Station Kapelle-Biezelinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Kapelle-Biezelinge   
Station Kapelle-Biezelinge
Station Kapelle-Biezelinge
Plaats Kapelle en Biezelinge
Afkorting Bzl
Type SS vijfde klasse
Opening 1 juli 1868
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn F
Buurtbus(sen) 599
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion & GVC
Reizigers 1277 (2018)[1] per dag
Coördinaten 51° 29′ NB, 3° 57′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Kapelle-Biezelinge (Nederlands spoorwegstation)
Station Kapelle-Biezelinge
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Kapelle-Biezelinge straatzijde in 2002.

Kapelle-Biezelinge is een spoorwegstation in de Zeeuwse gemeente Kapelle. De spoorlijn Roosendaal - Vlissingen, waaraan het station gelegen is, vormt de grens tussen de dorpen Kapelle en Biezelinge.

Het stations heeft twee perrons. De ingang van het station is aan de noordzijde. Het zuidelijke perron is alleen bereikbaar via het overpad.

Het station werd geopend op 1 juli 1868. Het stationsgebouw behoort tot het standaardtype SS vijfde klasse. Bij het station zijn fietskluizen en een onbewaakte fietsenstalling aanwezig. Ook zijn er parkeerplaatsen voor auto's.

Verworpen sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2006 kondigde NS aan een drietal stations op de Zeeuwse lijn (Arnemuiden, Kapelle-Biezelinge en Krabbendijke) te willen sluiten met ingang van de dienstregeling 2007. Na protesten vanuit Zeeland en vanuit de Tweede Kamer heeft verkeersminister Karla Peijs eind december toegezegd zich sterk te maken voor handhaving van de stations. In gezamenlijk overleg is sluiting van de drie stations voorkomen en er zou met de invoering van de HSL Zuid een volledig nieuwe dienstregeling voor met name Zeeland gaan gelden, het twee keer per uur aandoen van alle stations op de Zeeuwse lijn. Met ingang van de dienstregeling 2013 stopt de Intercity tussen Vlissingen en de Randstad 2x per uur in Kapelle-Biezelinge.

Jip en Janneke tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2012 ligt er bij het station onder de sporen een fiets- en voetgangerstunnel om de nieuwbouwwijk de Zuidhoek te verbinden met het centrum van Kapelle. De tunnel is beschilderd met verhaaltjes van Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt, die is geboren in Kapelle, met de bijbehorende illustraties van Fiep Westendorp. In 2019 heeft dit schilderwerk een opfrisbeurt gekregen.

Treinseries die stoppen op station Kapelle-Biezelinge[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinen van de NS doen station Kapelle-Biezelinge aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalKapelle-BiezelingeVlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijnen stoppen op station Kapelle-Biezelinge:

Lijn Route Vervoerder Soort Opmerkingen
599 Wemeldinge - Kapelle - Biezelinge - Hansweert - Station Kruiningen-Yerseke - Yerseke Connexxion Buurtbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend
992 Wemeldinge - Kapelle - Biezelinge - Hansweert - Kruiningen - Station Kruiningen-Yerseke - Yerseke GVC Haltetaxi Rijdt alleen 's avonds en in het weekend

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Kapelle-Biezelinge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.