Tilburg (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Tilburg (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Tilburg.
Tilburg
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Tilburg Wapen van de gemeente Tilburg
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Tilburg (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Coördinaten 51° 33′ NB, 5° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 118,13 km²
- land 116,17 km²
- water 1,96 km²
Inwoners (1 januari 2019) 217.259?
(1870 inw./km²)
Bestuurscentrum Tilburg
Belangrijke verkeersaders A58, A65, N630, N261, N260, N269, N282, N632
Station(s) Tilburg· Universiteit · Reeshof
Politiek
Burgemeester (lijst) Theo Weterings (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 31.600 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 187.000
WW-uitkeringen (2014) 41 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5000-5049, 5056, 5057, 5070, 5071
Netnummer(s) 013
CBS-code 0855
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10792
Website www.tilburg.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Tilburg
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Tilburgse skyline
De gemeente Tilburg opgedeeld in wijken, buurten en industriegebieden. De bebouwde kom is rood en de buiten- en uitbreidingsgebieden zijn roze gekleurd.
Topografische gemeentekaart van Tilburg, per december 2017

Tilburg (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

De gemeente Tilburg omvat naast de gelijknamige stad Tilburg tevens de dorpen Berkel-Enschot en Udenhout. Per 1 januari 2019 had de gemeente 217.259 inwoners[1], waarmee het de zevende gemeente van Nederland is. Tilburg maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad. In het Brabants dialect spreekt men van Tilbörg.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Tilburg[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Tilburg is onder te verdelen in de stadsdelen:

 • Binnenstad, grofweg het gebied tussen het Centraal Station tot en met het Koningsplein, en tussen de Noordhoekring en Tivolistraat/Piusplein
 • Oud-Noord, het gebied tussen de Ringbanen ten noorden van de spoorlijn Breda-Eindhoven
 • Tilburg Noord, het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten oosten van de Midden-Brabantweg
 • Oud-Zuid, het gebied tussen de Ringbanen ten zuiden van de spoorlijn Breda-Eindhoven, met uitzondering van de Binnenstad
 • Tilburg Oost, het gebied ten oosten van de Ringbaan Oost
 • Tilburg West, het gebied ten westen van Ringbaan West en ten noorden van de Bredaseweg, exclusief de Reeshof
 • Tilburg Zuid, het gebied ten zuiden van de Ringbaan Zuid en de Bredaseweg, inclusief de wijken Zorgvlied en De Blaak en industrieterrein Katsbogte.
 • Reeshof, het gebied aan de westkant van de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg tot aan de gemeentegrens Gilze en Rijen en tussen de Bredaseweg en het Wilhelminakanaal.

Woonplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Woonplaats (BAG) Inwoners 2019[2]
Tilburg 197.020
Berkel-Enschot 11.835
Udenhout 8.290

CBS Kerncijfers wijken en buurten 2019, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen[2]

Aangrenzende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Dongen   Loon op Zand   Heusden
Haaren 
 Gilze en Rijen  Brosen windrose nl.svg  Oisterwijk 
    Goirle   Hilvarenbeek 

Groen en natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Parken[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste stadsparken van Tilburg zijn alle drie ontworpen door de bekende landschapsarchitect Leonard Springer: het Leijpark, het Wilhelminapark (1895) en het Wandelbos (1920). In de oorspronkelijke opzet kenmerken ze zich door een romantische, laatnegentiende-eeuwse sfeer die bij Wilhelminapark en Wandelbos goed bewaard is gebleven.

Ten zuiden van het centrum ligt stadspark Oude Dijk. Dit park ontstond na een samenvoeging van de kloostertuin van de Zusters van Liefde en de voormalige tuin van Huize Nazareth. Sinds 1987 is het park vrij toegankelijk voor het publiek.

Ten oosten van de Oude Dijk is de Muzentuin gerealiseerd, met name populair bij de studenten van de nabijgelegen kunstacademie.

Ten oosten van de Muzentuin ligt de voormalige factoriumtuin. Deze tuin is sinds 2017 omgebouwd tot het Vrijheidspark van Tilburg. In dit park zijn diverse monumenten te bezichtigen. [3]

Het Kromhoutpark is een strak park uit 1991 dat internationale prijzen heeft gekregen voor het ontwerp.

