Hudson's Bay Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hudson's Bay Company
Oprichting London, Engeland, 2 mei 1670
Sleutelfiguren Jerry Storch (CEO)
Richard Baker (Governor & Executive Chairman)
Hoofdkantoor Toronto, Ontario
Producten Hudson's Bay
Lord & Taylor
Saks Fifth Avenue
Omzet C$ 8,2 miljard (2014)
Winst C$ 238 miljoen (2014)
Website www.hbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Filiaal van de Hudson's Bay Company in Saskatchewan stammend uit 1897
Winkel van The Bay in Montréal

De Hudson's Bay Company (HBC) is het oudste bedrijf van Canada en het op één na oudste van Noord-Amerika. Het bedrijf werd op 2 mei 1670 te Londen opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson's Bay.

Geschiedenis[bewerken]

Eeuwenlang kon het bedrijf vanuit zijn York Factory aan de Hudsonbaai de pelshandel met de indianen in Brits Noord-Amerika domineren, waar het vaak optrad als overheid (vergelijkbaar met de VOC en WIC) totdat de verstedelijking toenam. Een groot deel van het landbezit van de HBC werd in 1870 bij de in 1867 opgerichte Canadese Confederatie toegevoegd. De verminderde pelshandel zorgde er later voor dat het accent van de bedrijfsvoering op de handelsposten in nieuw ontgonnen gebieden werd gelegd.

Activiteiten[bewerken]

De Hudson's Bay Company is nu een verzameling retail outlets, waarvan de warenhuizen The Bay en Zellers het meest in het oog springen.

In 2013 werd Saks Inc. gekocht voor $ 2,3 miljard.[1] Saks had toen 41 warenhuizen en behaalde een omzet van zo’n $ 3 miljard met de verkoop van luxe consumentenproducten.[1] Saks werd in 1924 opgericht door Horace Saks en Bernard Gimbel. Het belangrijkste warenhuis van de keten staat aan de Fifth Avenue in New York. Er werken zo’n 15.000 mensen voor Saks.[1]

In juni 2015 maakt Hudson's Bay bekend de warenhuistak Kaufhof van de Metro Group over te gaan nemen.[2] Kaufhof werd in 1879 opgericht door de ondernemer Leonard Tietz en behaalde in het gebroken boekjaar 2013/14 een omzet van zo’n 3 miljard euro. Het Canadese retailconcern betaalt hier 2,8 miljard euro voor.[2] Kaufhof beschikt in Duitsland over 137 vestigingen, maar ook de 16 filialen van Inno in België, gaan over.[2] Er werken zo'n 21.500 mensen bij Kaufhof. De koop wordt naar verwachting in september 2015 afgerond. De vastgoedportefeuille is eveneens onderdeel van de transactie.

Eigenaar[bewerken]

De Amerikaanse investeerder Jerry Zucker heeft 82% van de aandelen van HBC in het bezit, nadat hij op 27 februari 2006 69% van de uitstaande aandelen toevoegde aan zijn bestaande belang. Als Zucker 90% van de aandelen van HBC in het bezit kan krijgen, zal hij automatisch ook de mogelijkheid krijgen om het restant van de uitstaande aandelen over te nemen. Zucker overleed op 12 april 2008.

Externe link[bewerken]