Vloeiveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
vloeivelden voor rioolwater bij de Nederlandse plaats Ede in de 20e eeuw
Luchtfoto Freiburger Rieselfeld met op de achtergrond de woonwijk Rieselfeld

Een vloeiveld is een groot waterbassin om het in riool- of proceswater opgeloste sediment te laten bezinken. Vloeivelden werden vaak aangelegd ten behoeve van aardappelzetmeel-, strokarton- of suikerfabrieken. Nadat afvalwaterzuiveringsinstallaties verplicht werden zijn de verlaten vloeivelden vaak overgenomen door de natuur.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

In Duitsland bevonden zich nabij steden met fabrieken vanaf circa 1880 vaak zulke vloeivelden, daar Rieselfelder genaamd. Het idee daarvoor kwam onder andere van Justus Liebig. Slib uit afvalwater kon er bezinken. Het zou vervolgens door in de grond aanwezige bacteriën biologisch uitgezuiverd worden. Water dat een Rieselfeld verliet was praktisch "schoon" en voldeed aan de in de 19e eeuw geldende normen voor drinkwater. Men kwam ook op het idee, het resterende slib, mits bruikbaar, voor de bemesting van groenteteeltpercelen en dergelijke te gebruiken. De vloeivelden van de stad Dortmund, die liggen aan de Lippe te Waltrop werden bijvoorbeeld in gebruik gekomen voor intensieve bemesting verlangende groenteteelt. De vloeivelden van de stad Münster functioneerden tot ca. 1970 en stonden vaak permanent onder water. Dit gebied ten noorden van de stad besloeg ruim 4 km2 en werd later vogelreservaat. De vloeivelden van Bielefeld en Freiburg im Breisgau zijn tot kleinere, soortgelijke reservaten omgevormd. In Freiburg is op een deel van het oude vloeiveld de woonwijk Rieselfeld verrezen. De Rieselfelder van Braunschweig vervullen nog steeds een functie in de waterzuivering, het in een "gewone" rioolwaterzuiveringsinstallatie voorgereinigd water wordt er ingelaten. Het vloeiveld wordt voor nazuivering gebruikt. Het water wordt deels ter bevloeiing van groenteteeltpercelen benut. De Rieselfelder van Berlijn daarentegen zijn doordat het erdoorheen geleide afvalwater zware metalen bevatte, sterk vervuild.

Engeland[bewerken | brontekst bewerken]

In het Verenigd Koninkrijk zorgde de industrie al vroeg in de 19e eeuw voor zware lucht- en watervervuiling. Daarvan waren indirect cholera- en tyfusepidemieën het gevolg. Berucht was de Great Stink, stankoverlast door het smerige water van de Theems te Londen. Niet-overdekte vloeivelden kwamen er weinig voor. Het principe vindt sedert circa 2000 wel toepassing in zogenaamde sewage farms. Dat zijn openluchtbekkens met voorgezuiverd rioolwater die middels bacteriële reiniging uiteindelijk vruchtbaar bemestingsmateriaal voor akkerbouw of groenteteelt opleveren.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn onder andere vloeivelden bij Tilburg en Oranje

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Septic drain fields van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.