Station Kruiningen-Yerseke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Kruiningen-Yerseke   
Station Kruiningen-Yerseke in 2008
Afkorting Krg
Opening 1 juli 1868
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn F
Buurtbus(sen) 594 & 599
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion & GVC
Reizigers 659 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Kruiningen
Coördinaten 51° 27′ 55″ NB, 4° 2′ 14″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Kruiningen-Yerseke (Nederlands spoorwegstation)
Station Kruiningen-Yerseke
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Kruiningen-Yerseke is een spoorwegstation aan de spoorlijn Roosendaal - Vlissingen, ook wel "Zeeuwse Lijn" genoemd. Het station werd geopend op 1 juli 1868 en ligt aan de rand van een industrieterrein tussen de dorpen Kruiningen en Yerseke, beide behorend tot de gemeente Reimerswaal.

Het stationsgebouw verrees naar het standaardontwerp SS vijfde klasse. Een overweg verbindt het eilandperron met het ten zuiden van de sporen gelegen stationsgebouw, een fietsenstalling en een bushalte. Ook is er een grote parkeerplaats (een P+R-terrein) aanwezig. Sinds 2006 zijn de wachtruimte en de toiletten niet langer toegankelijk voor reizigers. Het stationsgebouw is door TenneT ingericht als informatiecentrum voor de nieuwe hoogspanningslijn tussen Borssele en Rilland.

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Station Kruiningen-Yerseke werd tot en met dienstregeling 2012 ieder uur in beide richtingen aangedaan door de intercity Vlissingen - Amsterdam Centraal en de stoptrein Vlissingen - Roosendaal. Sinds de opheffing van de veerdienst Kruiningen - Perkpolder (in 2003), die het station veel reizigers uit Zeeuws-Vlaanderen bezorgde, is het aantal in- en uitstappers op het station flink gedaald. Het stoppen van de intercity in station Kruiningen-Yerseke heeft hierdoor al meerdere malen ter discussie gestaan en in de dienstregeling 2022, die per 12 december 2021 is ingevoerd, stopt nog maar een van de twee intercity's die door de week overdag op dit traject rijden op dit station.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalKruiningen-YersekeVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
6100 Sprinter (NS) RoosendaalBergen op ZoomKruiningen-YersekeGoesMiddelburgVlissingen Rijdt doordeweeks 1x per uur. Rijdt niet 's avonds en in het weekend.

In de late avond rijdt de op een na laatste Intercity richting Amsterdam Centraal niet verder dan Rotterdam Centraal. De laatste Intercity rijdt zelfs niet verder dan Roosendaal. Deze twee laatste treinen stoppen tot Roosendaal op alle tussengelegen stations.

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijnen stoppen bij station Kruiningen-Yerseke:

Lijn Route Vervoerder Soort Opmerkingen
594 Rilland - Krabbendijke - Oostdijk - Waarde - Kruiningen - Station Kruiningen-Yerseke Connexxion Buurtbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend
599 Wemeldinge - Kapelle - Biezelinge - Hansweert - Station Kruiningen-Yerseke - Yerseke Connexxion Buurtbus Rijdt niet 's avonds en in het weekend
992 Wemeldinge - Kapelle - Biezelinge - Hansweert - Station Kruiningen-Yerseke - Yerseke GVC Haltetaxi Rijdt alleen 's avonds en in het weekend

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]