Berkel-Enschot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berkel-Enschot
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Berkel-Enschot Wapen van Berkel-Enschot
(Details) (Details)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Tilburg Tilburg
Coördinaten 51°34'59"NB, 5°8'35"OL
Algemeen
Oppervlakte 12,53 km²
Inwoners (BAG, 2019) 11.835[1]
Overig
Postcode 5056 en 5057
Netnummer 013
Woonplaatscode 1044
Belangrijke verkeersaders N65
Detailkaart
Wijk 07 Berkel-Enschot in Tilburg
Wijk 07 Berkel-Enschot in Tilburg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Overzicht van buurtschappen in Berkel-Enschot.

Berkel-Enschot (Brabants: Bèrkel) is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Van 1811 tot 1996 was het een zelfstandige gemeente, vanaf 1997 is het onderdeel van de gemeente Tilburg. De gemeente telde in 1996 10.596 inwoners en had een oppervlakte van 19,82 km². De hoofdplaats van de gemeente was Berkel-Enschot. Berkel en Enschot waren twee dicht bij elkaar gelegen en later aan elkaar gegroeide boerendorpen die met Heukelom een gemeente vormden. De gemeente werd per 1 januari 1997 opgesplitst, waarna Berkel-Enschot deel uit ging maken van de gemeente Tilburg en Heukelom van de gemeente Oisterwijk.

In Berkel-Enschot waren in de Eerste en Tweede Wereldoorlog veel soldaten ingekwartierd. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berkel-Enschot een snel groeiend dorp dat profiteerde van de Tilburgse (textiel)industrie.

Ligging[bewerken]

Berkel-Enschot ligt tussen Tilburg en Oisterwijk.

Omliggende dorpen en gehuchten zijn Brem, Heikant, Heuveltje, 't Hoekske, Hoog-Heukelom, Hoogeind, de Kraan, Laag-Heukelom, Loonse Hoek, Oisterwijkse hoeve en Udenhout.

Toponymie[bewerken]

De namen Berkel en Enschot komen van oudere Nederlandse woorden 'Berkeloo' en 'Ende Skied', die respectievelijk 'Berkenbos' en 'Eindgrens' betekenen.

Geschiedenis[bewerken]

In 2009 vonden opgravingen plaats bij de buurtschap Rauwbraken, die wezen op bewoning in de jonge steentijd, zo'n 5000 v.Chr..

Over de oude geschiedenis van Berkel-Enschot is weinig bekend, en tot en met de 18e eeuw zijn de gegevens over bewoning en bestuur onvolledig.

Sedert 1180 was er sprake van een parochie te Enschot, die gewijd was aan de heilige Michael en tot 1826 werd bediend door de Norbertijnen. De parochie viel onder West-Tilburg. De Sint-Willibrorduskapel van Berkel viel onder de parochie Oost-Tilburg (Oisterwijk). In 1723 splitste de parochie Udenhout-Berkel zich van Oost-Tilburg af. Pas in 1852 werd Berkel een ook van Udenhout onafhankelijke parochie.

De drie dorpen (Berkel, Enschot en Heukelom) die oorspronkelijk de gemeente Berkel-Enschot vormden, waren sinds de 11e eeuw ook bestuurlijk met Groot-Tilburg verbonden, vooral in rechtspraak en administratie. In 1803 werden de toenmalige schepenbanken opgeheven en vervangen door schout-ambten. Enschot en Heukelom vielen toen onder het schout-ambt Oisterwijk, en Berkel vormde samen met Udenhout een schout-ambt. Dit alles duurde tot 1811. Op 1 juli 1811 was er een plan om drie maires (burgemeesters) te installeren, maar in oktober bleek er maar één te zijn, de heer Vugts. Het gemeentebestuur vergaderde in een school in Enschot en de gemeente werd als Berkel-Enschot-Heukelom aangeduid. Udenhout werd in 1814 zelfstandig en de naam Berkel-Enschot-Heukelom werd in de jaren 40 van de 19e eeuw vervangen door Berkel c.a. (cum annexis).[2] maar de naam Berkel c.a. was toen al lang gangbaar. De toevoeging hielp niet bij het onderscheid met het Zuid-Hollandse Berkel (bij Rodenrijs) dat eveneens als Berkel c.a. bekendstond. De toevoeging van Enschot aan de gemeentenaam werd in 1941 officieel ingevoerd, vanwege de verwarring met het andere Berkel, alsmede klachten over de postbestelling.[3]

In 1876 werd er een raadhuis in Berkel gebouwd. Het huidige raadhuis stamt uit 1932 en is ontworpen door architect Constant Panis uit Tilburg. Het heeft, eerst als raadhuis later als politiepost, dienstgedaan tot 1997.

In 1881 werd de Abdij Koningshoeven gesticht door Franse trappisten. De trappistinnen betrokken in 1937 de Abdij Koningsoord. Deze is inmiddels niet meer in gebruik als klooster. De dertig zusters vertrokken in mei 2009 naar een nieuw klooster te Arnhem. Het voormalig klooster heeft een nieuwe bestemming als woonlandschap.[4]

Bezienswaardigheden[bewerken]

De bewaard gebleven toren van de St Michael kerk te Enschot (gem. Berkel-Enschot)

Zie ook[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Van belang voor het landschap van Berkel-Enschot is het stroomdal van de Voorste Stroom met daarlangs de Helleputte en het Grollegat. Ten zuiden van deze stroom vindt men de natuurgebieden Galgeven en Ter Braakloop die weer aansluiten aan andere natuurgebieden.

Economie[bewerken]

Winkelcentrum Eikenbosch
Rotonde bij de Puccinilaan
Sculptuur bij de Eisenhowerlaan-Durendaelweg

Winkelen[bewerken]

In Berkel-Enschot is winkelcentrum Eikenbosch.

De weekmarkt is op donderdagmorgen van 09.00 – 12.00 uur.

Evenementen[bewerken]

 • Carnaval: Tijdens carnaval heet Berkel-Enschot Knollevretersgat.
 • Sint Job bedevaart te Enschot
 • Avondvierdaagse Berkel-Enschot
 • Kermis Berkel-Enschot
 • Ronde van Berkel: Dikke Banden race (kermis maandag)
 • Galgenloop (laatste zondag van juni)
 • Kraanpop
 • Dorpsquiz (dag voor Kraanpop)
 • Trekkertrek
 • Kersttocht
 • Zomerleut
 • Berkel-Enschot aan de kook

Voorzieningen[bewerken]

Berkel-Enschot heeft drie basisscholen en een middelbare school, 2College Ruivenmavo, een bibliotheek, bejaardencentrum Torentjeshoef en woonvoorziening Boeijend Huys voor ouderen met dementie.

Voorzieningen voor cultuur en ontspanning zijn een partycentrum, cultureel centrum de Schalm, zwembad de Rauwbraken, sporthal 't Ruiven en de vele sportclubs zoals de voetbalclub Jong Brabant en Mixed Hockeyclub Berkel-Enschot.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Berkel-Enschot had van 1881-1938 een treinstation. De gemeente Tilburg heeft in 2009 plannen geformuleerd voor opnieuw een station, het vierde in de gemeente. Het gebouw zou nabij het voormalige station worden geprojecteerd. De bedoeling is dat het station aanwezig is als er een grootschalig woningbouwproject wordt uitgevoerd.

Bekende inwoners[bewerken]

Externe link[bewerken]