Tilburg (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Tilburg is ook de naam van een gemaal (en boerderij) ten zuiden van Winsum, zie Tilburg (gemaal).
Tilburg
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Tilburg Wapen van de gemeente Tilburg
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Tilburg (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Coördinaten 51° 33′ NB, 5° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 119,18 km²
- land 117,29 km²
- water 1,89 km²
Inwoners (31 mei 2018) 215.946?
(1841 inw./km²)
Bestuurscentrum Tilburg
Belangrijke verkeersaders A58, A65, N630,N261, N260, N269, N282, N632
Station(s) Tilburg· Universiteit · Reeshof
Politiek
Burgemeester (lijst) Theo Weterings (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 31.600 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 187.000
WW-uitkeringen (2014) 41 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5000-5049, 5056, 5057, 5070, 5071
Netnummer(s) 013
CBS-code 0855
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10792
Website www.tilburg.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Tilburg
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Tilburg vanuit de lucht
De gemeente Tilburg opgedeeld in wijken, buurten en industriegebieden. De bebouwde kom is rood en de buiten- en uitbreidingsgebieden zijn roze gekleurd.
Topografische gemeentekaart van Tilburg, per december 2017

Tilburg (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

De gemeente Tilburg omvat naast de gelijknamige stad Tilburg tevens de dorpen Berkel-Enschot en Udenhout. Per 31 mei 2018 had de gemeente 215.946 inwoners[1], waarmee het de zesde gemeente van Nederland is. Tilburg maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad. In het Brabants dialect spreekt men van Tilbörg.

Geografie[bewerken]

De stad Tilburg[bewerken]

De stad Tilburg is onder te verdelen in de stadsdelen:

 • Binnenstad, grofweg het gebied tussen het Centraal Station tot en met het Koningsplein, en tussen de Noordhoekring en Tivolistraat/Piusplein
 • Oud-Noord, het gebied tussen de Ringbanen ten noorden van de spoorlijn Breda-Eindhoven
 • Tilburg Noord, het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten oosten van de Midden-Brabantweg
 • Oud-Zuid, het gebied tussen de Ringbanen ten zuiden van de spoorlijn Breda-Eindhoven, met uitzondering van de Binnenstad
 • Tilburg Oost, het gebied ten oosten van de Ringbaan Oost
 • Tilburg West, het gebied ten westen van Ringbaan West en ten noorden van de Bredaseweg, exclusief de Reeshof
 • Tilburg Zuid, het gebied ten zuiden van de Ringbaan Zuid en de Bredaseweg, inclusief de wijken Zorgvlied en De Blaak en industrieterrein Katsbogte.
 • Reeshof, het gebied aan de westkant van de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg tot aan de gemeentegrens Gilze-Rijen en tussen de Bredaseweg en het Wilhelminakanaal.

Overige kernen[bewerken]

Berkel-Enschot en Udenhout zijn twee inmiddels tot de gemeente Tilburg behorende kernen.

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Dongen   Loon op Zand   Heusden
Haaren 
 Gilze en Rijen  Brosen windrose nl.svg  Oisterwijk 
 Riel   Goirle   Hilvarenbeek 

Groen en natuurgebieden[bewerken]

Parken[bewerken]

De bekendste stadsparken van Tilburg zijn alle drie ontworpen door de bekende landschapsarchitect Leonard Springer: het Leijpark, het Wilhelminapark (Tilburg) (1895) en het Wandelbos (1920). In de oorspronkelijke opzet kenmerken ze zich door een romantische, laatnegentiende-eeuwse sfeer die bij Wilhelminapark en Wandelbos goed bewaard is gebleven. Veel strakker is het Kromhoutpark uit 1991 dat internationale prijzen heeft gekregen voor het ontwerp. Eveneens bijzonder is de Oude Warande; dit park in Tilburg-West is een van de best bewaard gebleven sterrenbossen van Nederland. De gemeente heeft in 2008 een ruim twintig jaar durend restauratieproject grotendeels afgerond.

Groene wijken[bewerken]

Enkele Tilburgse buurten uit de jaren zestig zijn bijzonder ruim opgezet met brede groenstroken langs bebouwing en hoofdwegen. Met name geldt dit voor Quirijnstok in Noord, verder ook voor Groenewoud en Wandelbos.

Natuurgebieden[bewerken]

Het bekendste natuurgebied is Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, inclusief het natte gebied De Brand, op zes kilometer van Tilburg. Op het grondgebied van Tilburg liggen enkele kleine natuurgebieden. Die sluiten aan op een scala aan natuurterreinen in omliggende gemeenten die voor Tilburgers een recreatieve functie hebben. Deze sluiten veelal op elkaar aan, tot Boxtel en Poppel toe. Ten oosten van het Wilhelminakanaal ligt Moerenburg, dat via het Moergestelse Broek en Landgoed Nemelaer aansluit op de Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina die deel uitmaken van Nationaal Landschap Het Groene Woud dat zich tot Eindhoven uitstrekt. Aan de andere kant van Tilburg ligt, dwars door de woonwijk Reeshof, de Dongevallei, een herstelde bedding van het beekje de Donge waar een bijzondere moerasvegetatie ontstaat uit zaden die onder een dikke laag landbouwgrond bijna een eeuw op ontkieming gewacht hebben. Dit gebied sluit zuidwaarts aan op de Oude Warande en op de landgoederen Sparrendael, Heidepark en Vredelust die niet toegankelijk zijn. Aan de zuidkant daarvan, bij het Bels Lijntje, ligt het voormalige productiebos de Kaaistoep waar steeds gevarieerdere flora en fauna ontstaat. Aansluitend liggen het Riels Laag, de Regte Heide, Ooievaarsnest ten zuiden van Goirle, Nieuwkerk, Landgoed de Utrecht en Gorp en Roovert, waarmee de natuurgebieden reiken tot over de Belgische grens.

In het oosten sluit de Dongevallei aan op het Rijens Broek en Boswachterij Dorst. In het noorden ligt de Lange Rekken. Nauwelijks verbonden met de andere gebieden zijn de al genoemde Loonse en Drunense Duinen en recreatie- en natuurgebied Noorderbos, in de voormalige vloeivelden net buiten Tilburg.

Politiek en bestuur[bewerken]

Gemeenteraad[bewerken]

In de gemeenteraad van Tilburg zijn 45 zetels te verdelen. Dat zijn er 6 meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Na 2006 heeft de gemeente Tilburg het inwoneraantal van 200.000 gepasseerd, waardoor er zetels bij kwamen. De zetelverdeling:

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014 2018
Lijst Smolders Tilburg 5 - 5 10
D66 1 5 9 9
VVD 4 7 5 6
GroenLinks 3 4 4 6
SP 5 4 6 4
CDA 7 5* 5 4
PvdA 11 11 5 2
50PLUS - - - 2
Lokaal Tilburg - - - 1
Voor Tilburg - 1 1 1
Tilburgse Volkspartij 1 3 2 -
Trots op Nederland - Lijst Rita Verdonk - 3 1 -
VSP 1 1 1 -
OPA - - 1 -
Algemeen Belang 1 - - -
Lijst van Huijgevoort - 1* - -
Totaal 39 45 45 45

De afsplitsing Van Huijgevoort komt voort uit het CDA[2].

College van B&W[bewerken]

Het College van B&W bestaat uit een VVD-burgemeester, twee D66-wethouders, een VVD-wethouder, een CDA-wethouder, een GroenLinks-wethouder en een onafhankelijke wethouder:

Burgemeester: Theo Weterings (openbare orde en veiligheid, VVD)

Wethouders (6):