Eveneens bijzonder is de Oude Warande. Dit park in Tilburg-West is een van de best bewaard gebleven sterrenbossen van Nederland. De gemeente heeft in 2008 een ruim twintig jaar durend restauratieproject grotendeels afgerond.

Verder gelegen van het centrum zijn tevens het Quirijnstokpark (stadsdeel Quirijn) en het Reeshofpark (stadsdeel Reeshof) vrij te bezoeken.

Sinds 2019 is het 'Spoorpark' in de Spoorzone013 te bezoeken. Het Spoorpark is tevens een dagrecreatiegebied met diverse sportvoorzieningen.

Groene wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele Tilburgse buurten uit de jaren zestig zijn bijzonder ruim opgezet met brede groenstroken langs bebouwing en hoofdwegen. Met name geldt dit voor Quirijnstok in Noord, verder ook voor Groenewoud en Wandelbos.

Natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Het bekendste natuurgebied is Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, inclusief het natte gebied De Brand, op zes kilometer van Tilburg. Op het grondgebied van Tilburg liggen enkele kleine natuurgebieden. Die sluiten aan op een scala aan natuurterreinen in omliggende gemeenten die voor Tilburgers een recreatieve functie hebben. Deze sluiten veelal op elkaar aan, tot Boxtel en Poppel toe. Ten oosten van het Wilhelminakanaal ligt Moerenburg, dat via het Moergestelse Broek en Landgoed Nemelaer aansluit op de Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina die deel uitmaken van Nationaal Landschap Het Groene Woud dat zich tot Eindhoven uitstrekt. Aan de andere kant van Tilburg ligt, dwars door de woonwijk Reeshof, de Dongevallei, een herstelde bedding van het beekje de Donge waar een bijzondere moerasvegetatie ontstaat uit zaden die onder een dikke laag landbouwgrond bijna een eeuw op ontkieming gewacht hebben. Dit gebied sluit zuidwaarts aan op de Oude Warande en op de landgoederen Sparrendael, Heidepark en Vredelust die niet toegankelijk zijn. Aan de zuidkant daarvan, bij het Bels Lijntje, ligt het voormalige productiebos de Kaaistoep waar zich een steeds gevarieerdere flora en fauna ontwikkelt. Aansluitend liggen het Riels Laag, de Regte Heide, Ooievaarsnest ten zuiden van Goirle, Nieuwkerk, Landgoed de Utrecht en Gorp en Roovert, waarmee de natuurgebieden reiken tot over de Belgische grens.

In het oosten sluit de Dongevallei aan op het Rijens Broek en Boswachterij Dorst. In het noorden ligt de Lange Rekken. Nauwelijks verbonden met de andere gebieden zijn de al genoemde Loonse en Drunense Duinen en recreatie- en natuurgebied Noorderbos, in de voormalige vloeivelden net buiten Tilburg.

Politiek en bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeenteraad van Tilburg zijn 45 zetels te verdelen. Dat zijn er 6 meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Na 2006 heeft de gemeente Tilburg het inwoneraantal van 200.000 gepasseerd, waardoor er zetels bij kwamen. De zetelverdeling:

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014 2018
Lijst Smolders Tilburg 5 - 5 10
D66 1 5 9 9
VVD 4 7 5 6
GroenLinks 3 4 4 6
SP 5 4 6 4
CDA 7 5* 5 4
PvdA 11 11 5 2
50PLUS - - - 2
Lokaal Tilburg - - - 1
Voor Tilburg - 1 1 1
Tilburgse Volkspartij 1 3 2 -
Trots op Nederland - 3 1 -
VSP 1 1 1 -
OPA - - 1 -
Algemeen Belang 1 - - -
Lijst van Huijgevoort - 1* - -
Totaal 39 45 45 45

De afsplitsing Van Huijgevoort komt voort uit het CDA.[4]

College van B&W[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van B&W bestaat uit een VVD-burgemeester, twee D66-wethouders, een VVD-wethouder, een CDA-wethouder, een GroenLinks-wethouder en een onafhankelijke wethouder:

Burgemeester: Theo Weterings (openbare orde en veiligheid, VVD)

Wethouders (6):

