Binnenstad (Tilburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrum
Wijk van Tilburg
Map - NL - Tilburg - Wijk 00 Centrum - Buurt 00 Centrum.svg
Kerngegevens
Gemeente Tilburg
Oppervlakte 80 ha.  
Inwoners (2017) 6.475[1]

Binnenstad is een stadsdeel van Tilburg. Het is het enige stadsdeel van Tilburg dat uit één enkele wijk bestaat. Hier bevindt zich het grootste gedeelte van de winkelstraten met onder andere de Emmapassage en uitgaansgelegenheden. Daarnaast heeft het ook een woon- en werkfunctie.

Binnenstad bevat verschillende podia (013, Paradox), parken (het Stadspark de Oude Dijk) en pleinen, alsmede bioscopen Pathé, Cinecitta, parkeergarages, Station Tilburg en de VVV.

Grote verbouwing[bewerken]

In de Binnenstad zijn de belangrijkste straten onlangs in verbouwing geweest. Echter, het grootse deel van de Tilburgse Cityring is klaar, nu de straten Spoorlaan, Heuvelring, Paleisring en Schouwburgring zijn vernieuwd, met meer bomen en struiken, met vrijliggende fietspaden en met eenrichtingsverkeer voor auto's. Deze straten vormen een rondweg om de Binnenstad, samen met de Gasthuisring, de Veldhovenring en de Besterdring, deze die ten noorden van het Centraal Station liggen.

In 2012 is ook de zogenaamde 'Noordlaan' (Burgemeester Brokxlaan) gerealiseerd, gelegen ten noorden van het Centraal Station, waarbij een nieuw multifunctioneel gebied wordt gepland op de plek waar de Nederlandse Spoorwegen voorheen een groot werkterrein had. Deze is verplaatst naar Industrieterrein Loven, nabij Berkel-Enschot, langs de spoorlijn Tilburg-Den Bosch.

In 2017 zetten de verbouwingen zich voort. Wegens de komst van een aantal grote winkelketens (Hudson's Bay en Primark) werd besloten om de gehele Tilburgse binnenstad op de schop te nemen. In het kader van de ontwikkelingen wordt onder andere de nieuwe Frederikstraat aangelegd in het centrum.

1rightarrow blue.svg Zie ook Cityring Tilburg

Kenmerkende gebouwen[bewerken]

Pleinen[bewerken]

Binnenstad bevat een groot aantal pleinen: