail om deze tunnel aan te leggen. Dit om de nieuwbouwwijk de Zuidhoek te verbinden met het centrum van Kapelle. Op donderdag 7 juni van dat jaar werd tijdens de slotavond van de Avondvierdaagse, onder toeziend oog van een groot publiek, de tunnel geopend door wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle en Marjon Vissers van ProRail. Vervolgens liepen alle wandelaars van de avondvierdaagse door de tunnel. De tunnel is beschilderd met figuren uit de boeken van Annie M.G. Schmidt, omdat zij is geboren in Kapelle.

Treinseries die stoppen op station Kapelle-Biezelinge[bewerken]

De volgende treinen van de NS doen station Kapelle-Biezelinge aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalKapelle-BiezelingeVlissingen In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.

Voor- en natransport[bewerken]

De volgende buslijnen stoppen op station Kapelle-Biezelinge:

Lijn Route Vervoerder Opmerkingen
599 Wemeldinge - Kapelle - Biezelinge - Hansweert - Station Kruiningen-Yerseke - Yerseke Connexxion Buurtbus; rijdt niet 's avonds en in het weekend
992 Wemeldinge - Kapelle - Biezelinge - Hansweert - Kruiningen - Station Kruiningen-Yerseke - Yerseke GVC Haltetaxi; rijdt alleen 's avonds en in het weekend

Galerij[bewerken]