 • Berend de Vries - D66 (1e locoburgemeester, Economie, Citymarketing, Ruimtelijke ordening. projecten: Spoorzone, Piushaven en Stappegoor, havenverordening Piushaven, wijkwethouder Groenewoud (inclusief Stappegoor), Noordhoek (inclusief Spoorpark), Koningshaven (Jeruzalem, Hoogvenne, Fatima en Broekhoven)
 • Erik de Ridder - CDA (Zorg, welzijn en gezondheid, ouderenbeleid, maatschappelijke participatie, sport, evenementen, emancipatie en integratie, projecten: Koningsoord, 2de loco, wijkwethouder Berkel-Enschot, Udenhout, Korvel en Trouwlaan
 • Mario Jacobs - GroenLinks (Slimme, veilige en duurzame mobiliteit, parkeren, groen, natuur en landschap, dierenwelzijn, grondzaken, monumenten, asielbeleid, omgevingswet, projecten: Binnenstad, Koningsplein en Stadsbos013, 3de loco, wijkwethouder Noord, Binnenstad en Armhoef
 • Marcelle Hendrickx - D66 (Onderwijs, jeugd, cultuur, personeel en organisatie, wijkaanpak, inwonersparticipatie 4de loco, wijkwethouder West, Blaak, Zorgvlied en De Reit)
 • Oscar Dusschooten - VVD (Financiën, dienstverlening, digitale overheid, wonen, maatschappelijk vastgoed, energietransitie, milieu, emissieloos vervoer, 5de loco, wijkwethouder Reeshof)
 • Esmah Lahlah - onafhankelijk (Arbeidsparticipatie, bestaanszekerheid, mondiale bewustwording, 6de loco, wijkwethouder Goirke-Hasselt, Bouwmeesterbuurt, Groeseind/Hoefstraat en Theresia)

Gemeentesecretaris: Marcel Meijs

In april 2014 werd een college geformeerd met D66, CDA, SP en GroenLinks. Zij hebben samen 25 van de 45 zetels in de Tilburgse gemeenteraad.

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Tilburg

Gemeentepolitiek: Shopping Mall[bewerken]

In 2007 startten de plannen voor de ontwikkeling van een winkelcentrum in Tilburg Noord. De mall zou AvenTura gaan heten (in de wandelgangen Shopping mall) en een oppervlakte hebben van 80.000 m2 tot 100.000 m2. Ze zou netto 2500 arbeidsplaatsen opleveren. Er kwam niettemin kritiek op de plannen van twee van de vijf omringende gemeentes en vanuit een deel van de Tilburgse winkeliers, die een groot aantal faillissementen vreesden. De winkeliers, die tegen de komst van de shopping mall waren, werden gesteund door een aantal partijen uit de Tilburgse gemeenteraad, zoals GroenLinks, SP, D66 en LST. De PvdA en VVD waren voor de bouw.
Op 4 juni 2009 werd tegelijk met de verkiezingen voor het Europees parlement een referendum gehouden waarin Tilburgers voor of tegen de mall in Tilburg-Noord konden stemmen. Met een opkomst van 35,8%[3] stemde 53,1% tegen het voorstel. Daarmee was het project van de baan.
Het referendum was niet onomstreden, omdat Provinciale Staten van Noord-Brabant op 26 mei 2009 al liet weten de komst van het winkelcentrum tegen te willen houden. Burgemeester Vreeman meende dat de provincie daarmee het democratische proces frustreerde.[4]

Stedenbanden[bewerken]

Tilburg kent de volgende formele stedenbanden:

Er zijn voorts nog talloze incidentele (particuliere) initiatieven op het gebied van internationale samenwerking.

Cultuur[bewerken]

Monumenten[bewerken]

In de gemeente bevinden zich enkele rijksmonumenten, gemeentelijke- en oorlogsmonumenten, zie:

Bibliotheken[bewerken]

De volgende bibliotheken zijn in de gemeente Tilburg te vinden:

 • Bibliotheek Universiteit van Tilburg
 • Cubiss
 • Fontys Hogescholen, Mediatheek Moller (Onderwijsgebied Stappegoor)
 • Bibliotheek Berkel-Enschot (dorp)
 • Bibliotheek Heyhoef (Stadsdeel Reeshof, bij Winkelcentrum Heyhoef)
 • Bibliotheek Midden-Brabant (overkoepelende naam, samen met Waalwijk, Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Loon Op Zand)
 • Bibliotheek Tilburg-Centrum (Koningsplein)
 • Bibliotheek 't Sant (West)
 • Bibliotheek Udenhout (dorp)
 • Bibliotheek Wagnerplein (Stadsdeel Noord, bij Winkelcentrum Wagnerplein)
 • Wijkbibliotheek Groenewoud (Zuid, inmiddels opgeheven)
 • Wijkbibliotheek Grote Beemd (Reeshof-Dalem, inmiddels opgeheven)
 • Wijkbibliotheek Hasselt (Oud-Noord, inmiddels opgeheven)
 • Bibliotheek TextielMuseum

Eten en drinken[bewerken]

Aan Tilburg gerelateerde lekkernijen:

Foto's[bewerken]

Externe links[bewerken]