 • Berend de Vries - D66 (1e locoburgemeester, Economie, Citymarketing, Ruimtelijke ordening. projecten: Spoorzone, Piushaven en Stappegoor, havenverordening Piushaven, wijkwethouder Groenewoud (inclusief Stappegoor), Noordhoek (inclusief Spoorpark), Koningshaven (Jeruzalem, Hoogvenne, Fatima en Broekhoven)
 • Rolph Dols - CDA (Zorg, welzijn en gezondheid, ouderenbeleid, maatschappelijke participatie, sport, evenementen, emancipatie en integratie, projecten: Koningsoord, wijkwethouder Berkel-Enschot, Udenhout, Korvel en Trouwlaan
 • Mario Jacobs - GroenLinks (Slimme, veilige en duurzame mobiliteit, parkeren, groen, natuur en landschap, dierenwelzijn, grondzaken, monumenten, asielbeleid, omgevingswet, projecten: Binnenstad, Koningsplein en Stadsbos013, 3de loco, wijkwethouder Noord, Binnenstad en Armhoef
 • Marcelle Hendrickx - D66 (Onderwijs, jeugd, cultuur, personeel en organisatie, wijkaanpak, inwonersparticipatie 4de loco, wijkwethouder West, Blaak, Zorgvlied en De Reit)
 • Oscar Dusschooten - VVD (Financiën, dienstverlening, digitale overheid, wonen, maatschappelijk vastgoed, energietransitie, milieu, emissieloos vervoer, 5de loco, wijkwethouder Reeshof)
 • Esmah Lahlah - onafhankelijk (Arbeidsparticipatie, bestaanszekerheid, mondiale bewustwording, 6de loco, wijkwethouder Goirke-Hasselt, Bouwmeesterbuurt, Groeseind/Hoefstraat en Theresia)

Gemeentesecretaris: Marcel Meijs

In april 2014 werd een college geformeerd met D66, CDA, SP en GroenLinks. Zij hebben samen 25 van de 45 zetels in de Tilburgse gemeenteraad.

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Tilburg

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Tilburg kent de volgende stedenbanden (vanaf):

Met betrekking tot Oost-Europa bestond er in het verleden een band tussen Tilburg en Lublin (Polen) en is er thans een band met gebieden in voormalig Joegoslavië, met name Tuzla (Bosnië en Herzegovina).[7] Verder bestaan er nog vele andere particuliere initiatieven op het gebied van internationale samenwerking.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente bevinden zich enkele rijksmonumenten, gemeentelijke- en oorlogsmonumenten, zie:

Bibliotheken[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende bibliotheken zijn in de gemeente Tilburg te vinden:

 • Bibliotheek Universiteit van Tilburg
 • Cubiss
 • Fontys Hogescholen, Mediatheek Moller (Onderwijsgebied Stappegoor)
 • Bibliotheek Berkel-Enschot (dorp)
 • Bibliotheek Heyhoef (Stadsdeel Reeshof, bij Winkelcentrum Heyhoef)
 • Bibliotheek Midden-Brabant (overkoepelende naam, samen met Waalwijk, Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Loon Op Zand)
 • Bibliotheek LocHal (Centrum)
 • Bibliotheek 't Sant (West)
 • Bibliotheek Udenhout (dorp)
 • Bibliotheek Wagnerplein (Stadsdeel Noord, bij Winkelcentrum Wagnerplein)
 • Wijkbibliotheek Groenewoud (Zuid, inmiddels opgeheven)
 • Wijkbibliotheek Grote Beemd (Reeshof-Dalem, inmiddels opgeheven)
 • Wijkbibliotheek Hasselt (Oud-Noord, inmiddels opgeheven)
 • Bibliotheek TextielMuseum

Eten en drinken[bewerken | brontekst bewerken]

Aan Tilburg gerelateerde lekkernijen:

 • Tilburgse Kermiskoek
 • Tilburgse bol [8]
 • Tilburgs bekske, Koffie met Schrobbelér
 • De Kruiket en Kruikenbal, Rundvleeskroket in een Groen-Oranje jasje [9]
 • Kattespauw, Jodenvet met pinda's [10]
 • Toepertoetje, een variant op 'Marjolaine gebak', met hazelnoot, amandelen en chocoladecrème.

Aan Tilburg gerelateerde Likeuren:

Aan Tilburg gerelateerde wijn:

Aan Tilburg gerelateerde bieren:

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]